Skip to main content
Strava

Intuitívna hladovka – Odborný pohľad na potenciálne škodlivú diétu

Intuitívna hladovka – Odborný pohľad na potenciálne škodlivú diétu
Jamie Wright
Spisovateľ a expert3 rokov Ago
Zobraziť profil Jamie Wright

Keď človek chudne, zvyčajne si dáva určitý cieľ, ktorý by chcel dosiahnuť. Čo robíte preto, aby ste boli chudší? Prijímate menej kalórií? Máte vyšší výdaj? To nie je až také podstatné. Dôležitejšou informáciou je PREČO a AKO to robíte.

Sme svedkami nového trendu s názvom "intuitívna hladovka". Áno, aj skúsenejší športovci jej dávajú šancu. Pozor, je to potenciálne nebezpečný prístup k stravovaniu. V tomto článku sa dozviete všetko dôležité.

 

Počkať, to znie povedome…

Áno, možno ste už o intuitívnom hladovaní počuli, pretože o tejto téme sa diskutuje v celom fitness svete.

Tento prístup je založený na kombinácii dvoch ďalších prístupov k stravovaniu (intuitívne stravovanie a prerušovaný pôst). Ide však len o pekne znejúci pojem, ktorý v sebe skrýva neorganizované a chaotické stravovanie.

 

Intuitívne stravovanie

Intuitívne stravovanie je populárny prístup k stravovaniu, ktorý nie je zameraný na chudnutie, ale je založený na zlepšení vzťahu k jedlu a sebe samému. Takéto zlepšenie vzťahu by malo byť dosiahnuté vnímaním signálov vlastného tela (napríklad pocitu hladu alebo sýtosti). Evelyn Tribole a Elyse Rech vysvetľujú, že pri intuitívnom stravovaní nejde o to, aby ste jedli všetko. Ide v prvom rade o rešpektovanie vášho zdravia, vnímanie pocitu hladu a dosiahnutie celkovej pohody.

Tento prístup je skvelým spôsobom redukcie hmotnosti a významne prispieva k rehabilitácii a získaniu správneho vzťahu k jedlu.1

 

Prerušovaný pôst (IF)

žena pije proteín

IF (z angl. "intermittent fasting") je všeobecne známa skratka pre prerušovaný pôst. Tento typ stravovania je v súčasnosti veľmi populárny. Športovci obmedzujú čas, kedy môžu prijímať potravu. Jedia len v určitých časových intervaloch, a to podľa vopred stanoveného plánu.

Samotný pôst nemá pôvod vo fitness. Pohľad do histórie naznačuje, že z veľkej časti spočíva v náboženských a kultúrnych zvykoch.

IF je modernou záležitosťou a prináša mnohé zdravotné výhody. Je dobrým nástrojom na chudnutie a môže pomôcť aj proti starnutiu.2,3

 

Čo je teda intuitívna hladovka?

Autorom tohto článku je človek, ktorý každý deň pracuje s ľuďmi so skutočnými problémami v oblasti stravovania. Je to téma, s ktorou je potrebné zaobchádzať opatrne.

Intuitívna hladovka je v podstate pôst, ktorý dodržiavate podľa pocitu. Má však takýto pôst zmysel?

Ak obmedzíte čas stravovania na niekoľko neusporiadaných úsekov (podľa pocitu), vyhýbate sa podstate intuitívneho stravovania. Podstata intuitívneho stravovania spočíva práve vo vnímaní hladu a ďalších signálov, ktoré vám vysiela vaše telo. Intuitívne stravovanie je o "oslobodení" od zlých návykov a rôznych obmedzení. Pri dodržiavaní intuitívnej hladovky sa vystavujete nebezpečenstvu rozvoja neusporiadaných stravovacích návykov a ďalších rizík, medzi ktoré patrí:

 

Samotná hladovka

Diéta začína 12-hodinovým pôstom každý deň, ktorý má za úlohu "zresetovať" vaše telo. Počas druhého týždňa nasleduje 18-hodinové obdobie pôstu, ktoré má údajne pomôcť vášmu metabolizmu fungovať správne.

Zdá sa, že hlavným cieľom v tejto fáze hladovky je pomôcť jednotlivcovi dosiahnuť stav ketózy. Tá by však vyžadovala dodržiavanie ďalších obmedzení (napríklad diétu so zníženým príjmom sacharidov).

 

Konzumácia jedného jedla denne

Od tretieho týždňa sa od vás žiada, aby ste obmedzili svoje stravovanie na jedno jedlo denne.

Táto fáza má za úlohu "podporovať bunkovú regeneráciu", aktivovať kmeňové bunky a podporiť procesy zabezpečujúce dlhovekosť. Ku všetkým týmto procesom dochádza aj v prípade zdravého a vyváženého životného štýlu.

Stojí za zmienku, že tento typ obmedzujúceho stravovania môže prispieť k rozvoju vážnych dlhodobých porúch. Môže taktiež zvýšiť riziko nedostatočného príjmu výživných látok, pocitu nafúknutia, nepohodlia, narušenia tráviacich procesov a straty svalovej hmoty.5

Jedna štúdia dokonca preukázala, že konzumácia jedného jedla denne vedie k zhoršeniu biologických markerov metabolického zdravia. To znamená, že sa zhorší regulácia glukózy v krvi a zhorší sa krvný profil cholesterolu.6

Bunková regenerácia, ktorú autor diéty spomína ako argument pre dodržiavanie hladovky, nemá opodstatnenie vo výskumoch. Existuje naopak výskum na myšiach, kde sa preukázalo, že konzumácia jedného jedla denne skutočne prispieva k oxidačnému poškodeniu buniek (čomu sa autor snaží predchádzať!)7

Vedci taktiež zaznamenali zvýšenie telesnej hmotnosti a zvýšenie hladiny inzulínu a cirkulujúcich triglyceridov (tukov) v krvi, čo nie je práve indikátorom zlepšenia zdravia.7

 

Kto vymyslel tento spôsob stravovania?

