Skip to main content
Strava

Kortizol A HSD Enzým A Ich Vplyv Na Chudnutie | Diéta

Kortizol A HSD Enzým A Ich Vplyv Na Chudnutie | Diéta
Nikolas Molnár
Spisovateľ a expert6 rokov Ago
Zobraziť profil Nikolas Molnár

Jeden z komplikujúcich faktorov pri strese, kortizole, alebo pri ukladaní tuku je práve enzým, ktorý sa nachádza vo vnútri tukových buniek a nazýva sa HSD enzým, skrátené pre 11β-Hydroxysteroid dehydrogenase-1. Určite ste radi, že to môžeme nazývať v skratke HSD. Úlohou tohto enzýmu, HSD, je premieňať neaktívny kortizol (kortizon) späť na aktívnu formu kortizolu, ktorý potom funguje ako signál ukladania tuku v tukových bunkách (najmä v tukových bunkách na bruchu). Aktuálne výskumy nám jasne hovoria, že aktivita HSD enzýmu je výrazné väčšia v tukových bunkách na bruchu, a to je dôvod, prečo sa zvýšená hladina kortizolu v tele spája s vyšším ukladaním tuku v oblasti brucha.

Niektoré výskumy testovali hladinu kortizolu z krvi u ľudí, ktorí mali väčší tuk na bruchu, ale nepreukázala sa spojitosť medzi vysokou hladinou kortizolu v krvi a ukladaním tuku na bruchu. Prečo? Vysoká aktivita enzýmu HSD spôsobuje "vysokú" hladinu kortizolu v tukových bunkách a to hlavne v oblasti brucha. Z týchto výskumov a logického uvažovania vyplýva, že nezáleží ako dobre dokážete zvládať stresové situácie, teda ako dobre viete udržiavať hladinu kortizolu v krvi nízko, stále môžete mat vysokú hladinu kortizolu vo vnútri vašich tukových buniek. Nechápte ma ale zle, nehovorím, že hladina kortizolu z krvi je nepodstatná, iba hovorím, že to je polka príbehu.

Kortizol a jeho vplyv na obezitu

Teraz keď už viete čo je HSD enzým a ako funguje, určíte si každý hovorí, ale čo s tým. Mam dobru správu. Aktivita enzýmu HSD sa dá znížiť pomocou stravy, z ktorej najlepšie účinky majú potraviny s vysokým obsahom flavonoidov. Najsilnejší flavonoid sa nachádza v  citrusových plodoch a nazýva sa "polymethoxylated flavonoids" v skratke PMFs. Aj keď patrí medzi najsilnejšie flavonoidy, snažiť sa získať potrebné množstvo priamo z citrusových plodov je komplikovane a skoro nemožné. Preto v snahe bojovať s enzýmom HSD maju svoje miesto doplnky ako napríklad PMFs, l-theanin, taurín, magnézium. Znižovanie aktivity enzýmu HSD pomocou stravy nemusí byt však to najefektívnejšie. Ale pri strave je jeden faktor, ktorý treba mať pod kontrolou a tým je inzulín. Práve zvýšený inzulín najvýraznejšie ovplyvňuje aktivitu HSD enzýmu, ten premieňa kortizon na aktívnu formu kortizolu a ten vedie k nadmernému ukladaniu tuku v oblasti brucha a zhoršuje chudnutie. Je veľmi dôležite vylúčiť zo stravy všetky potraviny, ktoré zvyšujú nadmerne hladinu inzulínu. Niekomu môže postačiť len zmena jedálničku a iný zas musí investovať aj do doplnkov. Ďalej musím spomenúť kvalitný spánok. Počas spánku telo znižuje prirodzene kortizol. Pokiaľ má človek problém so spánkom je potrebné podniknúť kroky na podporu kvality spánku. Posledná vec ktorú spomeniem sú silové tréningy, ktoré zlepšujú silu a kondíciu. V minulom článku o testosteróne som hovoril o tom ako zvýšená hladina kortizolu znižuje testosterón. Znížená hladina testosterónu zhoršuje chudnutie a naberanie svalovej hmoty a veľa iného.

Už teda viete, že ukladanie tuku v oblasti brucha je spôsobené zvýšenou aktivitou HSD enzýmu, ktorého aktivita sa dá znížiť a podporiť tak efektívne chudnutie alebo naopak naberanie svalovej hmoty.

Titulná fotka: @martinapoizlova

V texte: http://runsickcattle.com/group/fat-person-picture/

 

Nikolas Molnár
Spisovateľ a expert
Zobraziť profil Nikolas Molnár
Od detstva som bol vedený k športu. Počas základnej školy som sa venoval basketbalu a neskôr po zranení členku cvičeniu. Spočiatku to bolo len preto, aby som vyzeral lepšie a teda mal obdiv ľudí. Po pár rokoch som si uvedomil, že ma nebaví hnať sa za ,,kockami na bruchu“, ale oveľa viac ma naplňuje pomáhať ľuďom. Začal som prvým trénerským kurzom fitness trénera a pokračoval ďalej. Vedel som že byť úspešný tréner a výživový poradca si žiada viac ako jedno školenie, ktoré si človek spraví za jeden víkend. V tejto dobe mám viacero certifikátov aj zo zahraničia, ktoré mi pomohli byť o krok bližšie k môjmu cieľu. Momentálne som tretím vlastníkom certifikátu na Slovensku, školenia Precision Nutrition Level1, ktoré je pôvodom z Kanady. Do vzdelávania dávam veľa času a peňazí, len aby som vedel vždy poskytnúť najkvalitnejšie informácie a mal veľa spokojných klientov.
myprotein