Skip to main content
Mental Strength

Môže Vás Chudnutie Urobiť Šťastnejšou?

Môže Vás Chudnutie Urobiť Šťastnejšou?
Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert1 rok Ago
Zobraziť profil Andrej Preťo

Môžete byť šťastnejší len preto, lebo ste schudli? Odpoveď znie jednoznačne: Áno!

Otázka už len znie, prečo by tomu tak malo byť... Je to kvôli tomu, že spoločnosť nás stále bombarduje s štíhlejšia postava je lepšia, krajšia, hlavne čo sa týka žien? Alebo kvôli tomu, že si namýšľame, že keď budeme vyzerať určitým spôsobom, budeme so sebou spokojnejší? Definovať tú motiváciu, ktorá nám pomôže dosiahnuť náš cieľ je jednoznačne dôležité, špeciálne pri chudnutí.

Spoločnosťou vysnívaná postava

Môžeme povedať, že postava, ktorá je všeobecne spoločnosťou stanovená za atraktívnu je veľmi ľahko predstaviteľná, ale oveľa ťažšie dosiahnuteľná.

Pozeráme sa na ľudí okolo seba, vo fitku s tou ideálnou postavou a hovoríme si, ako to dosiahli. No každý začal od začiatku presne tak ako vy možno začínate teraz.

Okrem toho dnešný "ideál" postavy napríklad ženy je úplne odlišný od toho čo bolo kedysi v 90 rokoch, súhlasíte? Niektoré ženy, ktoré sú dnes sex idolom by v týchto rokoch boli skoro považované za mierne obézne.

Nútiť sa dosiahnuť dnešný ideál a robiť to hlavne pod stresom, prípadne doslova nátlakom, nie je úplne ideálny spôsob ako sa dostať k už spomínanému šťastiu.

Obraz nášho tela

Obraz nášho tela nie je úplne daný len tým, ako sa stravujeme alebo či chodíme cvičiť 3 alebo 5x do týždňa. Obraz nášho tela odráža aj náš emociálny stav, presvedčenie a vnímanie nášho vlastného tela.

Okrem toho na celkový obraz nášho tela vplýva aj:

  • Čomu osoba verí ohľadom svoj vzhľadu
  • Čo si ľudia myslia o svojej výške, váhe a tvare
  • Ako vnímate a cítite vlastné telo

Pozitívny obraz tela je spojený aj s uspokojením a akceptáciou vlastného výzoru, zatiaľ čo negatívny obrat tela je spojený s nespokojnosťou s vlastnými výzorom.

Negatívny obraz tela môže priamo spôsobovať dysmorfickú poruchu, poruchu príjmu potravy a iné ťažkosti (1). Niekedy môže byť veľmi ťažké akceptovať vlastné telo, hlavne aj keď zvonku môžu chodiť určité negatívne odozvy.

Je veľmi dôležité naučiť sa milovať vaše telo, aj keď sa to môže byť náročné, špeciálne ak sa vaše telo nezhoduje s dnešnými trendmi.

Správna motivácia

Vnútorná motivácia, ktorá nás bude viesť skôr k tomu, aby sme sa cítili lepšie a nie vyzerali lepšie je možno práve tá cesta, ktorú potrebujete zvoliť.

Čo je na tom to najlepšie je to, že ak sa zameriate na ten dobrý pocit, tá estetická časť príde sama. Preto zdôrazňujeme, že je dôležité byť zameraný na pocit, nie na obraz v zrkadle.

Pýtajte sa samých seba:

  • Prečo to robím?
  • Baví ma to?
  • Prináša mi to nejaké benefity - fyzické, psychické, emocionálne?

Ak bude odpoveď ÁNO - pokračujte, ak bude odpoveď NIE - treba niečo zmeniť.

Nie je absolútne nič zlé na tom, že chcete schudnúť, pokiaľ to robíte zo správnych dôvodov, a preto by ste sa pri hodnotení svojich cieľov mali venovať dvom veciam: vašim hodnotám a vášmu „prečo“.

Nastavenie mysle

Diéta nezačína jedlo, začína mysľou!

Ak si správne nastavíte svoje "prečo" niečo robím, je omnoho vyššia šanca, že svoj cieľ aj dosiahnete. Čokoľvek v živote chcete urobiť schudnúť, pribrať, nabrať svaly, dosiahnuť akýkoľvek progres - dôvod prečo to chcete dosiahnuť musí byť jasný a v súlade s vašimi hodnotami.

