Skip to main content
Suplementy

Mali by ste užívať pred spaním BCAA?

Mali by ste užívať pred spaním BCAA?
Claire Muszalski
Certifikovaná výživová poradkyňa3 rokov Ago
Zobraziť profil Claire Muszalski

Veľa športovcov už vie, že BCAA a proteín dokážu človeku poskytnúť množstvo zdravotných benefitov. Náročnejšie však je správne načasovať užívanie takýchto doplnkov výživy. V tomto článku vám prezradíme, kedy je najlepšie užívať BCAA – povieme si pár dôvodov, prečo by to malo byť práve pred spaním.

 

Čo sú BCAA? 

Na začiatok je treba povedať niekoľko dôležitých informácií. Naše svalové vlákna sú tvorené z bielkovín — tie sú zasa tvorené z aminokyselín. Existuje dvadsať aminokyselín. Niektoré z nich si ľudské telo dokáže vytvoriť aj samo (neesenciálne), a niektoré musíme prijímať z potravy (esenciálne).

BCAA je skratka pre „branched-chain amino acids“, čo je anglický výraz pre aminokyseliny s rozvetveným reťazcom. Sú to tri aminokyseliny, ktoré musíme prijímať z potravy alebo doplnkov výživy. Naše telo si ich nedokáže vytvoriť samo. Rozvetvený reťazec označuje jedinečnú chemickú štruktúru týchto aminokyselín, ktorými sú leucín, izoleucín a valín.

BCAA sa zvyčajne nachádzajú vo vyšších koncentráciách v potravinách živočíšneho pôvodu, ako sú kuracie a hovädzie mäso alebo mliečne výrobky.

 

Výhody, ktoré vám poskytnú BCAA

1. Nárast svalov 

Svalové vlákna sa neustále poškodzujú a regenerujú. Keď poškodíme svoje svaly pri cvičení, vznikajú na nich mikrotrhliny, ktoré pre svoju regeneráciu potrebujú bielkoviny (vo forme aminokyselín). Je nevyhnutné zabezpečiť, aby boli aminokyseliny v kompletnom spektre, teda aby boli pri regenerácii dostupné všetky potrebné aminokyseliny. Užívaním BCAA aminokyselín si zabezpečíte kompletné spektrum potrebných aminokyselín na regeneráciu a tvorbu svalovej hmoty po náročnom tréningu.

2. Redukcia hmotnosti 

Mnoho vedeckých štúdií potvrdilo vzťah medzi adekvátnou hladinou BCAA a zvýšeným podielom svalovej hmoty na tele. Z dlhodobého hľadiska to pomáha pri chudnutí a zrýchlení metabolizmu. Vieme, že dostatočné množstvo bielkovín nám môže pomôcť cítiť sa dobre a zasýtiť nás na dlhšiu dobu. Bielkoviny sú potrebné aj v čase diéty, a to hlavne počas kalorického deficitu. BCAA nám poskytnú aminokyseliny, ktoré sú pri chudnutí mimoriadne dôležité.

3. Zrýchlenie regenerácie 

Keď je človek namotivovaný a chce vidieť pozitívne zmeny na svojom tele, môže byť frustrujúce mať dlhotrvajúcu svalovicu a dlho regenerovať. Ak ste niekedy mali svalovicu trvajúcu 2-3 dni, určite nám dáte za pravdu, že sa vtedy veľmi zle cvičí. Výskumy potvrdzujú, že BCAA ako súčasť stravy, resp. výživový doplnok, môžu urýchliť regeneráciu a znížiť svalovú bolesť po intenzívnom tréningu.

4. Zníženie únavy 

Športovci bežne užívajú doplnky výživy s obsahom BCAA pred cvičením, pretože takýto doplnok môže zvýšiť energiu pri cvičení. Tento pocit zvýšenej energie je spôsobený hlavne znížením únavy organizmu. Budete sa tak cítiť silnejší a budete schopní dvíhať ťažšie váhy než bežne, príp. zvýšiť počet opakovaní. Čím viac dáte zabrať svojim svalom, tým rýchlejšie uvidíte požadované výsledky.