Meno autora je Dr Will Cole. Áno, je lekárom, ale nie v oblasti týkajúcej sa výživy. Je chiropraktikom, lekárom v oblasti prírodnej medicíny a praktickým lekárom funkčnej medicíny.

Funkčná medicína je všeobecne považovaná za čiernu ovcu zdravotníckej praxe, keďže diagnostika chorôb spočíva skôr v predpokladoch, nie v skutočných zisteniach. Funkčná medicína môže byť preto nebezpečná.

Samozrejme, nie všetko musí byť zlé alebo neprospešné. Ide len o komplexný a objektívny pohľad na danú tematiku.

 

Čo si treba zapamätať

Dobrý stravovací režim by mal človeku pomôcť, nie ho obmedzovať v čase alebo príjme určitej skupiny jedál. Mal by priniesť udržateľné výsledky a malo by byť jednoduché ho dodržiavať.

Intuitívna hladovka je síce novým "voňavým" trendom, ale výskumy naznačujú, že pravdepodobne neprináša všetky zdravotné benefity, ktoré jej samotný autor diéty pripisuje. Ak uvidíte svojho obľúbeného športovca, ako propaguje tento typ diéty, možno bude na čase zvážiť, či ho chcete aj naďalej sledovať. Pamätajte na to, že ak sa chystáte dodržiavať akúkoľvek diétu, najskôr by ste sa mali poradiť s odborníkom v oblasti výživy.

 

Chcete sa dozvedieť viac rád od odborníkov na výživu?

PREČÍTAJTE SI:

 

  1. Van Dyke, N., & Drinkwater, E. J. (2014).Review article relationships between intuitive eating and health indicators: literature review.Public health nutrition17(8), 1757-1766.
  2. Catenacci, V. A., Pan, Z., Ostendorf, D., Brannon, S.,Gozansky, W. S., Mattson, M. P., … & Troy Donahoo, W. (2016).A randomized pilot study comparing zero‐calorie alternate‐day fasting to daily caloric restriction in adults with obesityObesity24(9), 1874-1883.
  3. Mattson, M. P., Longo, V. D., & Harvie, M. (2017).Impact of intermittent fasting on health and disease processes.Ageing research reviews39, 46-58.
  4. Elran-Barak, R.,Sztainer, M., Goldschmidt, A. B., Crow, S. J., Peterson, C. B., Hill, L. L., … & Le Grange, D. (2015). Dietary restriction behaviors and binge eating in anorexia nervosa, bulimia nervosa and binge eating disorder: Trans-diagnostic examination of the restraint modelEating behaviors18, 192-196.
  5. Tinsley, G. M., & La Bounty, P. M. (2015).Effects of intermittent fasting on body composition and clinical health markers in humans.Nutrition reviews73(10), 661-674.
  6. Carlson, O., Martin, B.,Stote, K. S., Golden, E., Maudsley, S., Najjar, S. S., … & Mattson, M. P. (2007).Impact of reduced meal frequency without caloric restriction on glucose regulation in healthy, normal-weight middle-aged men and womenMetabolism56(12), 1729-1734.
  7. Fuse, Y., Hirao, A., Kuroda, H., Otsuka, M.,Tahara, Y., & Shibata, S. (2012).Differential roles of breakfast only (one meal per day) and a bigger breakfast with a small dinner (two meals per day) in mice fed a high-fat diet with regard to induced obesity and lipid metabolismJournal of Circadian Rhythms10(1), 1-12.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Jamie Wright
Spisovateľ a expert
Zobraziť profil Jamie Wright
Jamie Wright získal tituly MSc v odbore Human Nutrition a BSc Honours v odbore Sports and Exercise Science. Súčasne spolupracuje s viacerými organizáciami a tiež vedie súkromnú prax, ktorá pomáha jednotlivcom pri dosahovaní cieľov v oblasti správnej výživy. Dostal akreditáciu organizáciou Association for Nutrition a pomohol už stovkám rôznych klientov, ktorí pozostávajú napríklad z matiek v domácnosti alebo profesionálnych športovcov. Zameriava sa na vedecky podložený rozvoj holistickej výživy a svojim klientom tak pomáha dosahovať vytúžené ciele v oblasti fitness. Okrem bežnej praxe Jamie pravidelne prispieva aj svojimi výživovými článkami a prezentáciami. Svoj výskum prezentoval napríklad na britskom kongrese UK Obesity Congress alebo na zámorských konferenciách. Je autorom niekoľkých e-kníh a pomáha rôznym športovým organizáciám. Svoj výskum rozpracoval na tému regulácie hmotnosti, športovej výkonnosti a doplnkov výživy. Jamie je vášnivým športovcom a milovníkom psov. Jeho cieľom je zdieľať svoje skúsenosti a vedomosti, ktoré získal v rámci akademického vzdelania a profesionálnej práce. Chce poskytovať jasný smer v obrovskom množstve dezinformácií a chaosu, ktoré existujú aj na poli zdravotníckeho a fitness priemyslu.
myprotein