Skip to main content
Tréning

Zranenia v športe a motivácia k lepšiemu zajtrajšku | Inšpirujúci príbeh mladého športovca

Zranenia v športe a motivácia k lepšiemu zajtrajšku | Inšpirujúci príbeh mladého športovca
Isaac Syred
Spisovateľ a expert3 rokov Ago
Zobraziť profil Isaac Syred

Dan Tai je známym športovcom na Instagrame. Dan sa venuje športu už odmala. Vďaka podpore svojich rodičov hrával ragby za Hong Kong už od svojich troch rokov. Dokonca chcel hrať profesionálne ako jeho najväčší idol Jonah Lomu.

Cestu mu však skrížili rôzne zranenia, kvôli ktorým musel prestať hrať. Vyradili ho na dlhú dobu z akéhokoľvek športu a navyše bol po krk zadlžený za rôzne liečby. Cítil, že je na dne a veľmi mu to vadilo.

Čo je však najdôležitejšie – ani zranenia ho nezastavili robiť to, čo ho najviac baví. Aj po zraneniach sa snažil vyťažiť maximum zo svojho potenciálu. Dan je v súčasnosti fitness modelom a závodí v rôznych fitness súťažiach.

zdravie a sila muža

Jeho začiatky

Dan žil odmala v Hong Kongu spolu s rodičmi, ktorí mali vášeň pre ragby. Znamenalo to, že aj on si k tomuto športu našiel vzťah a postupne sa mu začal venovať. Jeho rodičia ho vždy podporovali a chceli, aby z neho vyrástol športovec. Neskôr začal hrávať ragby za lokálny klub.

“Pamätám si, že ako dieťa som neustále chodil na zápasy sedmičkového ragby. Dokonca mám ešte jednu loptu, ktorú mi hráči hodili. ”

Dan vo svojej ragby kariére zažíval množstvo úspechov. Hral za North Yorkshire na okresnej úrovni a chodil do školy, ktorá bola známa svojou vášňou pre tento šport. Bol to skvelý športovec a vždy bol fit a dobre vyzeral. Dan mal ragby veľmi rád a často spomína na časy, keď sa jeho priatelia pozerali ako hrá...

“Bol som členom klubu North Yorkshire a vždy som povedal kamarátom, kedy hrám zápas. Neočakával som, že sa na mňa príde pozrieť toľko ľudí. Tešilo ma, že ma vedeli aj takto podporiť.”

Dan pokračoval a tvrdo trénoval. Nebol ďaleko od toho, aby sa dostal na profesionálnu úroveň. Jednou z najkrajších spomienok je preňho deň, kedy dostal ponuku na kontrakt.

“Keď som získal moju prvú ponuku na kontrakt, bolo to niečo neuveriteľné. Bol som akurát v posilňovni s jedným kamarátom a niekto ho zavolal von. Vrátil sa s veľkým úsmevom na tvári. Zavolali si potom mňa, no absolútne sa mi tomu nechcelo veriť. Spočiatku to bolo pre mňa niečo nepochopiteľné, no zároveň to bolo všetko, čo som chcel dosiahnuť.”

Takáto ponuka bolo niečo, po čom Dan veľmi túžil. Jeho tvrdá práca sa vyplatila. Nastala však situácia, ktorá mu zmenila život.

Zranenia a cvičenie

Nanešťastie je kariéra športovca niekedy tŕnistá a prepletená rôznymi ťažkosťami a zraneniami. Problémy so zdravím môžu viesť k predčasnému "odchodu do dôchodku". Bolo smutné, že Dan utrpel niekoľko zranení, ktoré mu časom úplne zabránili venovať sa ragby.

Celé to začalo vtedy, keď Dan začal aktívne hrať za rôzne kluby a začal sa pripravovať na medzinárodné zápasy za Hong Kong. Už predtým si zranil rameno a mal podstúpiť druhú operáciu. Pre športovca je to celkom bežné, pretože takmer každý si spôsobí nejaký úraz.

“Desať dní predtým ako som mal podstúpiť operáciu ramena, som si natrhol achilovku. Kvôli barlám som nemohol mať operované rameno. Dosť som sa kvôli tomu zadlžil a navyše som vypadol z klubu — nikto nechcel zraneného hráča, ktorý mal podstúpiť dve operácie.”

Nešťastie však týmto neskončilo. Dan sa postupom času vrátil k ragby a zranil si zápästie. Hlboko vnútri vedel, že toto je koniec jeho kariéry v ragby. Aj keď sa naňho začala lepiť obrovská smola, nechcel s tým skončiť.

“Moja kariéra v ragby nešla presne tak ako som si to predstavoval. To sa však v práci bežne stáva a pre mňa to bola práca. Musel som sa na to pozrieť z dlhodobého hľadiska. Potreboval som prácu, tak som sa stal osobným trénerom. Ako mladší som absolvoval kurz, vďaka ktorému som mohol začať trénovať. ”

Toto všetko sa stalo asi pred tromi rokmi a Dan v súčasnosti zažíva veľké úspechy. Chcel by dať radu každému, kto trpel tak ako on.

