Skip to main content
Uncategorised

Od Šikany K Sebadôvere – Príbeh Bethany #8miliónov

Od Šikany K Sebadôvere – Príbeh Bethany #8miliónov
Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert4 rokov Ago
Zobraziť profil Myprotein.Sk
Bethany Murphy má 20 rokov a študuje Klasiku v Leeds. Väčšinu svojho života mala nadváhu, kvôli ktorej zažívala šikanu, až kým sa nerozhodla, že je toho dosť a chce zmenu. Toto je jej príbeh a cesta za sebadôverou.

"Meriam len 155cm, takže v prípade nadváhy som vyzerala oveľa tučnejšie. Kvôli nadváhe som bola vždy šikanovaná — keď som chodila domov, pokrikovali na mňa chlapci a postrkovali do mňa svojich kamarátov. Dostalo sa to do bodu, kedy som sa snažila vyhnúť svojej bežnej trase domov a šla som veľkou okľukou. Myslím, že vydržím toho dosť, no sklamala som sa aj v tých najbližších. Dokonca si o mojej postave písali aj v skupinových chatoch, a to bolo niečo, čo ma veľmi dostalo. Bolo to naozaj ťažké obdobie.

Raz za týždeň som chodila na balet a triedny učiteľ mi povedal, že som príliš tučná na uniformu. Dosť tvrdo ma to zasiahlo a nemohla som sa už len prizerať. Nerada som cvičila, pretože som sa veľmi rýchlo zadýchala.

Začala som pracovať na recepcii v posilňovni a každý deň som videla, ako ľudia prichádzajú a tvrdo trénujú. Na druhý deň som videla tých istých ľudí a zasa trénovali. Ja som proste nič také nemala, neexistovalo nič, kam by som sa tešila každý deň.

Začala som premýšľať nad tým, prečo si tak každý užíva cvičenie v posilňovni, ba dokonca som sa spriatelila s kolegami, ktorí boli osobnými trénermi. Rozhodla som sa, že tomu dám šancu.

Začala som cvičiť hlavne kardio, pretože som si myslela, že je to jediný spôsob, ako schudnúť, no nerobila som to rada. Nepáčilo sa mi, že som sa pri tom tak potila, a to už som mala nejaké sebavedomie."

od šikany ku sebavedomiu

"Neustále mi behalo hlavou, že musím schudnúť. To bol môj jediný cieľ. Postupne som sa začala viac sústrediť na to, čo som jedla. Dozvedela som sa viac o zložení potravín a zameriavala som sa na živiny. Nevážila som sa, v podstate som len trochu sledovala zloženie potravín. Na váhu som sa nepostavila asi rok a pol, pretože som sa sústredila viac na svoj výzor.

Mala som v hlave hlas, ktorý mi hovoril, že musím byť chudá. Je to veľmi negatívne nastavenie, a vedela som o tom, no nevedela som tomu nejako pomôcť. Veľmi som sa obmedzovala v jedle. Napríklad som si povedala, že nebudem jesť cestoviny niekoľko mesiacov, lebo určite sa z nich priberá. Takéto myšlienky som mala neustále.

Stávalo sa, že som ochutnala jedlo, ktoré vyzeralo skvele, a potom som ho vypľula naspäť. Chcela som len okúsiť, no nie prijať kalórie. Bola som extrémne posadnutá kalóriami. Všetko som vedela. Vedela som, koľko energie sa nachádza v jablku, v kúsku zeleru... proste, prečo by niekto vôbec počítal energiu z kúsku zeleru?

Nikdy som nechodila na večere s priateľmi, izolovala som sa. Kamoši ma niekedy pozvali na kávu, no ja som odmietala, pretože som premýšľala nad všetkými tými kalóriami v mlieku, ktoré sa dáva do kávy, a v koláčoch, ktoré by sme si k tomu určite dali. Nemôžem len tak sedieť vedľa niekoho, kto si dáva koláč, pretože to všetkých som vytáčalo.

Moji kamaráti tréneri mi povedali, že by som mala vyskúšať nový silový tréning. Ja som si len pomyslela, 'čo to vôbec je silový tréning? Ako sa to robí?' Začala som sledovať videá a návody na internete. Môj priateľ sa tomu venoval tiež, tak mi navrhol, že môžem ísť s ním a ukáže mi nejaké základy.

