Skip to main content
Tréning

Nikdy Nestrácam Dohľad Na Cieľ | Lucy Turner Hovorí O Tom, Ako Je Forever Fit

Nikdy Nestrácam Dohľad Na Cieľ | Lucy Turner Hovorí O Tom, Ako Je Forever Fit
Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert4 rokov Ago
Zobraziť profil Myprotein.Sk

Každý nový rok majú milióny ľudí na celom svete šancu začať odznova — zameriavajú sa na ambiciózne výsledky, ktoré si stanovili a začali pravidelne navštevovať posilňovňu… aspoň počas prvých týždňov.

Aj keď sa nám mimoriadne páči vidieť to úsilie, ktoré do toho všetkého vkladajú, my v Myprotein sa chceme dištancovať od krátkodobej mentality typu "nový rok, nový ja". To je dôvod, prečo sme vymysleli našu kampaň Forever Fit.

Pretože fitness nie je o rýchlych výsledkoch, 30-dňových diétach alebo detoxikáciách. Fitness nie je januárový trest za všetky tie maškrty, ktoré ste do seba nahádzali počas sviatkov.

Je to o investovaní do seba, a to mentálne i fyzicky. Je to dlhodobý proces.

Aby sme dokázali rozšíriť túto správu čo najviac, hľadali sme športovcov a ambasádorov, ktorí žijú týmito princípmi — hľadali sme ľudí, ktorí sa neustále fyzicky a psychicky zdokonaľujú.

Lucy Turner je jedným z takýchto oddaných jedincov. Toto je jej príbeh.

Lucy Turner

Napĺňanie vášne

Lucy Turner je 22-ročná heptatlonistka z mesta Newcastle. Vyštudovala na Northumbria University prvostupňové vzdelanie v odbore Aplikovaný šport, cvičenie a výživa. Teraz žije v meste Loughborough a športu sa venuje na plný úväzok.

Dalo by sa povedať, že bola predurčená na športovú kariéru, keďže od útleho veku súťažila v gymnastike na Gymnastics Academy v meste Newcastle. Pripúšťa, že počas školy ju bavil akýkoľvek šport, ktorý vyskúšala.

Počas letných prázdnin sa rada zúčastnila kempu ľahkej atletiky, ktorý ponúkal rad atletických disciplín s cieľom umožniť mladým ľuďom presadiť sa v športe, ktorý je pre nich najpríťažlivejší. Tréneri rýchlo spoznali potenciál, ktorý sa skrýval v Lucy a odporučili jej, aby začala trénovať na heptatlon — kombináciu siedmych traťových a ihriskových disciplín pozostávajúcich zo šprintu na 100 metrov, skoku do výšky, vrhu guľou, šprintu na 200 metrov, skoku do diaľky, hodu oštepom a behu na 800 metrov.

Už vo veku 13 rokov Lucy spravila životné rozhodnutie — úplne skončila s gymnastikou, aby sa začala naplno venovať atletickému tréningu.

“Myslím si, že vzory a idoly sú veľmi dôležité, a to hlavne pre mladších ľudí. Jessica Ennis bola jedna z mnohých, ktorí na mňa mali vysoký vplyv a inšpirovali ma.”
Lucy Turner

Začiatky s fitness v jej živote

Na základe rozhodnutia sa Lucy chcela naplno venovať tréningom, pričom sa chcela rozvíjať aj v škole a nezanedbávať skúšky a testy. Na univerzite posunula latku ešte vyššie — podarilo sa jej skĺbiť prednášky s bežným učením, zatiaľ čo pracovala v dvoch rôznych zamestnaniach na čiastočný úväzok a zároveň chodila cvičiť šesťkrát týždenne. Fúha.

Domnieva sa však, že to množstvo tréningu jej pomohlo k lepším výsledkom v škole, pretože sa počas cvičenia nesústredila na učenie, ale skvele uvoľnila napätie. Počas týždňov, kedy toho mala veľa a čakali ju samé skúšky a deadliny, priznáva, že sa niekedy obávala ako to všetko stihne, ale pomohlo jej to ustriehnuť si time-management.

