Skip to main content
Strava

10 Zvykov Na Zlepšenie Vášho Tréningu

10 Zvykov Na Zlepšenie Vášho Tréningu
Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert1 rok Ago
Zobraziť profil Andrej Preťo

Osvojenie je si dobrých zvykov je základom pre budovanie úspechov v fitness. Nedá sa to samozrejme hneď a kým sa nejaká činnosť stane vaším pevným zvykom, prejde hodne času.

Okrem toho je normálne, že nás občas opustí motivácia. Nemusíte si z toho však robiť hlavu, to sa stáva každému. My máme pre vás niekoľko užitočných tipov, ktoré vám práve aj v tom zlom období môžu pomôcť.

Dôležitosť osvojenia si zdravých zvykov

Keď sa rozhodnete začať chodiť do fitka, to posledné čo si prajeme je, nevidieť žiadne výsledky. Práve preto je dôležité urobiť vaše tréningy ešte efektívnejšie tak, aby sa výsledky dostavili čo sa automaticky rovná novej motivácií.

Nastavenie si tých správnych zvykov vás taktiež udrží namotivovaných tak, aby ste sa nevzdali pri prvých problémoch.

1. Flexibilita

Všetci dobre vieme, že nie vždy všetko ide podľa plánu. Treba si uvedomiť, že to vôbec nevadí. Nie je problém odložiť tréning, najesť sa o hodinu neskôr alebo dokonca aj vynechať pár dní. Dôležité je sa vedieť zmenám prispôsobiť a plynule prejsť na plán B.

2. Športujte s kamošom alebo v skupine

Nie je nič lepšie ako čas strávený s kamošmi. Presne preto je dobré mať svojho sparing partnera aj do fitka alebo na tréning. Navzájom sa viete motivovať, pomôcť si pri tréningu a potiahnuť jeden druhého keď to jeden z vás bude potrebovať.

3. Vyberte si ten správny šport/tréning

Nebaví vás fitko? Nevadí! Choďte behať, na bike, na korčule, crossfit, plávať... Možností je neskutočne veľa. Tvrdý tréning musí byť stále zábavný, pretože ak vás to bude baviť, je niekoľkokrát väčšia šanca, že sa to stane neoddeliteľnou súčasťou vášho dňa.

Nejde len o šport alebo typ tréningu. Ak po práci nemáte energiu a chuť ísť cvičiť, skúste sa prekonať skôr ráno. Párkrát to vyskúšate a uvidíte. Ak nie ste ranný typ, určite to nechajte skôr na poobedie.

4. Nastavte si reálne ciele

Jasné... Každý by chcel vyzerať jak superhrdina, ale už vieme, že to nie je tak ľahké. Je potrebné si ciele nastaviť správne a byť realistický. Týmto vám nechceme brať vietor z plachiet! Ak chcete byť "crazy" a ísť po veľkých veciach, do toho, my vám určite brániť nebudeme.

Ak máte záujem máme o nastavení cieľov zaujímavý článok:

Strava

Ako si správne stanoviť fitness ciele? | Metóda SMART

Stanoviť si cieľ je ľahké, ale ako ho skutočne aj dosiahnúť?

5. Začnite pomaly a postupne

Nie je úplne najlepšie ak do toho hopnete hneď na začiatku na 100%. Chodiť cvičiť 6x týždenne vás môže skôr potopiť ako niekam posunúť, pretože je dosť možné, že sa napríklad pretrénujete a ochoriete alebo v horšom prípade zraníte.

Progres príde aj keď začnete športovať 2-3x týždenne. Neskôr vám to nebude stačiť a môžete pridať ďalší tréningový deň, počet cvikov a samozrejme aj väčšie váhy.

6. Cíťte sa pohodlne

Pohodlie a dobrý pocit je základ počas každej aktivity. Všetci dobre vieme (a neplatí to len pre ženy), že v dobrom a kvalitnom oblečení sa cítime dobre a sme sebavedomejší. Okrem toho sa vám bude pohodlne cvičiť, nič vás nebude ťahať alebo tlačiť.

