Skip to main content
Tréning

Vkročte Do Ringu S Joshuom Buatsim | Forever Fit

Vkročte Do Ringu S Joshuom Buatsim | Forever Fit
Lauren Dawes
Spisovateľka a redaktorka4 rokov Ago
Zobraziť profil Lauren Dawes

Možno momentálne obdobie vnímate ako začiatok nového desaťročia, no my sa chceme separovať od tej krátkodobej a neudržateľnej mentality typu "nový rok, nové ja". Namiesto toho sme začali propagovať našu kampaň s názvom Forever Fit.

Chceme ľuďom vysvetliť, že fitness nie je o rýchlych zmenách, 30-dňových diétách a detoxikačných kúrach. Nie je to niečo, čo slúži ako trest v januári za ostatných 11 mesiacov.

Ide tu o dlhodobé investovanie do samého seba, a to duševne i fyzicky.

Aby sme vedeli túto správu šíriť ďalej, hľadali sme rôznych športovcov a ambasádorov, ktorí žijú princípmi Forever Fit. Ide o ľudí, ktorí sa neustále usilujú posúvať ďalej a ďalej, a to ako fyzicky, tak i psychicky.

Joshua Buatsi je jedným z našich oddaných jedincov. Prečítajte si jeho príbeh.
Box Joshua Buatsi

Premena problémov na povolanie

26-ročný Joshua Buatsi je profesionálnym boxerom a od marca 2019 je držiteľom titulu šampióna British light-heavyweight boxing. Narodil sa v Ghane a do Anglicka sa presťahoval spolu so sestrou, keď mal 9 rokov.

“Príliš veľa presných detailov si až tak nepamätám, ale spomínam si, ako som priletel. Keď som vyšiel z lietadla, bola mi strašná zima.”

Joshua hovorí, že niekoľko rokov na základnej škole mu pomohlo prispôsobiť sa životu v Anglicku. V porovnaní s ním to mala jeho sestra oveľa ťažšie, keďže bola hneď "hodená priamo do hlbokých vôd" strednej školy.

“Vedel som, že som došiel na miesto, kde je veľa príležitostí. Stačilo ich naplno využiť a mať z nich úžitok.”

Joshua bol aktívnym dieťaťom a angažoval sa hlavne v športe a behu. Nesnažil sa však dosiahnuť žiadne ocenenie, nevenoval sa tomu na profesionálnej úrovni. Viac ho zaujímali bitky — už ako malý chlapec žijúci v Ghane sa neustále dostával do rôznych súbojov a v škole mal kvôli tomu problémy. Bola to však predzvesť jeho budúcnosti.

“Keď som sa vrátil do Ghany a uvidel som svoju tetu, s ktorou som vyrastal, povedala, že ju neprekvapuje, že ma živí box.”

O boxe začal Joshua uvažovať až ako 15-ročný. Jeho najlepší kamarát priniesol pár rukavíc, aby si ich vyskúšal. To, čo začalo ako priateľské a rekreačné zápasy medzi dvomi parťákmi, rýchlo prerástlo do niečoho, čomu sa začal Joshua odhodlane venovať.

“Box som začal brať vážne hneď od začiatku, pretože som mal pocit, že nie je nič zábavného na tom, keď sa niekomu podarí vás udrieť do tváre. V mojich očiach to nikdy nebol len samotný koníček.”

Netrvalo dlho, kým Joshua našiel boxerskú telocvičňu a začal poriadne trénovať. Jeho tréner mal militantný prístup a Joshua si myslel, že sa takto správajú všetci boxerskí tréneri. Až keď sa začal profesionálne venovať športu, zistil, že existujú rôzne metódy a spôsoby odbornej prípravy.

Možno práve vďaka tomuto prístupu sa Joshua dostal tam, kde je dnes. Hovorí, že tréningy nie sú len zábavnou časťou jeho života. Je to jeho celý životný štýl.

“Keď mám cestovať, prvá vec, ktorú hádžem do kufra, je tréningové oblečenie. Bežné oblečenie prichádza až potom. Keď necvičím, do istej miery sa dokážem baviť a odpočívať, ale duševne je pre mňa náročné vypnúť — môj mozog je nastavený na tvrdú prácu a stále premýšľam nad tým, čo by som mal robiť.”

Pripúšťa, že vždy dáva do tréningov všetko, ale domnieva sa, že je dôležité mať pod kontrolou nielen svoje telo, ale aj myseľ. Je si dobre vedomý všetkých príležitostí, ktoré mu šport poskytol. Zároveň je za ne veľmi vďačný.

