Skip to main content
Strava

Orieškové Maslá | Arašidové Maslo | Aké Si Vybrať

Orieškové Maslá | Arašidové Maslo | Aké Si Vybrať
Jakub Gurka
Spisovateľ a expert6 rokov Ago
Zobraziť profil Jakub Gurka

Hoc hlavne arašidové maslo je na trhu už pomerne dlho, až v poslednom období sa dostalo, dalo by sa povedať, na výslnie. Spolu s ďalšími orechovými maslami tvoria základ takmer každého fitness účtu na sociálnych sieťach, pretože aspoň na jednej fotke sa vyskytuje táto pochúťka. Predtým oň zakopol málokto, dnes vplyvom týchto fotiek sa k orechovému maslu dostanú aj tí, ktorí ho predtým vôbec nepoznali alebo im nechutilo. Niektorí z nich ho jedia aj z princípu, lebo je to dnes ,,IN“ vo fitness priemysle a pritom neuvažujú o tom, akú rolu hrá takéto maslo v našich jedálničkoch. Verím, že sa k článku dostane čo najviac ľudí a budú vedieť vysvetliť, prečo orechové maslo konzumujú a s akým účelom si vybrali práve ten druh, ktorý majú.

Základom využívania orieškových masiel je to, že sú jedným z najlepších zdrojov tukov, ktoré sú pre naše zdravie prospešné. Dá sa tak povedať že ide o ,,dobré“ tuky, okrem toho obsahujú aj radu vitamínov a minerálov. Vďaka nim dokážeme kontrolovať návaly hladu, ktoré mnohí z nás často mávajú a potom tak siahajú po rýchlych sacharidoch.

V zásade najpoužívanejšie maslá v strave sú: arašidové maslo, mandľové, kešu a to v smooth, čiže hladkej podobe alebo crunchy, kedy vám pod zubami škrípu kúsky orechov. Tieto arašidové maslá môžu mať ešte podobu krému alebo práškovú formu a obohatené môžu byť o ďalšie iné zložky napríklad srvátku, čo im dodá ešte viac bielkovín než je ich približná hodnota 20-30g na 100g.

Arašidové maslo

Ako prvé si predstavíme najviac zastúpené maslo v našich obchodoch a fit domácnostiach. Na začiatku 20. storočia bolo toto maslo v USA výsadou vyššej vrstvy, dnes je v každom fit obchode, ba dokonca aj v bežných potravinách a supermarketoch. Ľudia sa pri prvom kontakte na etiketu zhrozia toľkého množstva tukov a kalórií, boja sa že z toho veľmi priberú a tak maslo položia naspäť do regálu. Obava je ale neopodstatnená, pokiaľ nemajú v úmysle si toto maslo natierať 5 krát do dňa na chlieb a rožky. Arašidové maslo síce obsahuje veľké množstvo kalórií, no tuky obsiahnuté v ňom sú v podobe nenasýtených mastných kyselín a tie sú pre naše srdce prospešné.

Arašidové maslo má aj vysoký  obsah BIELKOVÍN, dokonca na 2 lyžice je to až 7g, čo je 30g na 100g (masla obohatené o srvátkový proteín dokonca ešte viac) a tie sú nutné pre budovanie svalovej hmoty. Dokonca s množstvom VLÁKNINY regulujú aj chuť do jedla tým, že nás zasýtia. Samozrejme ale nesmieme považovať arašidové maslo za primárny zdroj bielkovín. Nájdeme v ňom aj DRASLÍK, ktorý slúži ako prevencia pred vysokým krvným tlakom, infarktom a mozgovou príhodou. Vďaka KALÓRIÁM, ktoré maslo obsahuje sú zdrojom energie pre naše telo a aktivity.

Určite ste už počuli aj o tom, že pomáha pri chudnutí.  Je to preto, že vďaka nutričným hodnotám vás dokáže zasýtiť na dlhšiu dobu, čím nemáte chuť na sladké, nasýtené tuky tak nahradíte nenasýtenými, príjmete dostatok vlákniny a tak sa vaše nájazdy na chladničku eliminujú na minimum. Počas diéty si môžete denne dopriať aj 2-4 lyžice arašidového masla. Podotýkam, nie sú to myslené lyžice bagra.

V tejto zdravej pochúťke nájdeme okrem vyššie uvedeného aj značné množstvo horčíka, vitamín E, vitamín B6 a antioxidanty. Hlavnou nevýhodou je, že arašidy sú silný a veľmi častý alergén.

Najvhodnejšia konzumácia je zaradiť arašidové maslo do smoothie, ako krémový dip k výrobe palaciniek, v ovsenej kaši alebo pri príprave jedál na thajský spôsob.

V našej ponuke nájdeš tieto arašidové maslá:

CLASSICS kúskami, bez kúskov, s príchuťou kokosu

ORGANICarašidové maslo bez ďalších pridaných látok

V PRÁŠKUobsahuje o 70% menej tuku a vyšší obsah vlákniny.

SRVÁTKOVÉmaslo obohatené o srvátkový proteínový izolát, čo dodá maslu ešte viac bielkovín. Sú vyrábané aj v príchutiach ako originál, jablkový koláč, čokoláda – pomaranč, puding z ovocia.

