Skip to main content
Strava

Nemáte dostatok čerstvých potravín? | Je mrazené ovocie a zelenina dobrý nápad?

Nemáte dostatok čerstvých potravín? | Je mrazené ovocie a zelenina dobrý nápad?
Shannah Hatch
Spisovateľ a expert4 rokov Ago
Zobraziť profil Shannah Hatch

Počas niektorých dní je viditeľný obrovský nedostatok čerstvého tovaru, inokedy sú regály preplnené. Mrazená zelenina a ovocie sú skvelým spôsobom, ako si zabezpečiť dostatočné zásoby. Sú však rovnako dobré ako ich čerstvá alternatíva?

 

Výživa

Pri porovnaní týchto dvoch druhov potravín sa ako prvá naskytá otázka, či sú mrazené ovocie a zelenina rovnako výživné ako ich čerstvá varianta. Jednoduchá odpoveď je - áno.

Ovocie a zelenina sa zvyčajne zbierajú a mrazia v čase, keď disponujú najvyšším výživovým obsahom. Vieme, že čím sa ovocie a zelenina dlhšie skladujú, tým je ich obsah mikroživín nižší. Platí to však aj pri mrazených výrobkoch?1

 

Vitamín C

Z niektorých údajov vyplýva, že obsah vitamínu C zostáva stabilný počas prvých 90 dní skladovania, a to u rôznych druhov ovocia a zeleniny ako fazuľa alebo jahody.2 Naopak, u čerstvých potravín dochádza k dramatickému poklesu obsahu kyseliny askorbovej. Z iných údajov vyplýva, že pre zachovanie najvyššieho možného obsahu vitamínu C v mrazených produktoch je najlepšie spotrebovať ich do jedného mesiaca od nákupu.3 To je stále celkom dlhý čas.

 

Vitamín B2

Aj u vitamínu B2 (známeho pod názvom riboflavín) zostáva obsah stabilný počas prvých 10 dní zmrazenia.2 U niektorých odrôd ovocia a zeleniny môže dochádzať k poklesu obsahu vitamínu B2 po 10 dňoch od zmrazenia, a to v dôsledku oxidácie. Platí to napríklad pre hrášok, špargľu a špenát, no väčšina mrazených plodín si túto mikroživinu uchováva po dlhší čas.

 

Vitamín E

Výživovej kapacite alfatokoferolu (druhu vitamínu E) zmrazovanie potravín prospieva.2 Pokiaľ ide o túto látku, jej obsah zostáva po zmrazení stabilný. V niektorých prípadoch môže zmrazenie dokonca pomôcť zvýšiť jeho obsah.

 

Betakarotén

Na rozdiel od predchádzajúcich príkladov mikroživín obsah betakaroténu po zmrazení rýchlo klesá.2 V čerstvom ovocí a zelenine obsah tohto antioxidantu tiež klesá, no pomalšie než pri mrazenej alternatíve. Niektoré dáta naopak potvrdzujú, že vo výživovom obsahu čerstvých a mrazených potravín je rozdiel len minimálny, pokiaľ ide o ovocie a zeleninu.4

Celkovo zhrnuté, ak skladujete mrazenú zeleninu a ovocie po dlhšiu dobu než jeden rok, je veľmi pravdepodobné, že obsah mikroživín nebude rovnaký ako pri čerstvej variante.5 Snažte sa spotrebovať tieto potraviny nanajvýš do jedného mesiaca od zakúpenia. Tieto potraviny budú mať plnohodnotný výživový obsah.

mrazené ovocie a zelenina

Spôsob zmrazenia

Ak sa rozhodnete, že si ovocie a zeleninu zmrazíte sami, stačí si ich pripraviť tak, ako vám to vyhovuje, vložiť do mraziaceho sáčku a nechať v mrazničke do ďalšieho využitia. Nepotrebujete k tomu žiaden cukor, soľ ani nič podobné.

V súčasnosti sa metódy zmrazovania potravín zlepšili a nevyžadujú využitie chemikálií. Estetické aj výživové vlastnosti sú maximálne zachované.

Niektoré potraviny môžu byť zmrazované s pridaným cukrom, preto je vhodné čítať zadné etikety na obaloch. Cukor pomôže predchádzať skaze potravín, ale prispeje aj k vyššej kalorickej hodnote.

Väčšina mrazených produktov sa pred zmrazením blanšíruje, čo je proces, ktorý pomáha zachovať maximálny obsah živín.

 

Konzumácia

Hlavnými benefitmi pri zmrazovaní ovocia a zeleniny sú cena, za ktorú tieto potraviny nakúpite, ale aj predĺžená doba skladovania. Mrazeným výrobkom sa v porovnaní s ich čerstvou alternatívou výrazne predlžuje trvanlivosť.

