Skip to main content
Tréning

Prečo Emelye Dwyer Vyhráva Vďaka Psychickej Sile | Forever Fit

Prečo Emelye Dwyer Vyhráva Vďaka Psychickej Sile | Forever Fit
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka4 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Každý kto sa venuje športu alebo kondičnému tréningu, vie, že dosahovanie niektorých cieľov si vyžaduje nielen fyzickú, ale aj mimoriadnu psychickú silu. Niekedy možno ťažko určiť, ktorá by mala prevládať.

Podporujeme všetkých, ktorí každý deň čelia namáhavým situáciám a makajú naplno na tom, aby boli forever fit. Celoživotné odhodlanie čeliť každodenným výzvam je niečo, čo vyžaduje veľké odhodlanie a výnimočnú silu.

Chceme vás inšpirovať v tom, aby ste pokračovali vo svojej tvrdej práci a presne preto, sme urobili rozhovor s atlétkou Emelye Dwyer.

Emelye sa odhodlala kráčať po fitness ceste spočiatku ako herečka a tanečnica. Po tom, ako si uvedomila, že herecká kariéra nie je pre ňu, s tým skončila.

“Predstavte si, že vstúpite do miestnosti, kde pár ľudí sedí za stolom a jeden za klavírom. Traja z nich si myslia, že ste úžasní a ostatní vás majú za vola. To bolo pre mňa ťažké.”

V čase, keď sa Emelye cítila stratená, natrafila na funkčné tréningy, ktorý jej ujasnil smer cesty, keď to najviac potrebovala.

“Čo sa mi veľmi páči na tomto štýle tréningu je jeho objektívnosť. Buď ste ten najrýchlejší, najschopnejší a najsilnejší, alebo nie. Páči sa mi tá jasnosť smerovania môjho tréningu. Pokroky sú merateľné a ja každý deň, týždeň alebo mesiac môžem sledovať, či sa uberám tým správnym smerom.”

Emelye Dwyer

“Po tom, ako som s tým začala, som zistila, že je to tá najlepšia vec, ktorú som vo svojom živote spravila”

Emelye už od svojho prvého tréningu vedela, že našla svoju vášeň a odvtedy súťažila v hrách Reebok Games, ale taktiež trénovala ďalších nadšencov pre funkčný tréning.

“Po tom, ako som s tým začala, som zistila, že je to tá najlepšia vec, ktorú som vo svojom živote spravila. Lietali okolo mňa činky, ľudia makali na plno a do posledných síl — bola tam perfektná atmosféra a to bol ten moment, kedy som zistila, že ma to veľmi baví.”

Byť súčasťou fitness komunity môže mať veľmi pozitívny vplyv na vašu motiváciu, športové schopnosti a skúsenosti. To isté časom zistila aj samotná Emelye.

“Hneď som sa zaradila do toho tajného klubu ľudí, ktorí spolu ochotne trpia, potom sa z toho tešia a následne žijú svoj bežný každodenný život.”

Emelye si našla svoju novú lásku, ktorou je funkčný tréning. Čoskoro ju to viedlo k chuti súťažiť, takže len štyri mesiace po jej prvom tréningu sa prihlásila na miestnu súťaž, kde skončila na druhom mieste.

“Vtedy som bola v takom psychickom rozpoložení, že som začala vnímať, že s trochou tvrdej práce sa dá dosiahnuť veľa. Spojila som sa s trénerom a vydali sme sa do toho spoločne.”

Uvedomila si, že jej úspech priamo súvisí s tým, koľko úsilia tomu obetuje — bola to myšlienka, ktorá ju donútila pracovať ešte tvrdšie.

Emelye Dwyer

“Začala som trénovať veľmi tvrdo a vždy som chcela byť na prvom mieste.”

Skutočnosť, že Emelye dokázala merať svoj progres, mala veľký vplyv aj na jej motiváciu počas tréningov.

“Vedela som, že bez ohľadu na okolnosti sa musím prinútiť k čo najtvrdšej práci. To, čo obetujete, dostanete naspäť.”

Emelye sa však nespolieha len na svoj pozitívny a aktívny prístup k dosahovaniu jej cieľov, ale posledný rok spolupracuje aj s trénerkou zameranou na správne myslenie. Volá sa Emma Hackett a je členkou spoločnosti Limitless Coaching.

“Úplne sa mi zmenili moje názory na to, ako pristupujem k športovému výkonu, ako hodnotím svoje výkony počas tréningov a ako sa pripravujem na súťaž.”

“Som autista a tieto veci mi neustále pomáhajú pri mojej tvrdej práci a podávaní športových výkonov.”

S takouto pomocou dokázala nahliadnuť na autizmus nie ako na niečo, čo by ju držalo pri zemi, ale ako jedinečnú výhodu, ktorá jej dodáva silu.

