Skip to main content
Tréning

Fitness hodinky, ktoré pomáhajú v boji proti chrípke

Fitness hodinky, ktoré pomáhajú v boji proti chrípke
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka4 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Dnes sa budeme zaoberať otázkou, či váš fitness tracker alebo hodinky vedia, že máte chrípku skôr, než o tom viete vy. Taktiež sa budeme zaoberať tým, prečo pri cvičení niekedy platí, že menej je viac.

 

Dokáže váš tracker alebo hodinky zistiť skôr než vy, že máte chrípku?

V dnešných dňoch sa neúprosne šíri po celom svete zákerná choroba a tak sa môže sa zdať, že ľudia sú opatrnejší a viac sa o seba boja. Aby sme upokojili vašu myseľ, musíme vám zdeliť, že jedna nová štúdia, v ktorej bolo skúmaných až 200.000 nositeľov náramkov Fitbit, preukázala, že monitor činnosti srdca vás môže zavčas upovedomiť, aby ste mohli čo najskôr začať bojovať s chorobou.1 Vedci sledovali používateľov náramku Fitbit z piatich štátov USA s priemerným vekom 43 rokov, z čoho 60% zastúpenie mali ženy.

Sledovali výlučne priemernú pokojovú srdcovú frekvenciu a trvanie spánku. Údaje porovnali s tými, ktoré boli vykázané počas chrípky inštitútom Centres for Disease Control (CDC). Predpovede vypuknutia chrípky sa výrazne zlepšili jednoducho tým, že sa pozrieme na nárast srdcovej frekvencie — aj keď každý má inú pokojovú frekvenciu, pri infekcii sa zvyšuje.

V súčasnosti môže hlásenie prípadov chrípky zabrať až tri týždne, čo znamená, že opatrenia na zastavenie jej šírenia sa zavádzajú príliš neskoro. Štúdia sa zameriava len na priemerný nárast srdcovej frekvencie a pokles doby spánku v celej populácii, no vďaka tejto informácii možno budete môcť rozpoznať, že chrípka je na ceste, keď spozorujete nárast vašej pokojovej srdcovej frekvencie a pokles kvality spánku.

 

Čo si treba zapamätať

Aj keď sa všetci obávame, že chrípka môže pokaziť náš tréningový režim, diétu a všetko ostatné, čo k tomu patrí, je dôležité vedieť, že vďaka nášmu fitness trackeru alebo hodinkám môžeme zistiť viac než počet prejdených krokov počas dňa.

Radin, J. M., Wineinger, N. E., Topol, E. J., & Steinhubl, S. R. (2020). Harnessing wearable device data to improve state-level real-time surveillance of influenza-like illness in the USA: a population-based studyThe Lancet Digital Health.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein