Skip to main content
Strava

Vyvrátenie Mýtu: Prečo Nepotrebujete Žiaden Detox

Vyvrátenie Mýtu: Prečo Nepotrebujete Žiaden Detox
Alice Pearson
Spisovateľ a expert4 rokov Ago
Zobraziť profil Alice Pearson

Obdobie sviatkov je spojené s pôžitkom a relaxom. Po toľkých zemiakových šalátoch, rezňoch a koláčoch vám vaše telo pravdepodobne nebude príliš vďačné. Možno je vaším novoročným predsavzatím dostať sa do formy, začať chodiť do posilňovne a zlepšiť si zdravie. Začína to však januárovým detoxom? Držte sa, pretože vám teraz odhalíme prísne tajné informácie o najlepších detoxikačných produktoch na trhu. Ste pripravení? Poprosíme úvodnú znelku…

detox

Čo je detox?

Detoxikácia (detox) diéty, tiež známe ako diéty na prečistenie, tvrdia, že pomôžu prečistiť vašu krv a tráviaci trakt. Hovorí sa, že tiež eliminujú toxické látky z tela. Je to skoro ako keď stlačíte tlačidlo "reset" a zrazu sa zobudíte čistejší, zdravší a vitálnejší.

V skutočnosti sa však prebudíte unavení a sklamaní. Rozhodnete sa napísať list kolegom, ako napríklad:

“Milá Peťa,je mi ľúto, že som na teba zazerala, keď som videla, ako si berieš ten posledný čajový sáčok. Som na novej detoxikačnej diéte… Posledné dni som držala pôst a nič okrem vody a šálky čierneho čaju nemohlo prejsť mojím hrdlom.Pochybujem, že takto vydržím pokračovať dlhšie. Cítim sa byť riadne unavená a podráždená (áno, už vieš). Mám strašnú chuť na čokoládu. Myslím, že odteraz sa dám znova na zdravú a vyváženú stravu a nič nebudem meniť.Úprimne sa ospravedlňujem,Janka z marketingu”

Prináša detox so sebou nejaké výhody?

O detoxikačných diétach nebolo vykonaných veľa výskumov. Niektoré štúdie hovoria o tom, že so sebou môžu prinášať určité výhody ako jemnejšia pleť, lepšie trávenie a strata hmotnosti.1,2 Je to však pravdepodobne spôsobené náhlou elimináciou alkoholu, spracovaných potravín a rafinovaných cukrov. Taktiež si zabezpečíte vysoký príjem vitamínov a minerálov z ovocia a zeleniny, ktoré vám možno predtým v jedálničku chýbali.

Detoxikačné diéty sú zväčša založené na mimoriadne nízkom príjme kalórií, čo vysvetľuje rapídne zníženie hmotnosti. Táto hmotnosť sa však pravdepodobne vráti po opätovnom príjme normálnej potravy.

Ak ste si to ešte neuvedomili, všetky spomenuté výhody môžete získať prostredníctvom vyváženej stravy so zníženým obsahom kalórií. Je teda detox skutočne to najlepšie a najzdravšie?

Prečo nepotrebujete žiaden detox

Vráťme sa k zázraku, ktorým je ľudské telo a poďme si povedať dôvod, prečo nepotrebujete po novom roku žiaden detox (ani kedykoľvek inokedy).

Počnúc obličkami — tieto dva fazuľovité orgány v tele sú síce malé, ale ich funkcia nás v podstate drží nažive. Ich úlohou v konečnom dôsledku je samotná detoxikácia organizmu. Ako to robia?

  • Udržiavajú rovnováhu tekutín. Obličky obsahujú obličkové kanáliky, ktoré absorbujú vodu, glukózu, sodík, draslík a chlór naspäť do krvného obehu. Konečným výsledkom je zriedená tekutina obsahujúca močovinu (toxický vedľajší produkt rozkladu proteínov), ktorá sa potom vylučuje močom.
  • Filtrujú krv. Každá oblička obsahuje asi milión drobných štruktúr nazývaných nefróny. Nefróny vstrebú krv, odbúrajú živiny a odstránia všetky odpadové produkty. Obličková žila potom prenáša "čistú krv" späť do srdca.
  • Odstraňujú odpadové látky a toxické materiály z jedla a liekov.
  • Produkujú hormóny, ktoré napomáhajú pri tvorbe červených krviniek, regulujú krvný tlak a udržiavajú zdravie kostí.