Pokiaľ si toto najprv nezrovnáte v hlave, môžete si dávať cieľov koľko len chcete, je veľmi pravdepodobné, že ich nedosiahnete.

Hodnoty

Čo je pre vás najdôležitejšie v živote?

Je to napríklad rodina, priatelia, ľudské spojenia, kariéra, úspech, finančná sloboda, cestovanie, socializácia, zdravie a fitness?

Ak máme dvoch ľudí s rovnakým cieľom chudnutia, obaja sú v rovnakom veku, ale vedú odlišný spoločenský a rodinný život, je pravdepodobné, že ich hodnoty budú vyzerať veľmi odlišne.

Ako to teda ovplyvňuje životný štýl a vaše ciele?

Ľudia majú tendenciu rozhodovať sa na základe svojich priorít. Ak dáte dvom ľuďom presne ten istý tréningový a výživový plán, aj keď môžu mať rovnaký vek, váhu, výšku atď., ich výsledky a skutky sa budú značne líšiť v závislosti od ich priorít.

Takže: Ujasnite si svoje hodnoty a potom si ujasnite svoje ciele.

Spojte svoje ciele s niečím, čo pre vás niečo znamená, či už je to chudnutie, priberania alebo len všeobecné zlepšenie vašej kondície.

Pomôže vám to hlavne v ťažkých časoch, kedy budete musieť nájsť vnútornú silu na prekonanie ťažkostí.

Ako nájsť to svoje prečo?

Ak nájdete silné "prečo" a správny dôvod prečo sa sústrediť na chudnutie, potom tento cieľ rozdrtíte jednoduchšie ako sa môže zdať!

Ak je to zo zdravotných dôvodov, potom by to malo byť samo o sebe dostatočne silné prečo.

Dôležitá časť prichádza, keď si nie ste istý svojimi cieľmi, pretože toto je chrbtica vašej motivácie a hnacej sily. Takže ak si nieste istí svojimi dôvodmi, máme pre vás malú úlohu...

Napíšte si svoje ciele na kúsok papiera. Prejdite si každý cieľ a napíšte si čo najviac dôvodov, prečo ich chcete dosiahnuť. Ak to pôjde ľahko, bude jasné, že ste na správnej ceste. Ak máte problémy, možno je čas prehodnotiť svoje ciele.

  1. Towards a Comprehensive Understanding of Body Image: Integrating Positive Body Image, Embodiment and Self-Compassion, Diana Burychka, Marta Miragall, and Rosa M. Baños. Psychol Belg. 2021; 61(1): 248–261.
Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert
Zobraziť profil Andrej Preťo
Andrej sa od svojich 13 rokov venuje aktívnemu, skoro poloprofesionálnemu, športovaniu v oblasti kulturistiky. V minulosti sa zúčastnil jednej celoslovenskej kulturistickej súťaže (MS SR Juniorov v Hnušti 2015), kde obsadil 3. miesto. Počas poslednej prípravy na ďalšiu súťaž v roku 2016 sa Andrej zranil a neskôr v dôsledku tohto zrania absolvoval operáciu ramena. Podľa jeho slov mu aj táto skúsenosť priniesla niečo do života, pretože ako sám hovorí, dnes už musí cvičiť opatrnejšie a výrazne viac sa sústrediť na správnu techniku cvičenia. Vyštudoval vysokú školu Bezpečnostného inžinierstva v Žiline a aj keď jeho vysokoškolské vzdelanie nemá nič spoločné zo športom, jeho vášeň ku kulturistike ho neustále motivuje do sebavzdelávania sa ohľadom základných funkcií ľudského organizmu a anatómie ľudského tela, na úrovni medicínskych skrípt a bestsellerov na tému fitness, vyžíva a posilňovanie. Kulturistika, aktívny životný štýl, zdravá strava a doplnky výživy sú dnes už jeho neoddeliteľnou súčasťou. Aj keď Andrej nepracuje ako osobný tréner alebo špecialista na výživu, je u neho táto kapitola stále otvorená, tak isto ako aj súťaženie v kulturistike. Viac informácií o Andrejovi nájdete na jeho fan page: https://www.facebook.com/AndrejPretoClassicBodybuilder/
myprotein