Každý rád nakupuje jedlo, ak ho nemusí ihneď skonzumovať, no nie?

Mrazené ovocie a zelenina nemajú výhody spojené len s dlhšou trvanlivosťou. Je preukázané, že ak človek volí zmrazenú alternatívu, je pravdepodobné, že celkovo skonzumuje viac zeleniny a ovocia. To môže byť prínosom pre jeho zdravie.6

Súvisí to s dôkazom, prečo spotrebitelia mrazených výrobkov majú tendenciu mať nižší index BMI. Ovocie a zelenina obsahujú vysoký podiel vlákniny a minimálne množstvo tuku. Pomôžu vám zasýtiť sa na dlhšiu dobu a nebudete tak myslieť na sladkosti.

Ľudia, ktorí preferujú mrazenú zeleninu a ovocie, prijímajú viac vlákniny, vitamínu D, vápniku a draslíku. Okrem toho prijímajú menej sodíka než tí, ktorí volia čerstvé alternatívy.

 

Čo si treba zapamätať

Ak chcete mať istotu, že zo zmrazených produktov získate čo najviac benefitov, spotrebujte ich do jedného mesiaca od nákupu.

Ak nestihnete všetko zjesť do jedného mesiaca, nemusíte mať obavy. Mrazené ovocie a zelenina sú stále dobré, no nemusia byť tak výživovo kvalitné.

Platí to však aj pre čerstvé ovocie a zeleninu. Snažte sa ich spotrebovať ihneď po zakúpení, keďže skladovanie ich výživovému obsahu neprospieva. Mrazená alternatíva vám pomôže nakupovať menej často a prijímať dostatok živín po dlhú dobu.

  1. Soliva-Fortuny, R.S and Martı́n-Belloso, O. (2003) ‘New advances in extending the shelf-life of fresh-cut fruits: a review’, Trends in Food Science and Technology, 14(9), p. 341-353. doi: 10.1016/S0924-2244(03)00054-2
  2. Bouzari, A., Holstege, D. and Barrett, D.M. (2015) ‘Vitamin Retention in Eight Fruits and Vegetables: A Comparison of Refrigerated and Frozen Storage’, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 63(1), p. 957-962. doi: 10.1021/jf5058793
  3. Phillips, K.M., Tarragó-Trani, M.T., Gebhardt, S.E., Exler, J., Patterson, K.Y., Haytowitz, D.B., Pehrsson, P.R. and Holden, J.M. (2010) ‘Stability of vitamin C in frozen raw fruit and vegetable homogenates’, Journal of food composition and analysis, 23(1), p. 253-259. doi: 10.1016/j.jfca.2009.08.018
  4. Miller, S. and Knudson, B. (2012) ‘Nutrition & Costs Comparisons of Select Canned, Frozen and Fresh Fruits and Vegetables’, American Journal of Lifestyle Medicine, 8(6), p. 430-437. doi: 10.1177/1559827614522942
  5. Rickman, J.C., Barrett, D.M. and Bruhn, C.M. (2007) ‘Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds’, Journal of the Science and Food Agriculture, 87(1), p. 930-944. doi: 10.1002/jsfa.2825
  6. Storey, M. and Anderson, P. (2018) ‘Total fruit and vegetable consumption increases among consumers of frozen fruit and vegetables’, Nutrition, 46(1), p. 115-121. doi: 10.1016/j.nut.2017.08.013

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Shannah Hatch
Spisovateľ a expert
Zobraziť profil Shannah Hatch
Shannah Hatch odštartovala svoju fitness kariéru po tom, ako sa zúčastnila seminára Farm to Fork. V súčasnosti pracuje ako dietetická podporná pracovníčka v rámci organizácie NHS a poskytuje služby výživového poradenstva. Táto šikovná poradkyňa už predtým pracovala na vývoji nových doplnkov výživy. K jej najobľúbenejším zážitkom pri učení patrila vždy komunikácia s ostatnými zdravotníckymi pracovníkmi a účasť na rozhovoroch o rôznych problémoch, akými sú napríklad prepojenia medzi stravovaním, hormónmi a fyzickou aktivitou. Shannah sa podieľala na mnohých dobrovoľníckych aktivitách vrátane vedenia workshopov o výžive, práce s potravinovými bankami a účasti na pokusných štúdiách. Verí, že bude môcť naďalej pracovať v danom odvetví, vzdelávať sa a spolupracovať s ostatnými pre podporu a rozvoj tematiky športovej výživy. Vo svojom voľnom čase sa Shannah venuje horolezectvu, behu a hre na klavír.
myprotein