“Keď som sa posadila k práci, vedela som, že nemám čas na rozdávanie, takže som si nemohla dovoliť odkladať veci na druhý deň.”

Počas jej študentských časov musela obetovať množstvo spoločenských udalostí a večierkov, no mala veľa kamarátov, ktorí jej pomáhali a uľahčovali niektoré ťažké situácie.

Lucy Turner

Neúspechy počas jej cesty

Aj keď to možno vyzerá, že Lucy to zvládla ľavou zadnou, jej záväzok k športovým aktivitám nebol vždy taký jednoduchý a niesol so sebou veľa náročných prekážok. Tri mesiace pred šestnástimi narodeninami jej bola diagnostikovaná cukrovka prvého typu. Je to vážne celoživotné ochorenie, ktoré ovplyvňuje produkciu inzulínu a v konečnom dôsledku aj hladinu glukózy.

Ak pravidelne cvičíte a venujete sa športovej aktivite, taktiež to má za následok ovplyvňovanie hladiny glukózy v krvi, no záleží na konkrétnom cvičení alebo športovej disciplíne. Mierne cvičenie s dlhodobejšou záťažou, ako je napríklad jazda na bicykli alebo beh, môže spôsobiť mierny pokles hladiny glukózy v krvi. Náročné športy, akým je napríklad šprint, môžu spôsobiť naopak jej zvýšenie.

Pre heptatlonistu je táto skutočnosť ešte ťažšie zvládnuteľná, pretože heptatlon pozostáva z niekoľkých náročných disciplín. Emocionálne zmeny a adrenalínové výkyvy môžu tiež ovplyvniť hladinu glukózy v krvi, čo je ďalšou neodvratnou súčasťou súťaženia. Lucy to však nezastavilo.

“Samozrejme, prežila som úspechy i pády — niekedy sa cítim na dne, no zvládam to vďaka tomu, že milujem šport.”
Lucy Turner

Dôležitosť nastavenia cieľa

Kľúčovou súčasťou úspechu Lucy je to, že vždy sa zameriava na dosahovanie konkrétnych cieľov.

Hmatateľným (alebo konkrétnym) cieľom nemyslíme novoročné predsavzatia, ktoré znejú tak vágne ako "Chcem sa dostať do formy". Máme na mysli konkrétne krátkodobé ciele, na ktorých môžeme vedome pracovať a počítať s tým, že ich dosiahneme.

Ide skôr o to, aby si človek rozdelil veci na zvládnuteľné časti, než aby sa pokúšal o vyriešenie celého projektu naraz.

“Pokiaľ ide o súťaženie, zameriavam sa na každú udalosť tak, ako príde. Niekedy jednoducho nedokážem kontrolovať výsledok celej súťaže.”

Rovnako ako my, aj Lucy verí, že stanovenie cieľov je mimoriadne silná technika, ktorá pomáha zvýšiť motiváciu a sústredenosť, pretože vám dáva presný dôvod, prečo to robíte.

Lucy Turner

Čo pre Lucy znamená Forever Fit

“Svoj život si bez cvičenia nedokážem predstaviť. Šport mi dáva oveľa viac než len samotné fyzické aspekty — buduje charakter a rozvíja zručnosti ako analytické myslenie, zvládanie nátlaku, time-management, vodcovské schopnosti a stanovovanie cieľov.

Naučila som sa, ako reagovať na neúspechy a ako myslieť optimisticky.

Šport mi umožnil spoznať úžasných ľudí, s ktorými zdieľam vášeň. Môžem si cestovať po svete a robiť presne to, čo ma napĺňa. Dostala som možnosť chodiť do škôl s cieľom inšpirovať budúce generácie.

Kampaň Forever Fit je v súlade s mojím osobným pohľadom na život. Je to o motivácii a odhodlaní, ktoré považujem za potrebné pre všetkých úspešných ľudí.”

Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert
Zobraziť profil Myprotein.Sk
myprotein