 

Dávkovanie a načasovanie

BCAA aminokyseliny sú pre fungovanie tela nevyhnutné. Telo ich musí prijímať z potravy. Môžete ich užívať kedykoľvek počas dňa, no ak vám pred tréningom chýba energia, užívajte ich najmä v tomto období.

BCAA sa prirodzene nachádzajú v mnohých živočíšnych zdrojoch, preto sa vo forme doplnku výživy hodia najmä pre tých, ktorí dodržiavajú stravu na rastlinnej báze.

Dávkovanie BCAA je veľmi jednoduché — stačí užívať 5 gramov denne. Takáto veľkosť dávky je dostatočná pre každého, kto neprijíma dostatok týchto aminokyselín zo samotnej stravy. Zároveň nie je veľkou dávkou pre tých, ktorí majú dostatok bielkovín a nepotrebujú príjem veľmi navyšovať.

Možno ste nikdy nepočuli o tom, že užívať BCAA je vhodné hlavne pred spaním. Je potrebné si uvedomiť, že svalom môže trvať až 24 hodín, aby sa zregenerovali po tréningu. BCAA sú ideálnou alternatívou k bežnému kazeínu – hodia sa hlavne pre tých, ktorí nedokážu prijať dostatočné množstvo bielkovín zo stravy počas dňa. Zároveň sa tieto aminokyseliny hodia do diéty so zníženým príjmom kalórií. U niektorých ľudí sa môže kazeín tráviť s menšími ťažkosťami. Kazeín môže zároveň zvýšiť energetický príjem, čo môže byť v diéte kontraproduktívne. BCAA sú ideálnym doplnkom pre vegetariánov alebo vegánov.

 

Čo si treba zapamätať

Vieme, že naše svaly sa počas noci regenerujú po ťažkom tréningu. Kvalitný spánok je kľúčom k dobrej regenerácii. Ak si pred spaním dáme BCAA, podporíme svaly v regenerácii a poskytneme im dôležité látky, ktoré si telo nemôže samo vytvoriť. Ak sa rozhodnete vyskúšať BCAA, neváhajte si pozrieť našu ponuku. Nájdete v nej tie najlepšie BCAA doplnky.

1. Wolfe, R. R. (2017). Branched-chain amino acids and muscle protein synthesis in humans: myth or reality? Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14(1), 30.
2. Shimomura, Y., Inaguma, A., Watanabe, S., Yamamoto, Y., Muramatsu, Y., Bajotto, G.,  Mawatari, K. (2010). Branched-chain amino acid supplementation before squat exercise and delayed-onset muscle soreness. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 20(3), 236-244.
3. Wiśnik, P., Chmura, J., Ziemba, A. W., Mikulski, T., & Nazar, K. (2011). The effect of branched chain amino acids on psychomotor performance during treadmill exercise of changing intensity simulating a soccer game. Applied physiology, nutrition, and metabolism, 36(6), 856-862.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Claire Muszalski
Certifikovaná výživová poradkyňa
Zobraziť profil Claire Muszalski

Claire je certifikovanou výživovou poradkyňou v Academy of Nutrition and Dietetics. Je tiež trénerkou v International Consortium for Health and Wellness Coaching. Má vyštudovaný bakalársky titul v odbore biológie a magisterský titul v klinickej dietetike a výživy na Pittsburskej univerzite.

Claire miluje hovoriť a písať o jedle a fitness. Rada využíva svoje skúsenosti na to, aby mohla čo najlepšie pomôcť ostatným pri dosahovaní ich fitness cieľov.

Claire je tiež certifikovanou inštruktorkou spinningu a rada sa venuje behaniu a joge. Keď sa jej príliš nechce trénovať, povzbudzuje športové tímy svojho rodného mesta v Pittsburghu, alebo varí pre svoju rodinu v pohodlí domova.

Viac o Claire sa dočítate na tomto odkaze.

myprotein