ACTIVE WOMENbezlepkové v dvoch príchutiach – Tri semienka, morská soľ s medom.

RYŽOVÉobohatené o proteín z hnedej ryže s vyšším obsahom bielkovín. Vhodný aj pre vegánov. Príchuť – originál, curry, slaný karamel, toffee jablko

Mandľové maslo

V poslednej dobe sa veľkej obľube teší už aj mandľové maslo. Rovnako aj ako arašidové maslo, je to bohatý zdroj bielkovín, vlákniny a hlavne zdravých tukov, obsahuje ale o pár kalórií navyše.

Čím sa ale tieto maslá líšia a vyznačujú je, že obsahujú riboflavin a l-carnitin.

Mandľové maslá obsahujú značné množstvo vitamínu E a antioxidantov, ktoré chránia našu pokožku pred starnutím. Zo štúdii sa ukázalo, že sa v nich nachádzajú aj ďalšie zložky, ktoré pomáhajú pri rakovine kože. Zdravé tuky z mandlí pomáhajú zlepšiť cirkuláciu krvi, udržujú kožu hydratovanú a pomáhajú pri hojení rán.

Mandle bohaté na mononasýtené kyseliny pomáhajú spomaliť rýchlosť, ktorou sa glukóza dostáva do krvného obehu, zabraňuje inzulínovej intolerancii a pomáha pri znížení rizík spojených s cukrovkou.

Mandle sú považované za jediný orech, ktorý pomáhajú alkalizovať tráviaci trakt, čím znižujú tvorbu kyselín a vyrovnávajú telesné pH, čo je dôležité pre správne trávenie, imunitu a prevenciu. Regulujú tiež tráviace enzýmy.

Kešu maslo

Ako predošlé maslá, aj kešu sa vyznačuje dostatočným množstvom bielkovín 20/100 g, zdravými tukmi, prospešnými pre naše zdravie.

Rozdielom je množstvo sacharidov, kešu maslo ich má o poznanie viac, dokonca takmer najviac z orechov, no naopak obsahuje najmenej vlákniny. Jeho najväčšou prednosťou je železo, ktoré kešu obsahuje, pričom je to viac ako je v mäse. Na to aby sa najlepšie využilo, je dobré ho konzumovať s vitamínom C. Okrem toho, sa vyznačuje aj vysokou dávkou horčíka.

Vďaka tomu, že obsahuje menšie množstvo vlákniny, je kešu maslo jemnejšie.

Ako ich skladovať?

Maslá by sa mali skladovať uzavreté, aby sa zabránilo zvetrávaniu. Môžu byť uložené v komore a neuškodí im ani chladnička. Trvácnosť takto uskladnených masiel je 1 až 1,5 roka. V prípade, ak sa nám na masle objaví tekutina, netreba panikáriť, je to len olej pridaný pri výrobe. Maslo stačí zamiešať a môžeme si ho vychutnávať aj naďalej.

Arašidové maslo sa objavuje na jedálnom lístku rekreačných fitness športovcov, ale aj profesionálnych. Dôvod je ten, že maslo im dodá extra dávku živín a kalórií potrebných pre budovanie svalovej hmoty a podanie skvelého športového výkonu. Využívajú ho aj v diétnom režime, ktorý je zameraný na vyrysovanie svalstva, kedy sa osvedčí orieškové maslo s pridanými bielkovinami. Jeho konzumácia môže vtedy prispieť k ochrane svalovej hmoty.

Orieškové masla u nás môžeš nakupovať tu

Upozornenie pre všetkých !!! ,,Pozor, vysoko návykové“

Jakub Gurka
Spisovateľ a expert
Zobraziť profil Jakub Gurka
Jakub je držiteľom trénerského certifikátu 1.kvalifikačného stupňa, pričom má v pláne sa stále vzdelávať a zvyšovať svoju kvalifikáciu a odbornosť. Neustále sa vzdeláva prostredníctvom kníh, časopisov a odborných článkov na internete. Vďaka certifikátu, získaných vedomostí z kníh a internetu si postupne buduje svoju kariéru osobného trénera v Košiciach, čo mu dáva možnosť prispievať aj dôležitými poznatkami z praxe. Popri článkoch pre MYPROTEIN prispieva aj do iných blogov na Slovensku, napríklad FITSHAKER https://fitshaker.sk/, pričom prednedávnom si založil aj svoj vlastný blog http://jakubgurka.sk/. Jakub sa sústredí na tému tréning a najmä na správnu techniku cvikov tak, aby sa športovci vyvarovali chybám a zraneniam pri cvičení. Z jeho príspevkov môžete získať tiež mnohé tipy, ktoré podporia vaše chudnutie, naberanie váhy, spevňovanie tela, či priblížia zákulisie rôznych športových udalostí. Pravidelne sa zúčastňuje aj mnohých bežeckých pretekov, ako napríklad Spartan Race. Ako fitness tréner má mnohé ambície, no za najdôležitejšie považuje pomoc druhým ľuďom v ich ceste za zdravším a lepším JA. Jeho príspevky, rady a viac informácii môžete nájsť na jeho fanpage na instagrame https://www.instagram.com/jakubgurka_ocr/.
myprotein