Skip to main content
Tréning

Športové oblečenie, ktoré meria váš športový výkon a spojenie hluku s telesnou váhou | Zaujímavé štúdie

Športové oblečenie, ktoré meria váš športový výkon a spojenie hluku s telesnou váhou | Zaujímavé štúdie
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka3 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Radi sa vzdelávate a čítate náučné články? Vyhľadávate novinky zo sveta fitness? Máme pre vás vynikajúce články, vďaka ktorým sa dozviete všetko dôležité z oblasti výživy, tréningu a ďalších tém z oblasti fitness. Dočítate sa, čo všetko súvisí s vaším zdravím a aký to má naňho vplyv.

Tentokrát sa pozrieme na to, či môže vonkajší hluk ovplyvniť vaše chudnutie a predstavíme vám novinku, ktorá urobí z oblečenia praktické zariadenie, ktoré zhodnotí vaše celkové zdravie a výkonnosť.

športové oblečenie a výkon

 

Inovatívne vedecké oblečenie 

Existuje niekoľko módnych doplnkov, ktoré dokážu merať vašu výkonnosť a pomôžu vám lepšie sledovať svoje zdravie. Bežne sa jedná o hodinky alebo športový náramok. Svet však uzrela novinka, ktorú môžete skryť do oblečenia a dokáže vám poskytnúť oveľa viac informácií.

Vedci vyvinuli doplnok, ktorý dokáže pracovať s informáciami o zdraví vďaka potu, ktorý človek vylučuje počas fyzickej aktivity. Zachytáva rôzne údaje v reálnom čase. Príkladom je úroveň hydratácie, hladina elektrolytov alebo hladina laktátu, ktorá môže indikovať vyčerpanosť svalov. Technológia okrem toho pracuje s informáciami o hladine kortizolu, ktorý indikuje úroveň emočného napätia a stresu.

Čo to znamená pre športovcov? Ak by športovci začali využívať takýto doplnok, dokázali by lepšie predpokladať svoju výkonnosť bez podstupovania krvných testov. Stačil by na to tento malý a jednoduchý doplnok.

Zariadenie funguje na princípe merania hladiny rôznych zložiek potu. O tieto merania sa starajú rôzne typy vláken, z ktorých každý typ reaguje s inou zložkou potu. Zariadenie tak sleduje napríklad kyslosť, hladinu laktátu a podobne. Vlákna sú pripojené k malému modulu a mikroprocesoru, ktorý následne prezentuje výsledky meraní cez telefón pomocou bezdrôtového pripojenia.

Bolo by super mať lepšiu kontrolu nad svojím zdravím len vďaka malému doplnku, ktorý je vlastne len vaše oblečenie, však?

 

Môžete kvôli hlučnému prostrediu pribrať na váhe? 

Ak žijete na frekventovanej ulici, určite vás nie raz zobudil dopravný hluk. Vieme, že je to nepríjemné – raz je to električka, inokedy motorka alebo sanitka so sirénou.

Nová štúdia sa zaoberala prepojením medzi vonkajším hlukom a priberaním váhy.2 Zdravý limit hluku je približne 55 decibelov. Je to skoro neuveriteľné, ale viac než 100 miliónov ľudí v Európe žije na miestach, kde je hluk oveľa vyšší než zdravá hladina.

Štúdia pracovala s dátami o viac než 500.000 ľuďoch zo Spojeného kráľovstva, Nórska a Holandska. Zistilo sa, že existuje prepojenie medzi vyššou telesnou hmotnosťou a úrovňou hluku. Toto prepojenie sa potvrdilo v Spojenom kráľovstve a Nórsku, ale nie v Holandsku. V štúdii sa tiež potvrdilo, že okrem hmotnosti je hluk spojený aj s ďalšími faktormi ako úroveň fyzickej aktivity, stravovanie a socioekonomický status.

Vedcom sa nepodarilo nájsť presnú príčinu, no odhadujú, že s veľkou pravdepodobnosťou sa jedná o prerušovaný spánok, ktorý spôsobuje nadmerný hluk z dopravy.

Čo sa s tým dá robiť? Ideálnym riešením je menej áut na ceste a zlepšenie vybavenia pre iné druhy dopravy. Výbornou alternatívou je bicykel, kolobežka alebo chôdza.

Táto téma musí byť detailnejšie preskúmaná. Je však zaujímavé vedieť, že aj okolie, ktoré často nevnímame, môže mať veľký vplyv na naše každodenné zdravie.

 

Čo si treba zapamätať

Niet pochýb o tom, že v najbližších rokoch ľudstvo zažije náramný vzostup pokročilých technológií. Patrí medzi ne napríklad technológia vyhodnocovania zdravia v reálnom čase za pomoci jednoduchého doplnku, ktorý je možné skryť do oblečenia. Len si spomeňte – používal vôbec niekto fitness náramok ešte pred piatimi rokmi? Je tiež zaujímavé vedieť, že na naše zdravie môžu mať vplyv okolité veci, ktoré si vôbec nemusíme uvedomovať.

1. Terse-Thakoor, T., Punjiya, M., Matharu, Z., Lyu, B., Ahmad, M., Giles, G. E., … & Sonkusale, S. (2020). Thread-based multiplexed sensor patch for real-time sweat monitoring. npj Flexible Electronics, 4(1), 1-10.
2. Cai, Y., Zijlema, W. L., Sørgjerd, E. P., Doiron, D., de Hoogh, K., Hodgson, S., … & Rahimi, K. (2020). Impact of road traffic noise on obesity measures: observational study of three European cohorts. Environmental Research, 110013.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein