Skip to main content
Uncategorised

Kto Najviac Utráca Za Zdravý Životný Štýl A Fitness V Celej Európe?

Kto Najviac Utráca Za Zdravý Životný Štýl A Fitness V Celej Európe?
Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert4 rokov Ago
Zobraziť profil Myprotein.Sk

Cenu za zdravie nevyčísliš. Alebo áno? Spoločnosť MYPROTEIN™ sa opýtala viac než 16,000 respondentov z 15 krajín Európy, koľko mesačne minú na svoj aktívny životný štýl, a to vrátane proteínových kokteilov, osobných trénerov, vstupov do posilňovne, jedálničkov a všetkého ostatného! Ako to teda je? Koľko platíme za šport?

Nižšie vám poskytujeme prehľad niekoľkých zistení nášho prieskumu:

  • Priemerný dospelý človek na Slovensku minie 159€ každý mesiac na udržiavanie zdravia a kondície.
  • Slováci, ktorí sa dosť často sťažujú na nízku životnú úroveň, dosiahli 7. miesto vo výdavkoch na zdravie. Avšak na Talianov nemáme ani zďaleka, pretože títo utratia o 51€ viac, a to každý mesiac.
  • Čo sa týka napríklad členstva v posilňovni, to Slovákov stojí v priemere mesačne 35€, čo je oproti takým Portugalcom, ktorí platia 32€ a sú v rebríčku posledný, nie až tak veľký rozdiel.
  • A čo také oblečenie? To Slovákov stojí mesačne až 74€. No verili by ste tomu, že sme až tak bohatí?

Úplný rozpis našich zistení nájdete v infografike a podrobnom popise nižšie.

infografika - Koľko platíme za šport

Ktoré krajiny utrácajú najviac a najmenej v Európe?

Tabuľka nižšie zobrazuje priemerné ročné výdavky podľa kategórií v oblasti zdravia a fitness. Upozorňujeme, že 'doplnky výživy' predstavujú kombinované výdavky na proteínové kokteily, jedlá a desiaty s vysokým obsahom bielkovín, organické suplementy, vegánske suplementy, vitamíny, minerály a doplnky na chudnutie.
Tabuľka

Taliani sú na prvom mieste v rebríčku a každý rok utratia v priemere 2535€. To znamená, že v priemere utratia asi 6,5€ denne, aby zostali fit a zdraví. Úplne inak to zas znie, keď sa povie, že utrácajú asi 700€ na členstvo v posilňovni a asi 1061€ na výživové doplnky každý rok.

Astronomické náklady na členstvo v posilňovni alebo fitness klube v Taliansku vyjdú asi o 60% drahšie, ako je to v priemere na Slovensku, a až o 80% drahšie než v Portugalsku. Vzhľadom to, že v o veľkosti 27,2 miliárd sa cena za členstvo tento rok zvýšila o 3,5%, to vyzerá, že v krajinách ako Portugalsko alebo Spojené Kráľovstvo, kde sa tieto náklady pohybujú bližšie ku EU priemeru 433€ ročne, sa viac darí menším fitness centrám.

Koľko sa utráca v EU za zdravie
Vyššie uvedený graf zobrazuje priemerné ročné výdavky na zdravie a fitness. Upozorňujeme, že 'doplnky výživy' predstavujú kombinované výdavky na proteínové kokteily, jedlá a desiaty s vysokým obsahom bielkovín, organické suplementy, vegánske suplementy, vitamíny, minerály a doplnky na chudnutie.

Taliani však neutrácajú najviac zo všetkých na svete – porazili ich Francúzi, ktorí utrácajú v priemere 1090€ za doplnky výživy každý rok. To je o 29€ viac než Taliansko (1061€ ročne) a o 215€ viac než priemer v Európe.

Na čo všetko vlastne míňame peniaze?

Koľko utrácame za šport
Vyššie uvedený graf zobrazuje priemerné ročné výdavky na kategórie, ktoré tvoria celkové výdavky na doplnky výživy v každej krajine, kde sme robili prieskum.

Na svetovom trhu, ktorý by mal do roku 2021 dosiahnuť 38 miliárd €, nie je prekvapením, že doplnky výživy tvoria značnú časť priemerných výdavkov na zdravý životný štýl a fitness v Európe – 45% z celkového rozpočtu na zdravie a fitness (873€ ročne a priemerne 2,4€ denne). Tieto výdavky sa rozdeľujú do rôznych kategórií, ako sú napríklad proteínové kokteily (priemerne 302€ ročne), proteínové pochúťky (166€) a doplnky s obsahom vitamínov a minerálov (186€).