Pochopiteľne som sa cítila mimoriadne nepríjemne... v niektorých fitkách ženy ani nevkročia do miestnosti s činkami, takže najmä väčšia osoba, akou som bola ja, sa tam cítila veľmi zle. Všetci na mňa hádzali posudzovačné pohľady a ja som si bola vedomá, že ľudia sa na mňa dívajú viac než na ostatných, no aj tak som sa rozhodla to skúsiť. Zamilovala som sa do toho.

Cítila som sa energická a silná.

Myslím si, že moji rodičia mali taký názor, že ženy by nemali dvíhať ťažké závažia a že to je mužské, ale toto ma prinútilo venovať sa tomu ešte viac. Cítila som, že mám stále viac sily, a že môžem dvíhať stále väčšie a väčšie váhy.

Bolo to skvelé zmiernenie stresu počas dňa. Dosť často som mala úzkosť, takže počas tých ťažších období to bolo obzvlášť užitočné. Keď som robila kardio, bola som slabšia. Toto bolo niečo iné. Necítila som sa pri tom ako pri mučení.

Keď som začala robiť silový tréning, uvedomila som si, že namiesto počítania každej kalórie dokážem normálne jesť tak, aby som mala dosť energie. Chvíľu mi to trvalo, kým som si to uvedomila, ale lepšie neskoro ako nikdy! Dnes si dokonca občas doprajem aj niečo veľké a dobré.

Ani za milión rokov by mi nenapadlo, že raz budem nadšená z toho, že som zadýchaná a spotená. Viem, že moje telo to dokáže. Môžem behať a dvíhať ťažké závažia. Dokonca aj tie, ktoré za mňa v práci kedysi nosili kolegovia.

Páči sa mi byť silnou ženou. Je to pre mňa povzbudzujúce, pretože som zdravšia než ako by som si predtým dokázala predstaviť. Dokážem robiť veci, o ktorých by som nikdy, ale nikdy nepovedala, že ich zvládnem. Nie je to o tom, že by som musela cvičiť. Ja cvičiť chcem.

Moja rada pre ostatných ľudí... Ak chcete ísť do posilňovne, jednoducho choďte. Stačí si dať slúchadlá a obliecť si niečo pohodlné alebo štýlové. Počítajte s tým, že ľudia sa môžu pozerať. Iba pozerať. Majte plán, pozerajte videá na YouTube, a keď si zacvičíte, buďte na seba hrdí. Urobili ste niečo, čo vás predtým možno desilo, alebo niečo, čo možno nerobia ani vaši kamaráti.

Ak to nezvládate sami, zoberte so sebou aj kamoša! Choďte kľudne aj so sestrou alebo bratom, je dobré mať niekoho, s kým môžete cvičiť. Je to prostriedok na utlmenie stresu, je to váš čas. Nesústreďte sa na nikoho iného, sústreďte sa sami na seba.

Premýšľajte nad tým, že to robíte pre seba, pre svoje telo. Vaše telo si zaslúži, aby ste sa oňho starali. Nemusíte mu ubližovať extrémnymi diétami alebo obmedzovaním. Stačí, keď budete myslieť na to, že chcete byť zdraví a cítiť sa lepšie.

Možno neschudnete za týždeň, pretože chudnutie je dlhodobý proces a potrebuje to svoj čas. Musíte sa na to dívať ako na maratón, nie ako na šprint. Môže sa vám to javiť všelijako, no tak to proste je. Každý týždeň sa budete cítiť zdravšie a šťastnejšie. Nesústreďte sa na to, čo hovoria nejaké váhy, metre alebo čísla. Nesústreďte sa len na ten jeden hlavný cieľ, ale sústreďte sa aj na tie menšie ciele počas dosahovania primárneho cieľa. Ak ste minulý týždeň behali len minútu, budúci týždeň sa posnažte behať minútu a pol.

Nedovoľte, aby vás ľudia dostali. Ak vás ľudia šikanovali alebo hovorili o vás negatívne veci, nevadí. Pravdepodobne nie sú spokojní sami so sebou a vedú vnútorné boje. Nebuďte tvrdí na nikoho, no nebuďte tvrdí ani na seba."

Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert
Zobraziť profil Myprotein.Sk
myprotein