“Pomohla mi rozvíjať moje zručnosti v súlade s autistickými tendenciami, ktoré mi prospievajú. Autizmus teda nevyužívam ako nálepku typu “Och, toto nezvládnem, lebo som autista,” ale skôr ako “Som autista a tieto veci mi neustále pomáhajú pri mojej tvrdej práci a podávaní športových výkonov.”

“Forbes napísal vynikajúci článok o ADHD u športovcov a o tom, že to ľuďom môže poskytovať konkurenčnú výhodu, keď sa prestanú sústrediť na všetko ostatné a maximálne upriamiť pozornosť na to, čo je dôležité.”

Emelye sústreďuje pozornosť aj na niekoľko praktických vecí, ktoré ju podporujú na jej fitness ceste.

“Na konci každého tréningu si musím napísať, čo sa mi moc nepáčilo, čo sa mi nepodarilo a čo by som nabudúce urobila inak. Napíšem si to pekne na tabuľu a odfotím si to do mobilu”

Takisto, ako sa stará o svoju myseľ, sa dôkladne stará aj o svoje telo. Emelye je nadšená správnym stravovaním a už niekoľko rokov dodržiava diétu na rastlinnej báze.

“Vďaka dodržiavaniu rastlinnej stravy som si úplne vyčistila pleť a tiež mám pocit, že mám veľa energie. Umožňuje mi to spestriť si stravu rôznymi farbami a typmi jedál, a to od zeleniny cez orechy a semená až po všetky dobré veci, ktoré rastú na zemi.”

“Ak svoje telo plníte odpadom, vaše telo sa bude zotavovať a sústrediť energiu na filtráciu škodlivých látok. Ak sa však stravujete správne a zdravo, vaše telo bude mať dostatok energie a bude schopné plne sa venovať každodenným činnostiam. Perfektná strava je taká, ktorá bola prežiarená slnečnými lúčmi a vypestovaná v dobrých podmienkach. Ste to, čo jete a ste to, čo opakovane robíte.”

tréning Emelye Dwyer

“Nikdy nemáte zlý tréning — buď máte úžasný a šialený tréning, alebo máte tréning, ktorý je zameraný na rozvoj vášho charakteru”

Emelye sa pri svojej tvrdej práci spolieha na rutinu, aby z každého tréningu získala čo najviac a aby sa maximálne sústredila na dosahovanie svojich cieľov. Má prísne pravidlá pri stanovovaní cieľov, ktoré tiež dobre fungujú.

“Ak máte cieľ v oblasti fitness, musíte sa uistiť, že je to chytrý cieľ — mal by byť merateľný, pretože ak sa nemáte podľa čoho hodnotiť, je ťažké robiť progres, ak neviete zistiť, či ho skutočne robíte. Potom vám prídu na myseľ myšlienky typu “Skutočne ten cieľ dosahujem? Robím vôbec nejaké pokroky?” Stanovte si malé kritériá a uistite sa, že sa aj časom správne odmeňujete.”

Nemá obavy z nekontrolovateľných vecí, ktoré môžu nastať.

“Niekedy môže byť stanovovanie cieľov proti veciam, ktoré nemôžete ovládať dosť znepokojujúce. Napríklad, ak by mojím cieľom bolo zúčastniť sa súťaže a poraziť všetkých naokolo, boli by tam nekontrolovateľé faktory, pretože sa tejto súťaže môže zúčastniť niekto ďalší, kto je výnimočne dobrý.”

“Ak idem na súťaž s tým, že chcem vydať zo seba to najlepšie, čo bude v mojich silách a predviesť výsledky celej tej tvrdej práce, ktorú som obetovala vo svojich tréningoch, potom si tento cieľ dokážem splniť — ak sa počas toho stane niečo ďalšie, nevadí mi to a je to v poriadku.”

Emelye Dwyer je Forever Fit

Táto žena vie, že skutočná sila a výkon pochádza zvnútra. Vie, že tvrdá práca vás dokáže odmeniť rôznymi spôsobmi. Jej mentálne nasadenie jej pomohlo získať nadhľad, pričom zistila, že v oblasti fitness a súťaženia je oveľa viac vecí než len samotné víťazstvo. Vždy prichádza dôležitá lekcia, ktorú by sa mal človek naučiť.

“Byť forever fit pre mňa znamená, že sa môžem kedykoľvek obklopiť mojimi neterami a synovcami. Znamená to mať energiu naháňať sa s nimi, behať hore dole znova a znova. Znamená to, že nemusím stáť v rade na obrovskom eskalátore v metre, ale vybehnúť po schodoch hore a príliš sa nezadýchať. Byť forever fit znamená pre mňa zdravie zvnútra i zvonku — nesústrediť sa len na to, čo je vidno na povrchu, ale na každú bunku v mojom tele.”

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein