Skip to main content
Uncategorised

Spoznajte Phyllidu: Aktívna cez deň, aktivistka v noci

Spoznajte Phyllidu: Aktívna cez deň, aktivistka v noci
Monica Green
Spisovateľ a expert3 rokov Ago
Zobraziť profil Monica Green

Keď mala Phyllida Swift 22 rokov, vydala sa na dobrovoľnícky výlet do Ghany, ktorý navždy zmenil jej život.

Počas jej pobytu v Afrike zažila drsnú autonehodu. Keď sa zobudila, bola ohromená – mala rozrezanú polovicu tváre.

 

"Nemala som rada, keď ma ľutovali"

Phyllida bola po autonehode prevezená do nemocnice. Bola v agónii, mala zlomených niekoľko kostí a zranené celé telo. V nemocnici zistila, že sa na jej tvári objavilo doživotné zjazvenie. Nemala čo skrývať.

Z autonehody má veľmi intenzívny zážitok. Phyllida hovorí: "Je to pocit, akoby sa to nikdy nestalo. Mám dojem, ako keby to bola skúsenosť mimo môjho vlastného tela."

Phyllida spomína, že jej vadil pocit ľútosti od druhých ľudí, ktorí sa domnievali, že už sa nikdy nemôže cítiť byť krásnou alebo "rovnakou" ako ostatní. Vďaka týmto rečiam sa rozhodla, že im ukáže pravý opak. Začala bojovať za to, aby všetci ľudia, aj tí zranení, boli vnímaní rovnako.

Phyllida Swift

 

"Jazvy sú to, čo ma naštartovalo"

Phyllida sa rozhodla vyrovnať sa s následkami odvážne. Uvedomila si, že jazva na tvári nie je len fyzická, ale aj sociálna. V spoločnosti bola vnímaná inak než ostatní ľudia.

Povedala nám o svojej skúsenosti s charitatívnou organizáciou Changing Faces UK, ktorú založil James Partridge. Tento zakladateľ utrpel popáleniny a taktiež má doživotné následky na tvári. James potom založil organizáciu Face Equality International, kde je teraz Phyllida výkonnou riaditeľkou. Nebojí sa otvorene rozprávať o znetvorení tváre a bojuje za to, aby boli všetci ľudia vnímaní rovnako.

 

"Nie je to o chudnutí, jej to o neustálom učení sa nových pohybov"

Fitness bol pre Phyllidu úžasným nástrojom na jej ceste k sebaláske a psychickému zdraviu. Hovorí, že fyzická aktivita ju posilňuje i na duši. Teší sa, keď ostatní vidia, že sa neľutuje, ale maká ako ostatní. Dodáva jej to sebaúctu.

 

Čo si treba zapamätať

Phyllida je vzorom pre každého z nás. Môžeme sa inšpirovať jej životným príbehom - nikdy sa neľutovala, ale bojuje s prekážkami a prijala to, čo nemôže zmeniť.

Monica Green
Spisovateľ a expert
Zobraziť profil Monica Green
Monika pochádza z južného Londýna. Vyštudovala školu University of Leeds v odbore filozofie. Popri škole si vybudovala vzťah k cvičeniu, čo jej nesmierne pomohlo v náročnom období počas štúdia. Monica nadobudla praktické skúsenosti aj ako autorka, a to vďaka písaniu článkov pre známy študentský portál. Je nadšená, že môže prežívať svoju vášeň k cvičeniu. Vo svojom voľnom čase rada varí a chodí do reštaurácií. Rada si zájde s priateľmi na večeru, ale aj na turistiku.
myprotein