Skip to main content
Tréning

Zavretí doma? 10 vecí, ktoré sa môžete naučiť za dva týždne počas vašej karantény

Zavretí doma? 10 vecí, ktoré sa môžete naučiť za dva týždne počas vašej karantény
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka4 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Ak ste už prešli všetky počítačové hry, naučili ste sa vyšívať a hrať na klavíri lepšie než Mozart, je čas osvojiť si nejaké fitness zručnosti. Vieme, že človek neustále potrebuje nejakú aktivitu, aby bol počas domácej karantény v pohode. Kľúčom k úspechu je to, aby ste sa zabavili a získali nové zručnosti a schopnosti, s ktorými potom môžete frajeriť. Máme pár návrhov, ktoré sa môžete naučiť a využiť tak čas, ktorého majú teraz všetci dostatok.

1. Žonglovanie s loptou

futbalová lopta

Ak si nemôžete zahrať futbal s priateľmi, zahrajte si ho doma sami. Vezmite si loptu a spočítajte, koľkokrát sa vám ju podarí odraziť bez toho, aby vám spadla. Bolo to pre nás zábavné, keď sme boli deti, no verte nám, že teraz je to ešte zábavnejšie. Pozor na okná a nábytok.

2. Príprava ovocných a zeleninových kaší

ovocné kaše

Tie kaše vám poskytnú vitamíny a minerály a podporia vaše celkové zdravie. Pre prípravu perfektného smoothie alebo kaší budete potrebovať nejaké ovocie a zeleninu. Niekedy môže byť ťažké nájsť rovnováhu medzi správnymi výživovými hodnotami a vynikajúcou chuťou — to vyžaduje talent. Príliš veľa zeleniny spôsobí zhoršenie chuti, no príliš veľa ovocia rozhodí vaše makrá. Experimentujte, skúšajte nové druhy ovocia a zeleniny a nájdite si ten najvhodnejší recept.

3. Stojka

stojka na rukách o stenu

Stojka je super trikom, len buďte opatrní. Začnite tým, že sa opriete o stenu a jemne vykopnete nohy. Ak ste to zvládli, skúste kliky v stojke. Zlepšíte tak svoju silu a je to navyše zábava. Ak zvládnete stojku bez opory alebo kliky v stojke, tak to bude skutočne veľký úspech.

4. Dlhší planking

plank

Zlepšenie času pri plankingu bude pôsobivé. Planking s rovnými rukami je pre niekoho ťažšie než planking lakťami na zemi. Odporúčame vám, aby ste skúsili obe možnosti. Ak ste tento cvik doteraz necvičili, začnite. Uvidíte, že ak pred vašimi kamarátmi zvládnete dvojminútový alebo trojminútový plank, v posilňovni zapôsobíte.

5. Príprava proteínových palaciniek

proteínové palacinky

Príprava jedla teraz bude veľkou súčasťou vášho každodenného života. Máte čas navyše na úžasné raňajky, tak prečo z toho nevyťažiť maximum? Naučte sa, ako pripraviť skvelé proteínové palacinky, ktoré sú úžasným spôsobom, ako získať dostatok bielkovín hneď ráno. Palacinky sú chutným jedlom a môžete pri nich aj experimentovať. Vyskúšajte nové prísady, plnky alebo polevy a nájdite si tú najlepšiu voľbu pre vás.

6. Zhyby jednou rukou

zhyby

Jednoručné zhyby nie sú pre slabé povahy. Sú nebezpečné a môžu spôsobiť bolesť zápästia, takže buďte veľmi opatrní a dodržiavajte správnu techniku. Pred vyskúšaním jednoručných zhybov by ste mali byť schopní urobiť aspoň 20 obyčajných zhybov, tak sa nepreceňujte. Ak zvládnete jednoručné zhyby, posilníte tým vrch vášho tela.

7. Joga

yoga na doma

Joga nie je len o dýchaní a rovnováhe. Pomôže vám zvýšiť flexibilitu a silu a ak ju budete praktizovať častejšie, uvidíte, že je mnoho spôsobov, ako ju cvičiť. Jogu môžete využiť na relax a zotavenie, no dá sa pri nej aj poriadne zapotiť — budete šokovaní, keď z nej dostanete svalovicu. Ohybnosť je talentom a môže to byť ťažšie, než si myslíte. Po cvičení sa však budete cítiť skvele. Dýchanie a strečing má pozitívny vplyv na silový tréning u kulturistov, takže sa nehanbite.

8. Šnúra / rozštep

šnúra

Je to skvelý trik, no na to, aby ste ho správne vykonali, budete musieť poriadne trénovať. Nesnažte sa to spraviť za každú cenu v krátkom čase. Naťahovať musíte celé telo, nielen svoje nohy. Vždy sa zahrejte a strečujte slabiny, boky, chrbát, gluteály, lýtka a hornú časť tela. Netlačte na pílu — nenakláňajte sa, ani sa neodrážajte. Je možné, že to potrvá celé týždne. Po celý čas sa snažte tvrdo pracovať a uvidíte, že raz to príde. Nevzdávajte to, aj keď to vyžaduje množstvo času. Uvidíte, že to bude stáť za to, keď sa celkom dotknete zeme. Neskôr to môžete využiť na rozosmiate kamarátov — skúste, ako zareagujú, keď sa počas rozhovoru zošmyknete na zem.

9. Dotyk prstov na nohách

strečing

Dotknúť sa prstov na nohách nemusí byť až tak ľahké, ako sa na prvý pohľad zdá. Aj keď to zvládne mnoho ľudí, niektorí s tým majú problém. Tento cvik môžete využiť ako predchodcu k šnúre. Je tiež namáhavý a vyžaduje veľa času. Trénujte ho počas niekoľkých týždňov a sledujte svoje pokroky. Je nápomocný napríklad po namáhavom tréningu.

10. Kliky na jednej ruke

kliky

Nakoniec sa dostávame k tomu najväčšiemu talentu. Cesta k prevedeniu klikov na jednej ruke môže byť veľmi dlhá, no určite to stojí za to. Kliky na jednej ruke sú pôsobivé a ťažšie, než si myslíte. Prečítajte si, ako by sa mali správne vykonávať. Nedarí sa vám spraviť ani jeden jednoručný klik? Kliky s tlesknutím sú ideálnou alternatívou.

 

Čo si treba zapamätať

Existuje množstvo zručností, ktoré sa môžete naučiť počas pobytu doma. Stanovte si výzvu — ak zvládnete všetkých desať vymenovaných, máte náš mimoriadny obdiv. Predstavte si, ako budú reagovať vaši priatelia v posilňovni, keď im ukážete svoje nové triky.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein