Skip to main content
Uncategorised

Z Malawi Do Manchestru | Spoznajte Superleague Netbalistku Menom Joyce Mvula

Z Malawi Do Manchestru | Spoznajte Superleague Netbalistku Menom Joyce Mvula
Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert5 rokov Ago
Zobraziť profil Myprotein.Sk

V máji oslavujeme 15. narodeniny, a teda 15 rokov naplnených ambícií našich zákazníkov. V rámci tejto oslavy chceme osláviť progres, a to nie len náš, ale i všetkých, ktorí boli súčasťou našej cesty. Sme hrdí, že vás všetkých môžeme podporovať. Jedným z našich ľudí je aj Joyce Mvula.

Joyce je 24-ročná netbalistka, ktorá pochádza z Malawi a presťahovala sa cez pol sveta, aby mohla hrať v Superleague za Manchester Thunder. Tento krok nebol veľkým rozhodnutím len z hľadiska športovej kariéry, ale aj osobného života. Musela opustiť svojho snúbenca a mladého syna.

Myslíme si, že ukázať takéto odhodlanie, ambície a obetu za dosahovanie cieľov, je mimoriadne výnimočné, a preto sme chceli vedieť, čo poháňa Joyce na jej jedinečnej ceste.

Pred 15 rokmi o Spojenom kráľovstve ani len nesnívala

"Pred pätnástimi rokmi som žila v Malawi. Mala som 10 rokov a chodila som na základnú školu. Ani som netušila, že skončím nakoniec tu… V podstate som nevedela ani to, že sa sem môžem dostať."

Na medzinárodných súťažiach hrala už ako 15-ročná

"Netbal som začala hrať, keď som mala 12 rokov. Keď som mala 15, už som hrala za ‘The Queens’, čo je národný tím Malawi. Všímať si ma začali, keď som sa zúčastnila ďalších turnajov, ako Commonwealth a World Cup."

Vzdelanie by si bez netbalu nemohla dovoliť

“Ak mám byť úprimná, netbal kompletne zmenil môj život. Tam, odkiaľ pochádzam, sa ťažko zarába a mojim rodičom by sa nepodarilo za mňa platiť školné.

Vďaka netbalu som získala štipendium a mohla som študovať zadarmo, čo uľahčilo situáciu  pre mňa, i pre moju rodinu. Dokonca som zo školy dostávala aj jedlo! Mohla som sa o seba postarať sama a to vďaka netbalu. Tento šport je vlastne mojou prácou. Je to pre mňa niečo veľké a výnimočné.”

Je prvou netbalistkou z Malawi, ktorá sa presťahovala do Anglicka

“V Malawi ma pokladajú za úspešnú, pretože som sa sem presťahovala. Viete, keď som sem prišla, bola som od nás prvou, ktorá hráva v Anglicku. Baví ma to tu, je to tu naozaj skvelé a mnoho som sa tu naučila. Keď sa pozriem späť na obdobie, kedy som sem prišla, mám pocit, že som nič nevedela.

Teraz mám dôveru v čokoľvek, čo robím. Samozrejme, domov mi chýba a najmä kvôli tomu, že mám malé dieťa.”

Nezastaví sa, kým nebude najlepšia na svete

“Mojou ambíciou v netbale je trénovať tvrdo, neustále sa učiť a byť tou najlepšou na svete. Znamená to pre mňa veľa. Reprezentovať toľkých ľudí je niečo úžasné. V mojej krajine je veľmi veľa ľudí, ale byť vybraný ako jeden z 15, to je niečo, za čom som mimoriadne vďačná.

Musím robiť svoju prácu na maximum a podporovať svoj národ. Nesiem vlajku, takže to jednoducho musím robiť.”

O 15 rokov chce mať vlastnú netbalovú akadémiu

“Za pätnásť rokov chcem byť trénerkou Malawi. Chcem si otvoriť netbalovú akadémiu Joyce Mvula v mojej rodnej krajine, aby som umožnila mladým hrať netbal a posunúť ich tam, kde som teraz ja.

Zatiaľ čo som tu, deti v Malawi ku mne vzhliadajú ako ku inšpirácii. Chcem pomôcť ostatným, aby dokázali viac. Viem, že máme veľmi talentovaných ľudí a ja ich chcem naučiť dosahovať niečo veľké.”

 

Chcete sa o Joyce dozvedieť viac? Sledujte ju na Instagramovom profile @joycemvula

Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert
Zobraziť profil Myprotein.Sk
myprotein