To nie je prekvapením pre výživovú poradkyňu z MYPROTEIN™, Jennifer Blow, ktorá dodáva:

"Doplnky výživy sa v mnohých domácnostiach stali základom v kuchyni, pretože stále viac a viac ľudí zisťuje, aké výhodné je dodržiavať zdravú stravu. Napríklad klasický proteínový prášok je vo svojom využití mimoriadne všestranný. Mnoho spoločností taktiež ponúka vegánske alebo iné alternatívy k doplnkom výživy, takže dnes môže naozaj každý jesť zdravo."

Koľko minú Slováci na zdravý životný štýl a fitness?

Napriek tomu, že Slováci majú pocit, že oproti zvyšku Európy majú výrazne nižší životný štandard, si dovolia utrácať viac peňazí na fitness ako polovica ostatných krajín v Európe. Ak sa dokonca pozrieme na výšku útraty za doplnky výživy, tak sa Slovensko radí medzi TOP 5 krajín.

Čo sa týka doplnkov výživy, tak Slováci dohromady za rok utratia za tieto produkty 888€. Nižšie môžete vidieť kompletný rozbor a to, na čo presne Slováci míňajú najviac. Len pre porovnanie si predstavte, že Slováci utratia za doplnky výživy o 14% viac ako naši susedia z Maďarska.

Koľko utrácajú Slováci za doplnky výživy

A čo taký osobný tréner? Ako sú na tom Slováci? Za tréningy pod odborným dohľadom na Slovensku zaplatíme v priemere 161€ ročne, čo nie je až tak veľa, keď si zoberieme že v priemere vychádza jedna hodina tréningu s trénerom okolo 20-30€. Ale ak sa na to pozrieme bližšie zistíme, že sme opäť na 5. mieste. Oproti takému Bulharsku utratíme ročne o 84€ viac, čo je viac ako dvojnásobok.

Ak by sme sa chceli pozrieť bližšie na to, ako to v Európe vyzerá s investíciami do osobných tréningov, vyzeralo by to nasledovne.

Koľko utrácame za osobného trénera

Ak by sme sa chceli pozrieť hlbšie do Slovenska, tak skúste uhádnuť, ktorý kraj utratí za doplnky výživy najviac. Je to Banskobystrický kraj so svojimi 96€ mesačne čo ročne vychádza na 1152€. Za Osobného trénera utratia najviac v Trenčianskom kraji a za športové oblečenie a členstvo v posilňovni v Nitrianskom kraji.

Ak by sme to dali všetko do tabuľky, vyzeralo by to nasledovne.

Koľko utrácame na slovensku za šport

Z prieskumu krajov sme taktiež zistili, že v Nitrianskom kraji ľudia v priemere za rok minú až 2245€ na svoje zdravie a šport čo je z celého Slovenska najviac. Druhý skončil Trenčiansky kraj s ročnými výdavkami v hodnote 2142€ a tretí bol Košický kraj s hodnotou 2064 €. Ako posledný sa s celkovými ročnými nákladmi umiestnil kraj Bratislavsky s ročnými výdavkami na fitness v hodnote 1612€, čo je v celku prekvapujúce.

A na záver si povedzme, ktoré pohlavie míňa na svoju krásu a zdravie viac. Správne, sú to ženy! Všeobecne platí pravidlo, že ženy sa o seba viac starajú a na Slovensku to nie je iné. Budete však prekvapení, že rozdiel nie je až tak veľký.

Nižšie je uvedený graf, ktorý znázorňuje to, koľko za mesiac minú muži a ženy na oblečenie, členstvo, trénera, doplnky výživy a nakoniec mesačné náklady dohromady. Je vidieť, že rozdiel všeobecne v jednotlivých položkách je veľmi malý. Čo nás osobne prekvapilo je to, že ženy minú na športové oblečenie za mesiac len o 13€ viac, pričom ženy v priemere minú 35€ a muži 22€.

Koľko utratia ženy a muži na šport

Moderná doba prináša zmeny a podľa tohto to vyzerá, že postupne aj mužom skutočne začína záležať viac na ich vzhľade a celkovom zdravý, čo je podľa nás dobrou správou. Každopádne dúfame, že ten rozdiel medzi mužom a ženou v starostlivosti navždy aspoň nejaký ostane.

V prípade záujmu zo strany médií o získanie komplet štatistík z prieskumu kontaktujte, prosím, press.myprotein@thehutgroup.com.

Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert
Zobraziť profil Myprotein.Sk
myprotein