7. Nikdy nezabudnite na odpočinok

Deň bez tréningu je rovnako dôležitý ako tréningový deň! Nezabúdajte na to! Počas týchto dní si telo oddýchne, načerpáte novú silu aby ste sa opäť mohli vrátiť do fitka a ísť naplno!

Čo je tiež dôležité spomenúť je spánok! Alfa omega pre zdravie a aj fitness progres. Doprajte si dostatok spánku počas noci a uvidíte ako skvelo sa budete cítiť.

spiaci pes

8. Obmieňajte tréningy

Najlepšie tréningové rutiny sú cca na 4-6 týždňov. Po tomto období je fajn niečo zmeniť. Ak vám to netreba a baví vás to čo robíte, nemusíte to siliť. Ak sa však už začínate nudiť, je fajn vymeniť niektoré cviky, skúsiť iné variácie a podobne.

9. Odmeňte sa

Malé úspechmi po ceste za konečným cieľom sa počítajú! Schudli ste pár kíl? Konečne sa vám podarilo dať to stovku na bench? Odmeňte sa! Doprajte si dobré jedlo, sladkosti, nové športové oblečenie alebo čokoľvek iné, čo vám urobí radosť.

10. Nesprávny zvyky, ktorým by ste sa mali vyhnúť

Posledný bod nebude o tom, čo by ste mali robiť, ale o tom, čo by ste skôr robiť nemali:

  1. Vynechávať naplánovaný deň voľna
  2. Vynechávať rozcvičku
  3. Vynechávať jedlá v snahe schudnúť ešte viac (môže mať práve za následok demotivácia a následné prejedanie)
  4. Nastavenie si nereálnych cieľov (schudnúť 10kg za mesiac a podobne)
  5. Pretrénovanie (úzko súvisí s bodom jedna)
  6. Porušovať vašu diétu až príliš často
  7. Spávať pravidelne menej ako 5-6 hodín

Záver

Tak to je ono. Základ, ktoré by ste mali držať, aby ste prišli až tam, kam ste si to naplánovali. Ak sa vám stane, že občas niečo porušíte, nevadí! Nevešajte hlavu, dôležité je vrátiť späť na trať a pokračovať v ceste.

Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert
Zobraziť profil Andrej Preťo
Andrej sa od svojich 13 rokov venuje aktívnemu, skoro poloprofesionálnemu, športovaniu v oblasti kulturistiky. V minulosti sa zúčastnil jednej celoslovenskej kulturistickej súťaže (MS SR Juniorov v Hnušti 2015), kde obsadil 3. miesto. Počas poslednej prípravy na ďalšiu súťaž v roku 2016 sa Andrej zranil a neskôr v dôsledku tohto zrania absolvoval operáciu ramena. Podľa jeho slov mu aj táto skúsenosť priniesla niečo do života, pretože ako sám hovorí, dnes už musí cvičiť opatrnejšie a výrazne viac sa sústrediť na správnu techniku cvičenia. Vyštudoval vysokú školu Bezpečnostného inžinierstva v Žiline a aj keď jeho vysokoškolské vzdelanie nemá nič spoločné zo športom, jeho vášeň ku kulturistike ho neustále motivuje do sebavzdelávania sa ohľadom základných funkcií ľudského organizmu a anatómie ľudského tela, na úrovni medicínskych skrípt a bestsellerov na tému fitness, vyžíva a posilňovanie. Kulturistika, aktívny životný štýl, zdravá strava a doplnky výživy sú dnes už jeho neoddeliteľnou súčasťou. Aj keď Andrej nepracuje ako osobný tréner alebo špecialista na výživu, je u neho táto kapitola stále otvorená, tak isto ako aj súťaženie v kulturistike. Viac informácií o Andrejovi nájdete na jeho fan page: https://www.facebook.com/AndrejPretoClassicBodybuilder/
myprotein