“Keď sa jedny dvere zavrú, iné sa otvoria. Verím, že všetko sa deje z nejakého dôvodu. Vy však musíte zistiť, čo je tým dôvodom.”

Tento citát zdôrazňuje Danov charakter. Dan vie, že človek po negatívnej skúsenosti nemôže len tak sedieť a ľutovať sa. Zastáva názor, že musíte hľadať šťastie a robiť to, čo vás napĺňa.

Premena

Dan sa rozhodol robiť niečo nové. Neľutuje sa kvôli svojej minulosti a vie, že musí naďalej tvrdo pracovať. Stal sa osobným trénerom ešte počas hrania ragby. Vedel však, že klienti len tak neprídu musel sa predať.

“Sem-tam som sledoval súťažiacich v kulturistike. Moc sa mi do toho nechcelo, ale nakoniec som si zarezervoval fotenie s jedným profesionálnym fotografom. Potom sme tieto fotky s fotografom zdieľali. ”

 

Táto jednoduchá myšlienka otvorila Danovi ďalšie dvere. Získal príležitosť stať sa fitness modelom. Na to, aby mohol pracovať ako model, si musel udržiavať dobrú postavu a musel naďalej trénovať. Začal sa venovať funkčnému fitness cvičeniu, čo vníma ako správne rozhodnutie. Je mu prirodzené cvičiť týmto spôsobom.

“Ragby tréningy boli vždy kombináciou kardia a zdvíhania ťažkých váh — musíte si vybudovať poriadnu silu, rýchlosť a výbušnosť. Človek musí vydržať 80 minút na ihrisku. Keď som prestal hrať ragby, cítil som sa sklamaný. Bol som zvyknutý tvrdo trénovať. ”

Dan sa rozhodol v tréningoch nepoľavovať. Cvičí ako mašina — dvakrát denne, päť dní v týždni. Niekedy mu to nestačí a zvládne ešte jeden ďalší tréning.

Vie, že po takýchto náročných tréningoch telo potrebuje regeneráciu. Vždy si na ňu nájde čas. Rád napríklad strečuje, hráva na klavíri alebo počúva hudbu. Takýto druh odpočinku má najradšej.

“Vždy sa snažím o to, aby som mal zregenerovanú myseľ a celú centrálnu nervovú sústavu. ”

Budúcnosť

Dan vidí súčasnosť ako začiatok novej kariéry. V budúcnosti by chcel súťažiť vo funkčnom fitness.

“Chcem naďalej makať s chalanmi. Keď som hrával ragby, kládol som na seba vysoké nároky. Teraz si to však chcem viac užívať, no v tréningoch nepoľavím. Stále sa budem chcieť prekonávať.”

Veľmi obdivuhodná je aj Danova ambícia napísať dve knihy. Má záujem pomáhať ľuďom v hľadaní potenciálu. Chce inšpirovať ľudí po celom svete a ísť príkladom. Má na to dostatočné skúsenosti.

“Raz by som chcel napísať jednu alebo dve knihy. Jedna by bola skôr autobiografiou a druhá viac o podnikaní.”

Tento prístup len potvrdzuje Danovu neoblomnosť a pozitívne myslenie. So svojimi zraneniami sa vyrovnal veľmi dobre. Vieme, že ak napíše knihu, bude to určite zaujímavé čítanie.

Čo si treba zapamätať

Dan si splnil sen a stal sa profesionálnym hráčom ragby. Jeho rodičia ho podporovali už od útleho veku. Časom utrpel rôzne zranenia, kvôli ktorým sa musel zrieknuť kariéry profesionálneho ragbistu. Neodradilo ho to naďalej na sebe pracovať, je silno motivovaný a jeho charakter môže inšpirovať nejedného športovca, ktorý sa cíti byť na dne. Vidíme, že to, čo je pre niekoho strašné, môže byť pre iného krokom k novým príležitostiam.

Užívajte si okamihy, ktoré vás robia šťastnými, no buďte otvorení voči zmenám a nemajte predsudky

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Isaac Syred
Spisovateľ a expert
Zobraziť profil Isaac Syred
Isaac je učeň marketingovej komunikácie a zaujíma sa o všetko ohľadom fitness. Vždy mal vášeň pre futbal a hral za mládež na vysokej úrovni. Taktiež má za sebou 4 roky aktívneho kickboxu. V posledných rokoch sa venoval posilňovaniu, kulturistike a funkčnému cvičeniu. Pevne verí, že človek by mal vždy udržiavať rovnováhu medzi cvičením v posilňovni a trávením času s priateľmi.
myprotein