Skip to main content
Strava

Ako Efektívne Podporovať Imunitný Systém

Ako Efektívne Podporovať Imunitný Systém
Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert4 rokov Ago
Zobraziť profil Myprotein.Sk
Ako čo najefektívnejšie podporovať imunitný systém?

Pochopiť, ako funguje imunitný systém a ako najlepšie podporiť svoju fyzickú kondíciu a funkčnosť, nikdy nebolo také dôležité. V tomto článku sa zaoberáme stručným popisom fungovania ľudskej imunity, prečo by malo byť cieľom skôr “podporovanie funkčnosti” než “posilňovanie” a čo môžeme urobiť s diétnym, životným a tréningovým prístupom, aby sme robili maximum, čo je v našich silách. Poďme najprv vyvrátiť niektoré mýty.

 

Rýchly prehľad fungovania imunity

Prvá mylná predstava v rámci chápania imunitného systému je to, že je to osobitná záležitosť tela. Nie je to úplne správny prístup. Kľúčovým faktom je, že to už v názve nesie slovo “systém”; teda nejde o individuálnu funkciu, ale o súbor činnosti mnohých orgánov a biologických funkcií, ktoré chránia naše telo pred škodlivými patogénmi (baktériami, vírusmi a ďalšími mikroorganizmami, ktoré môžu spôsobovať choroby).

Zjednodušene povedané, imunitný systém sa dá celkovo rozdeliť na dve hlavné časti — vrodená a získaná / prispôsobená časť.

Vrodený imunitný systém je prvotnou a primárnou formou obrany nášho tela (v skutočnosti je prvotnou formou obrany pokožka, ale teraz to berieme viac vedecky). Vrodený systém je zjednodušene nemotorný ako slon v porceláne. Nie je to o jemnosti, ale pravidelne a veľmi efektívne vyplachuje napádajúci patogén (napríklad potom a hlienom), vypaľuje ho (keď sa objaví horúčkovitá teplota) a vypína telo, aby sa mohlo zamerať maximálne na danú činnosť (tým môžeme vysvetliť extrémnu únavu, ktorú zažívame počas choroby).

Druhá časť imunity je tá získaná / adaptívna. Zjednodušene ide o imunologickú odpoveď tela na daný patogén. Telu je tak umožnené uskutočniť oveľa účinnejšiu, silnú a okamžitú obrannú reakciu na daný patogén, ktorá funguje priamo a stručne. Počas tohto sa samozrejme cítime nepríjemne a oslabení.

 

Podpora je v tomto prípade viac než krátkodobé posilnenie — zamerajte sa na správne ciele

Či už je to kvôli nesprávnemu porozumeniu, alebo je to marketingový nástroj, existuje mnoho “odborníkov” a spoločností, ktoré tvrdia, že ich produkt môže posilniť váš imunitný systém. V tomto prípade ide o niečo iné a nemali by ste im veriť. Očkovanie je jediným potvrdeným zásahom, ktorý môže posilniť váš imunitný systém (keďže vakcína je oslabenou verziou patogénu, umožňuje nášmu telu vyvíjať a zaznamenávať imunologickú odpoveď relatívne bezpečným spôsobom).

Keď vieme, ako vrodený systém funguje, dokážete si predstaviť, že by bol aktívny nepretržite? V skratke by ste sa na neurčitý čas cítili chorí bez toho, aby ste z toho mali úžitok. Ani by ste nemuseli prísť do kontaktu s patogénom, no vaše telo by sa bezdôvodne cítilo hrozne!

Mali by ste preto klásť dôraz na “podporu” imunitného systému a jeho normalizovanú funkciu, nie na krátkodobé “posilnenie”.