“Vďaka boxu som precestoval svet, zažil rôzne kultúry a spoznal tých najúžasnejších ľudí, ktorí sú mojimi najlepšími priateľmi. Áno, dalo mi to naozaj veľa.”
Box Joshua Buatsi

Účasť na olympijských hrách

Keď začal Joshua boxovať, hneď sa nastavil na to, aby trénoval kvôli súťažiam. Nemal však ani potuchy, že sa dostane až na Olympijské hry. Jeho tréner menom Mark sledoval jeho potenciál od veľmi mladého veku. Keď mal Joshua len 16 rokov, povedal mu, že rok 2012 nie je pre neho reálny, ale zúčastní sa olympijských hier v roku 2016. Joshua o tom nebol presvedčený.

“Pomyslel som si, že som zažil len pár súbojov a on hneď hovoril o tom, že pôjdem na Olympijské hry. To bolo pre mňa nereálne a nedovolil som si o tom ani premýšľať.”

Priznáva sa, že o účasti na Olympijských hrách potom premýšľal, ale považoval to len za neuskutočniteľný sen. Bol síce mladý a ešte sa ani nestal súčasťou národného tímu, ale už bol číslom jedna v Anglicku.

Dva roky pred Olympijskými hrami v Riu v roku 2016 sa Joshua konečne dostal do národného tímu, no ani po tom si Joshua moc neveril.

“Dostať sa do národného tímu je jedna vec, ale keď zistíte, že je pred vami 5 ďalších bojovníkov, máte pocit, že ak je ďalšia olympiáda o dva roky, proste to nedáte.”

Napriek jeho pochybnostiam sa Joshua nielenže dostal na olympiádu a kvalifikoval sa, ale vyhral aj bronzovú medailu. Dodnes ho tento moment prekvapuje a odpovedá "len Boh vie, ako sa to stalo".

Sústredenosť a odhodlanosť

Je ľahké prehliadnuť všetku tú prácu a úsilie, ktoré stoja za úspechom tohto športovca. V ringu vidíme len hotový produkt, kde sme potom svedkami kariérnych úspechov alebo neúspechov. Neuvedomujeme si však to hlavné — čo sa deje v zákulisí.

Pre Joshuu sú tréningy stále mimoriadne tvrdé. Cvičí dvakrát denne, päťkrát týždenne. Jeho tréningy pozostávajú z behania, sparingu a samostatného trénovania s vrecom. Vždy sa pri cvičení snaží uplatňovať spôsoby, ktoré nespočívajú v lenivosti alebo hľadaní skratiek.

“S tým ťažkým vrecom nie je veľká zábava. Taktiež nie je sranda, keď počas tréningu so sparing partnerom prehrávate každý zápas. Dá sa však nájsť spôsob, ako sa cez to preniesť a ešte viac bojovať.”

Veľký dôraz kladie aj na to, aby sa človek obklopil pozitívnou energiou. Príkladom môže byť modlitba pred zápasom v šatni spolu s jeho kamarátom, bratom a človekom, ku ktorému vzhliada. Pre Joshuu je to obzvlášť dôležitou súčasťou správneho nastavenia mysle.

“Je samozrejmosťou, že tréning je neoddeliťeľnou súčasťou úspechu, ale ako niekto, kto verí v Boha a ďakuje mu za schopnosti a víťazstvá, vďaka tomu dokážem správne nastaviť svoju myseľ.”

Pokiaľ ide o ciele, Joshua sa sústredi skôr na krátkodobé úspechy. Nedáva príliš veľkú váhu dlhodobým cieľom, ktoré by ho mohli rozptyľovať.

“Áno, chcem byť majstrom sveta, ale snažím sa k tomu pristupovať postupne, takže mojím cieľom je teraz vyhrať ďalší zápas. To je pre mňa to najdôležitejšie.”
Box Joshua Buatsi

 

Ako Joshua chápe Forever Fit

“Máte telo, o ktoré by ste sa mali starať — áno, môžete robiť všeličo, zabávať sa a oslavovať, ale všetci vieme, že zdravie je tá najdôležitejšia vec. Bez zdravia sa nemôžete venovať veciam, ktorým chcete. Nemôžete bez neho dosahovať úspechy.

Bez ohľadu na to, aké máte stanovené ciele, na ich dosiahnutie potrebujete zdravie. Forever Fit je samozrejmosťou ako pre mňa, tak aj pre ostatných športovcov. Je to životný štýl a filozofia pre všetkých.”

Lauren Dawes
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Lauren Dawes

Lauren vyštudovala anglickú literatúru a pochádza z južného Anglicka. Miluje plávanie a posledné roky sa rada venuje silovému tréningu. Taktiež sa chce neustále zdokonaľovať v joge.

Cez víkendy zvyčajne varí alebo chodí na brunch a rada skúša nové recepty s jej spolubývajúcimi – snaží sa zamieňať bežné študentské jedlá, akými sú napríklad cestoviny. Udržiava si zdravú rovnováhu medzi chodením do posilňovne a na párty.

Viac sa o Lauren dozviete na tomto odkaze.

myprotein