Skip to main content
Recepty

Mexická horúca čokoláda, ktorá zahreje a poteší myseľ

Mexická horúca čokoláda, ktorá zahreje a poteší myseľ
Lauren Dawes
Spisovateľka a redaktorka3 rokov Ago
Zobraziť profil Lauren Dawes
Tento rok si v októbri pripomíname povedomie o duševnom zdraví ľudí. Prichádzame preto s receptom, ktorý vám pomôže zdvihnúť náladu. Jedná sa o lahodnú pochúťku, ktorú si zamilujete!

Horká čokoláda dokáže človeku poskytnúť množstvo benefitov. Podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému a má preukázaný účinok pri zlepšení nálady.1 Bolo vedecky preukázané, že horká čokoláda môže znížiť hladinu stresu2 — čo viac si priať od horúcej čokolády?

Mexická horúca čokoláda sa ideálne hodí na chladné zimné večery. Skvele vás zahreje a zaženie vaše chute na sladké. Bežne sa robí z mlieka, škorice, horkej čokolády a trochy cukru. Niekto ju dochucuje aj vanilkou alebo štipkou chilli.

Výsledkom je neuveriteľne jemná a sladká horúca čokoláda, ktorá vám spestrí váš deň, nech je akýkoľvek.

Poďme sa s chuťou zahriať!

Z receptu vyjdú 2 porcie

Ingrediencie

  • 450ml mlieka
  • 120g 70% horkej čokolády
  • 2 kusy škorice
  • 1 PL hnedého cukru
  • 1 ČL prášku chilli

Postup

1) Najprv zohrejte mlieko v hrnci na strednom ohni. Postupne doňho pridajte škoricové struky a nechajte ich aspoň minútu namočené.

2) Následne do mlieka pridajte horkú čokoládu, hnedý cukor a prášok chilli. Mlieko neustále miešajte, až kým sa všetko dobre nerozpustí.

3) Horúcu čokoládu nalejte do dvoch šálok – z daných ingrediencií vyjdú dve porcie. Čokoládu si môžete ihneď vychutnať horúcu, ale pozor, aby ste sa nepopálili! Ak si chcete recept trochu okoreniť, nakoniec môžete pridať aj štipku čierneho korenia. Ak sa skôr prikláňate k sladšej variante, odporúčame vyskúšať kvapku vanilkovej arómy. Čo obľubujete vy?

Horúca čokoláda

 

Mexická horúca čokoláda | Pochúťka, ktorá vám zdvihne náladu

Nutričné hodnoty

Na jednu porciu

Energia 449kcal 221 kalórií z tukov

 

% Odporúčanej dennej dávky *
Tuky 24,5g 38%
Sacharidy 45,7g 15%
Bielkoviny 14g 28%

* Prepočet percent odporúčaného príjmu je založený na diéte s denným príjmom 2000 kalórií

1. Haritha, K., Kalyani, L., & Rao, A. L. (2014). Health benefits of dark chocolate. Journal of advanced drug delivery, 1(4), 184-94.
2. Martin, F. P. J., Rezzi, S., Peré-Trepat, E., Kamlage, B., Collino, S., Leibold, E., … & Kochhar, S. (2009). Metabolic effects of dark chocolate consumption on energy, gut microbiota, and stress-related metabolism in free-living subjects. Journal of proteome research, 8(12), 5568-5579.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Lauren Dawes
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Lauren Dawes

Lauren vyštudovala anglickú literatúru a pochádza z južného Anglicka. Miluje plávanie a posledné roky sa rada venuje silovému tréningu. Taktiež sa chce neustále zdokonaľovať v joge.

Cez víkendy zvyčajne varí alebo chodí na brunch a rada skúša nové recepty s jej spolubývajúcimi – snaží sa zamieňať bežné študentské jedlá, akými sú napríklad cestoviny. Udržiava si zdravú rovnováhu medzi chodením do posilňovne a na párty.

Viac sa o Lauren dozviete na tomto odkaze.

myprotein