 

Podporovanie imunitného systému

V prvom rade, ak dodržiavame vyváženú stravu a udržiavame zdravý životný štýl, imunitný systém bude pravdepodobne fungovať tak, ako by správne mal. Podvýživa alebo nadmerný príjem určitých živín alebo minerálov môže mať rovnako škodlivý vplyv na náš imunitný systém.1

Črevá hrajú v imunite rozhodujúcu, no často podceňovanú úlohu. V črevách sa vyskytuje veľká časť prebiehajúcej vojny, ktorú zohráva imunitný systém. Nie je to len miestom, kde väčšina patogénov napadá ľudský organizmus, ale je tiež domovom väčšiny imunitných buniek v tele.1 Udržiavanie zdravia čriev je nesmierne dôležité pre celkové zdravie, ale aj pri prebiehajúcom boji s nežiaducimi látkami.

Probiotiká a prebiotiká účinne podporujú zdravotný stav našich čriev a ich úlohu v imunitnom systéme. Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré môžu meniť profil nášho črevného mikrobiómu na viac žiaduci, zatiaľ čo prebiotiká pôsobia podobne ako zdroj paliva nášho mikrobiómu. Užívanie probiotík môže byť prospešné a zvýšenie príjmu rastlinných výrobkov je bezpečnou cestou, ako si zvýšiť príjem prebiotík.

 

Diéta a imunitný systém

diéta a imunitný systém

Zhodou okolností sú rastlinné potraviny tiež bohatšie na ďalšie živiny a minerály, ktoré môžu zaistiť, že naša imunita bude v špičkovom stave.

Stredomorský prístup k stravovaniu, ktorý zahŕňa veľa rastlín a rýb, je bohatý na komplexné sacharidy, vlákninu, mikroživiny a iné bioaktívne molekuly ako polyfenoly, omega-3 a polynenasýtené mastné kyseliny (PUFA). Toto môže pomôcť zabrániť zápalom v tele.

Vitamín C, ktorý je hojne zastúpený v rastlinných zdrojoch ako kiwi, pomaranče a iné pestrofarebné ovocie a zelenina, je silný protizápalový prostriedok, ktorý dokáže bojovať proti zápalom.Omega-3 PUFA majú podobnú funkciu. Ak zjete aspoň dve porcie mastných rýb ako losos alebo makrely (vo všeobecnosti by ste sa mali zamerať na tmavšie a oranžovo zafarbené ryby), mali by vám pomôcť splniť váš denný príjem tejto látky. Užívanie doplnkov výživy je užitočnou pomocou a vďaka nemu môžete alokovať kalórie na iné zdravé potraviny namiesto rýb. Ak dodržiavate rastlinnú stravu, existujú aj vegánske alternatívy!Vitamín D zohráva dôležitú úlohu pri regulácii imunity počas imunitnej reakcie (v rámci vrodeného i získaného / adaptívneho imunitného systému). Nedostatok vitamínu D je spojený so zvýšeným zápalom a abnormálnou funkciou imunitného systému.

Zinok a selén sú dva minerály, ktoré tiež zohrávajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní správnych imunitných funkcií. Nedostatok týchto látok môže za zníženú schopnosť imunitného systému bojovať proti patogénom.1

Ďalšie dôležité aspekty týkajúce sa životného štýlu sú primeraný spánok, cvičenie a zvládanie stresu.2 Ak jeden alebo viac z týchto faktorov odložíte na vedľajšiu koľaj, váš imunitný systém môže byť výrazne oslabený.

 

Čo si treba zapamätať

Dúfame, že tento článok vám všetkým poskytne trochu jasnejšie informácie o otázke imunity a o tom, ako podporiť imunitný systém počas tohto náročného obdobia. Aj keď vám nemôžeme zaručiť úplnú prevenciu, zdravá a vyvážená strava a staranie sa o seba vám môže pomôcť.

  1. Childs, C. E., Calder, P. C., & Miles, E. A. (2019). Diet and Immune Function.
  2. Besedovsky, L., Lange, T., & Born, J. (2012). Sleep and immune functionPflügers Archiv-European Journal of Physiology463(1), 121-137.

Autor: Jamie Wright

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert
Zobraziť profil Myprotein.Sk
myprotein