Skip to main content
Tréning

Kvalitný spánok | Ako na kľudný spánok | Zdravý spánok

Kvalitný spánok | Ako na kľudný spánok | Zdravý spánok
Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert6 rokov Ago
Zobraziť profil Myprotein.Sk

Dostatok spánku je kľúčovou súčasťou zdravého životného štýlu a prináša mnoho benefitov pre vaše srdce a myseľ, ale pomáha aj pri chudnutí. Povieme vám, ako kvalitne spať 8 hodín a maximalizovať úžitok z nočného spánku.

Nastavte si plán

Pokúste sa každý večer zaľahnúť do postele v rovnakom čase a každé ráno vstávať v rovnakom čase. Aj počas víkendov! Pomocou pravidelného spánku sa vám biologické hodiny udržia správne nastavené. Taktiež pomáha využívanie pravidelnosti východu a západu slnka.

Extra tip: Zalievanie vašich vonkajších rastlín každé ráno vám pomôže udržať si správny režim.

Cvičenie

Ak bol tréning vykonaný správne, tak pomáha zachovať správnu dĺžku spánku. Ak však večer absolvujete intenzívny aeróbny tréning, ktorý dokáže zachovať zvýšenú telesnú teplotu aj 4 hodiny, tak sa vám bude zaspávať horšie. Keď sa telo začne ochladzovať, tak vysiela signály mozgu, aby uvoľnil melatonín, ktorý vyvoláva spánok.

Extra tip: Cvičte ráno a budete celý deň čerství a plní energie!

Obmedzte kofeín

Nebojte sa, nemyslíme to tak, aby ste sa začali vyhýbať kofeínu! Kofeín je stimulant, ktorý zostáva vo vašom organizme približne 8 hodín po jeho konzumácii, takže možno to kapučíno po obede nie je najlepší nápad!

Extra tip: Vyhýbajte sa kofeínu po 14:00 hodine a vyberajte si bezkofeínové nápoje.

Nájdite si čas na vydýchnutie

Spánok nefunguje ako "vypínač". Je to skôr pomalé uvoľnenie nohy z pedálu. Doprajte svojmu telu čas na to, aby dokázalo prejsť z hektického stavu počas dňa do toho kľudnejšieho. Nenáročná jóga pred spaním môže tiež pomôcť uvoľniť vašu myseľ, ustáliť dych a znížiť svalové napätie bez toho, aby ste si rapídne zvýšili srdcovú frekvenciu.

Extra tip: Čítajte knihu, počúvajte hudbu alebo skúste rôzne dychové cviky.

Superjedlá

Hoci je dôležité vyhýbať sa ťažkým jedlám pred spaním, niektoré potraviny vám môžu pomôcť lepšie zaspať. Máte krehký spánok?

Extra tip: Skúste si uvariť celozrnné cestoviny s čerstvou zeleninou, nakrájanými kuracími prsiami, paradajkovou omáčkou a posypte ich parmezánom. Táto kombinácia bielkovín a tryptofánu pomáha vyvolať vylučovanie serotonín podporujúci spánok. Ak však nemáte veľký hlad, skúste si dať tvaroh alebo cottage cheese s banánom, ktoré budú fungovať rovnako.

MyproteinUK

Pokúste sa každý večer zaľahnúť do postele v rovnakom čase a každé ráno vstávať v rovnakom čase. Aj počas víkendov! Pomocou pravidelného spánku sa vám biologické hodiny udržia správne nastavené. Vyhýbajte sa kofeínu po 14:00 hodine a vyhýbajte sa ťažkým jedlám pred spaním. Toto všetko a ešte viac vám dodá predpoklad kvalitného spánku.

Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert
Zobraziť profil Myprotein.Sk
myprotein