Ak by sme to mali zhrnúť, povedali by sme, že obličky zvládajú detoxikáciu na jedničku. Skutočne nie je potrebné prežívať na vývare z javorového sirupu, citrónovej šťavy a kajenského korenia.

Poďme sa teraz zamerať na pečeň. Tento orgán funguje na tímovej spolupráci s pankreasom, črevami a žlčníkom. Má na starosti trávenie, absorpciu a spracovávanie potravín. Nezávisle od ostatných orgánov má pečeň nasledovné funkcie:

  • Filtruje krv z gastrointestinálneho traktu a púšťa ju ďalej do zvyšku ľudského tela.
  • Detoxikuje chemikálie – vrátane tých, ktoré sú produkované prirodzene ako odpadový produkt (napríklad amoniak), ale aj vrátane chemikálií konzumovaných prostredníctvom stravy. Tými sú napríklad potravinové prísady, konzervačné látky, sladidlá, alkohol a farmakologické látky. Postarajú sa aj o toxíny zo životného prostredia, akými sú rôzne výpary a látky, ktoré znečisťujú vzduch. Tieto toxíny sú potom skombinované s aminokyselinami (bielkovinami) a sú vyplavované žlčou alebo močom.
  • Vylučuje žlč (tekutina, obsahujúca cholesterol, žlčové kyseliny, soli a kovy), ktorá napomáha tráveniu tým, že štiepi tuky
  • Uskladňuje vitamíny A, D, E, K a glykogén (skladovateľná forma sacharidov pre zabezpečenie dostatočného množstva energie)
  • Produkuje bielkoviny potrebné pre správne zrážanie krvi a reguláciu krvného tlaku

Ľudské telo je schopné plniť rôzne účely a ak je zdravé, funguje bezproblémovo. Nedostatok výskumných prác, ktoré by podporovali zdravie detoxikačných diét znamená, že pre vaše zdravie sú potenciálne nebezpečné.

detoxikačný čaj

Čo si treba zapamätať

Zapamätajte si, že všetky výhody detoxikácie sa dajú dosiahnuť pitím dostatočného množstva vody, vyradením alkoholu a spracovaných jedál a zvýšením príjmu ovocia a zeleniny v rámci dodržiavania vyváženej stravy. Nepotrebujeme vedecký základ, aby sme mohli skonštatovať, že toto je ten zdravší a udržateľnejší spôsob napredovania.

Predtým, než si pôjdete kúpiť svoj detoxikačný, prehodnoťte svoje ciele — zamerajte sa na zdravý životný štýl, ktorý sa dá dodržiavať dlhšie než prvý januárový týždeň.

1Morrison, J. A. & Iannucci, A. L. (2012). Symptom Relief and Weight Loss From Adherence to a Meal Replacement-enhanced, Low-calorie Detoxification Diet. Integrative Medicine, 11(2), 42-47.

2Kim, M. J., Hwang, J H., Ko, H. J., et al. (2015). Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition Research, 35(5), 409-420. doi:10.1016/j.nutres.2015.04.001

Alice Pearson
Spisovateľ a expert
Zobraziť profil Alice Pearson

Alice Pearson je registrovanou nutričnou poradkyňou v UKVRN a akreditovanou poradkyňou v UK Anti-Doping. Má bakalársky titul v oblasti výživy a magisterský titul v športovej výžive. Zaoberá sa užívaním športových doplnkov stravy pre zlepšovanie zdravia, fitness a výkonu. Má skúsenosti s prácou ako s amatérskymi, tak elitnými športovcami, a to vrátane poskytovania výživovej podpory pre kluby Tranmere Rovers FC a Newcastle Falcons Rguby Club. Jej rady sú vždy podložené vedeckým výskumom, pretože pravidelne číta a neustále sa profesne rozvíja a učí. Vo svojom voľnom čase rada cestuje, chodí do posilňovne a číta dobré knihy. O príbehu Alice sa viac dočítate na.

myprotein