Skip to main content
Recepty

Tvarohový Koláč | Jednoduchý Recept Na Tvarohový Koláčik

Tvarohový Koláč | Jednoduchý Recept Na Tvarohový Koláčik
Kristína Močková
Spisovateľ a expert5 rokov Ago
Zobraziť profil Kristína Močková

Ahojte! Dnes tu máme opäť recept na tvarohový koláč. Tentokrát však super krémový. Ako to už u mňa býva, mám rada rýchle koláče. Ak sú navyše ešte aj jednoduché, t.j. nepotrebujem na pečenie príliš veľa surovín, o to lepšie. Nerada totiž trávim v kuchyni veľa času. Všetko musí byť rýchle. Či už pečenie koláčov, alebo príprava krabičiek.

Tento zákusok by som nezaradila k tým úplne diétnym, keďže na krém som okrem odtučneného tvarohu použila aj šľahačku, ale verte mi, tá chuť stojí za to. A okrem toho, jeden kúsok nemá ani 150kcal, čo nie je vôbec také zlé.

Potrebujeme:

cesto:

  • 2 vajcia
  • 1 trstinový cukor s bio vanilkou
  • 50g Myprotein kokosového cukru
  • 50g špaldovej celozrnnej múky
  • 15g Myprotein kokosovej múky
  • polovica prášku do pečiva

krém:

  • 250g odtučneného tvarohu
  • 165ml smotany na šlahanie
  • holandské kakao na posypanie
  • menší plech na pečenie (30x20cm)

Suroviny na prípravu koláča

Postup:

Robila som dve verzie tohto koláčika- z krémového a hrudkového tvarohu. Krémový tvaroh vyzerá vo finálnom výsledku lepšie, hrudkový tvaroh nám zaberie pár minút navyše, koláčik nemá také pekné tvary, ale je o niečo šťavnatejší.

Postup na cesto je však rovnaký - vajcia si vymiešame s kokosovým cukrom a vanilkovým cukrom do peny. V druhej miske si zmiešame suché suroviny- špaldovú múku, kokosovú múku a prášok do pečiva. Suché suroviny prisypeme k vyšľahaným vajíčkam a poriadne premiešame. Malo by nám vzniknúť polo-tekuté cesto. To vylejeme do menšieho plechu vystlaného papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180stupňov a pečieme asi 12 minút, kým povrch cesta nie je do zlatista. Môžme skontrolovať špajdľou.

Tvarohový koláč na nedeľné popoludnie

Ak máme krémový tvaroh, ten si vymiešame spolu s cukrom a necháme v chladničke chvíľu odstáť, aby sa cukor úplne rozpustil. Zvlášť si vyšľaháme polovicu (165ml) smotany a vzniknutú šľahačku jemne zamiešame do tvarohu.

Príprava tvarohového koláčika

Výsledným krémom potrieme vychladnutý koláč a dáme odležať do chladničky. Nakoniec posypeme jemnou vrstvou kakaa.

Kakaová vrstva na tvarohový koláč

Ak chceme použiť hrudkovitý tvaroh, takisto si ho zmiešame s cukrom. Zmesou potrieme upečené cesto a dáme ešte na 10 minút zapiecť. Vychladnutý koláč nakoniec potrieme vyšľahanou šľahačkou a posypeme jemnou vrstvou kakaa. Takisto podávame chladené.

Ľahký letný koláč

Rozkrájala som na 12 kúskov, z toho jeden má:

123 kcal

5.8g tuku

12.9g sacharidov

4.8g tuku

 

Kristína Močková
Spisovateľ a expert
Zobraziť profil Kristína Močková
Kristína sa našom blogu sústredí hlavne na recepty, či už sa jedná o dezerty, desiaty, tipy na raňajky alebo obedy. Správna výživa je jej blízka, pretože okrem toho, že vo voľnom čase rada trávi čas v kuchyni, sa venuje aj posilňovaniu. Vyše dvoch rokov sa stravuje a zaujíma o flexibilné stravovanie (IIFYM) a vďaka tomu má základné poznatky aj z oblasti stravy a výživy. Okrem Myprotein blogu píše recepty aj pre web aktin.cz - https://aktin.cz/clanky?f%5Bauthors%5D=80399. Kika je v piatom ročníku na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, odbor Fotografia a nové médiá. Jej praktická bakalárska práca, ktorú fotograficky spracovala, sa venovala téme žien a silového športu. Chcela upozorniť na neopodstatnené predsudky voči ženám, ktoré sa venujú „mužskému športu“. Táto práca sa objavila aj na platforme Red Bull Showcase - https://www.redbull.com/sk-sk/girls-who-lift-kristina-mockova-local-fitness-foto-red-bull-showcase. Kikine recepty a viac o nej a jej stravovaní môžete nájsť aj na jej Instagrame - https://www.instagram.com/kikeseats/.
myprotein