Skip to main content
Strava

Ako Zvýšiť Testosterón | Ako Správne Nakopnúť Hormóny

Ako Zvýšiť Testosterón | Ako Správne Nakopnúť Hormóny
Nikolas Molnár
Spisovateľ a expert6 rokov Ago
Zobraziť profil Nikolas Molnár

Ako prvé si musíme povedať, čo testosterón vlastne je. Je to androgénny hormón, ktorý sa tvorí v nadobličkách a u mužov v semenníkoch, konkrétne v leydigových bunkách. U žien je to zasa vo vaječníkoch. Testosterón je potrebný na budovanie svalstva, kože, šliach, kosti, imunitného systému a tak isto kontroluje veľa fyziologických aspektov ako napríklad produkcia krvných buniek alebo metabolizmus proteínov, sacharidov a tukov zo stravy. Nedostatok testosterónu spôsobuje úbytok svalovej hmoty, zvýšený cholesterol, nízku sexuálna chuť, spomalený metabolizmus a veľa iného. Toľko k úvodu. Teraz ta zaujímavejšia časť.

Aktívny a neaktívny testosterón

Testosterón môže byť voľný (aktívny) alebo viazaný (neaktívny). Jediná forma, ktorú telo využíva je voľná (aktívna) a práve o tú nám všetkým ide. Až dve tretiny testosterónu v krvi sa viaže na SHBG (Sex hormone binding globulin) a skoro jedna tretina sa viaže v krvi na albumín. Len približne 3% z testosterónu v krvi je práve tá aktívna forma, ktorú sa každý usilovne snaží zvýšiť. Z tohoto čo som napísal je asi jasné, že ak chceme zvýšiť aktívnu formu testosterónu, musíme znížiť v tomto prípade SHBG. Čo je to ten SHBG? SHBG je glykoproteín produkovaný pečeňou tak isto ako aj albumín, ale my sa zameriame teraz na SHBG. SHBG sa v krvi viaže na pohlavné hormóny a hneď keď sa nejaký hormón naviaže na SHBG, telo ho už nevie využiť a stáva sa neaktívnou formou. Takže ak niekto berie doplnky na podporu testosterónu bez toho aby sa snažil znížiť SHBG, tak nevyužíva maximálny potenciál doplnkov na podporu testosterónu. SHBG v krvi zvyšuje napríklad diéta, kde sa konzumuje veľmi málo kalórií a zvyšuje ho ešte aj veľmi časté a dlhé trénovanie (takže pretrénovanie). Teraz už vieme, že na zvýšenie voľného testosterónu musíme znížiť SHBG. Veľmi účinný a lacný doplnok môže byť bór alebo zinok, ktoré majú za sebou už veľa výskumov, kde sa dokázalo že znižujú SHBG a tým pádom zvyšujú voľný testosterón. Tu sa to všetko ale nekončí. Ďalšími názvami hormónov vás zaťažovať nebudem, iba v skratke a jednoducho vysvetlím, že každý hormón potrebuje cholesterol, aby mohol vôbec existovať. Jednoducho povedané, kortizol a testosterón majú v tejto ceste hormónov inú cestu, ale spoločný začiatok. Takže ak má niekto zvýšený kortizol na ktorého vytvorenie je potrebný hormón pregnenolon a následne progesterón, telo už nemá dostatok pregnenolonu alebo progesterónu na výrobu testosterónu. Znížením hladiny kortizolu a HSD enzýmu podporujeme tvorbu testosterónu.

Niečo o hormónoch

Keď už sme si zvýšili hladinu voľného testosterónu, je veľmi dôležité znížiť enzým, ktorý sa nazýva aromatáza. Testosterón má dve cesty, ktorými môže pokračovať. Buď to sa premení na dihydrotestosterón (DHT), alebo na estrogény. Ak sa premení na DHT, tak sa nemusíte báť, pretože DHT je 5x agresívnejšia forma testosterónu ako normálna forma testosterónu. Testosterón na DHT mení enzým, ktorý sa nazýva 5-alpha reductase. Tento enzým sa znižuje diétami, kde sú kalórie veľmi nízko alebo tiež nadváhou. Späť k testosterónu a aromatáze. Aby sme zabránili najhoršiemu možnému scenáru (premena testosterónu na estrogén), musíme znížiť aktivitu enzýmu aromatáza. Keď zanedbáte tento krok pri snahe zvýšiť testosterón, môžete si uškodiť, lebo viacej testosterónu pri vysokej hladine aromatázi znamená viacej estrogénu. Aromatáza sa zvyšuje spolu s % tuku, to znamená, že čím menej tuku, tým menej aromatázi. Preto na budovanie svalovej hmoty je najlepšie mať % tuku menšie.

Androgénny hormón testosterón a jeho zvýšenie

Zhrnutie

Nakoniec to skúsim zhrnúť do pár viet.

  • Zníženie kortizolu a HSD enzýmu, čím následne bude mať telo dostatok hormónov potrebných na produkciu testosterónu. HSD enzýmu a kortizolu sa budem venovať v ďalšom článku.
  • Zníženie SHBG, čím sa zvýši hladina voľného testostéronu v krvi.
  • Testosterón sa ďalej mení na DHT alebo estrogén. Zvýšením enzýmu 5-alpha reduktázy podporíme premenu testosterónu na agresívnejšiu formu DHT, a znížením enzýmu aromatázi zabezpečíme to, aby naša snaha nevyšla na zmar a testosterón sa nám nepremenil na estrogén.
  • Na podporu testosterónu vyskúšajte doplnky ako zinok, magnézium, bór, tribulus a vitamín D3.
Nikolas Molnár
Spisovateľ a expert
Zobraziť profil Nikolas Molnár
Od detstva som bol vedený k športu. Počas základnej školy som sa venoval basketbalu a neskôr po zranení členku cvičeniu. Spočiatku to bolo len preto, aby som vyzeral lepšie a teda mal obdiv ľudí. Po pár rokoch som si uvedomil, že ma nebaví hnať sa za ,,kockami na bruchu“, ale oveľa viac ma naplňuje pomáhať ľuďom. Začal som prvým trénerským kurzom fitness trénera a pokračoval ďalej. Vedel som že byť úspešný tréner a výživový poradca si žiada viac ako jedno školenie, ktoré si človek spraví za jeden víkend. V tejto dobe mám viacero certifikátov aj zo zahraničia, ktoré mi pomohli byť o krok bližšie k môjmu cieľu. Momentálne som tretím vlastníkom certifikátu na Slovensku, školenia Precision Nutrition Level1, ktoré je pôvodom z Kanady. Do vzdelávania dávam veľa času a peňazí, len aby som vedel vždy poskytnúť najkvalitnejšie informácie a mal veľa spokojných klientov.
myprotein