Skip to main content
Tréning

Haters gonna hate! Ohováranie fitness športovcov

Haters gonna hate! Ohováranie fitness športovcov
Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert7 rokov Ago
Zobraziť profil Andrej Preťo

Ahojte všetci! Dlho som rozmýšľal, či sa vôbec púšťať do písania tohto článku a robiť si s tým námahu, ale nakoniec som sa rozhodol, že dám najavo svoj názor aj na niečo iné ako je trénovanie a stravovanie.

Ohováranie fitness športovcov

Som jediný komu to začína liezť na nervy, ako sa niektorý ľudia správajú voči športovcom? Myslím tým konkrétne to, že sa snažia zaujať a získať si sledovanosť tým, že dávajú na svoj blog rôzne odkazy na niečo, čo niekto niekedy povedal a začnú hovoriť o tom, prečo je to zle. Samozrejme ja nehovorím o tom, že vyvracať mýty a upozorňovať na chyby je zlé. Mne ide skôr o to, že títo ľudia absolútne nepoznajú slovo slušnosť.

Dá sa napísať článok o niečom čo chcem vyvrátiť normálnym spôsobom a to napríklad tak, že opíšem daný problém a povieme dôkazy prečo je to zle a na základe čoho sme ku tomu dospeli. Ale načo to robiť týmto nudným spôsobom, všakže? Radšej to trošku okoreníme tým, že pridáme fotku daného športovca (ako som si všimol, tak vo väčšine prípadoch je to slečna), napíšeme o ňom ešte niečo škaredé a prípadne ho ešte aj škaredo nazveme a označíme za... niečo nie veľmi pekné.

Ľudská hlúposť dokonca zašla tak ďaleko, že sa vytvárajú stránky aj na facebooku a tam majitelia týchto stránok surovo zdieľajú statusy týchto športovcov a vysmievajú sa im, nepekne ich označujú atď atď. Ale aby som nezabudol. Vždy je tam napísané asi v 5 – 10 vetách prečo je to, čo tvrdí tento športovec, alebo športovkyňa zle. No veď a prečo by to nerobili, keď ich stránka dosahuje celkom slušnú sledovanosť, nie? Keď to ľudia chcú tak im to dajme.

Dezinformácie vo svete fitness

Čo je ešte viac vtipné je, že niekedy sa títo ľudia opierajú o nejaké štúdie, ktoré kdesi, kedysi boli urobené. O môj bože. Jedna vec je, že v mnohých prípadoch tam nie je ani odkaz na celú štúdiu (prístup ku týmto štúdiám je často spoplatnený, pokiaľ to nezískate nejakou „pirátskou“ cestou), alebo celý názov, ale je tam len napísané, kde bola urobená a čo sa s ňou dokázalo. Okrem toho sa stavím, že ten človek tú štúdiu ani nevidel, len videl nejaký iný článok, kde sa hovorilo niečo o tom, že nejaká štúdia bola urobená a tak si povedal, že to je pravda a že sa o to môže opierať. Zapamätajte si jednu vec.

Na každú štúdiu sa nájde minimálne jedna štúdia, ktorá ju vyvracia.“

Možno to nie je úplne pravidlo, ktoré platí stopercentne, ale určite platí vo väčšine. Celý svet sa chváli tým, akú máme vyspelú techniku a čo všetko dokážeme a pritom nedokážeme pochopiť, alebo vysvetliť úplne a jasne niektoré veci ohľadom fungovania organizmu. Keď Vám niekto povie toto a toto mne zabralo a toto a toto nie, tak u Vás to môže úplne inak! Je veľmi trúfalé ak niekto niekedy povie na rovinu a sebavedomo, že niečo je tak, ako to on tvrdí a pritom nepripúšťa žiadnu inú možnosť. Ešte by som chcel upozorniť na to, že keď sa urobí štúdia, tak výsledok nie je podávaný tým spôsobom, že toto je to, ako to funguje. Výsledok je podaný vo forme: „toto sme zistili“. Ale či je to pravda, to sa asi nikdy nedozvieme, pretože stačí aby sa prehliadla na pohľad len maličkosť a výsledok je okamžite iný.

Často krát je Váš úspech ukrytý v drobnostiach o ktorých možno ani neviete, že robíte. Ľudia sa hádajú o tom, či jesť viac, či menej, koľko spať atď. Banality! Samozrejme, že podstatné banality. Čo sa snažím povedať je to, že hádať sa o tom, či po tréningu prijať tuky, alebo jesť každé jedlo s troj alebo päť hodinovým odstupom, alebo o ďalších „nepodstatnostiach“ je fakt na hlavu. Na každý jediný spôsobom trénovania a stravovania sa nájde minimálne jeden športovec, ktorý je úspešný a má perfektnú postavu. Ľudia sa zaoberajú takýmito hlúposťami, ktoré sú v podstate dôležité, ale môžu sa robiť obrovským množstvom spôsobov a výsledok bude ten istý. Čo chcem povedať je to, že venovaním svojej pozornosti na tieto veci prehliadajú ostatné podstatné veci. Napríklad hormonálna sústava. Viete ako ju prirodzeným spôsobom nakopnúť? Stavím sa, že ani netušíte! Ale zároveň sa s vami stavím, že minimálne 7 z 10 vecí robíte a ani o tom neviete. A preto dosahujete výsledky! Nie preto, že dodržujete stravu do bodky podľa toho ako Vám to niekto napísal.

Nikto z nás nie je natoľko vzdelaný a nemá také vedomosti, aby si dovolil kruto presadzovať svoj názor a odmietať iný. Študenti medicíny študujú problematiku fungovania organizmu a jeho anatómiu niekoľko rokov a pokiaľ sa chcú stať skutočnými expertmi jednom konkrétnom smere, tak musia prečítať niekoľko desiatok poriadne hrubých kníh. A teraz sa Vás pýtam. Keď prídete za doktorom s nejakým problémom, tak Vás dokáže vyliečiť a povedať Vám na počkanie čo Vám je a ako to riešiť? Nie! Dokonca po rokoch nedokáže zistiť čo Vám vlastne je. A tu si niektorý z nás myslia, že keď si prečítali 5 článkov na internete nejakú štúdiu, tak môžu urážať a hejtovať nejaký postoj ku danej problematike ľudí, ktorý sa snažia presadiť, možno pomôcť a veľa razy to vôbec nemyslia zle. A pritom výsledky týchto hejterov sú vo väčšine prípadoch neporovnateľne horšie, ako výsledky daných športovcov. Ja fakt už len čakám, kedy sa niekto oprie aj do mňa.

Načo sa navzájom zhadzovať, hádať sa o tom čo je správne a čo nie, keď ani kompetentný ľudia Vám nikdy na rovinu nepovedia, ako to v skutočnosti je, lebo to proste nevedia. Viem to, pretože som sa už mnohokrát na niečo pýtal a vždy keď som pýtal na veci, ktoré boli trošku viac konkrétnejšie tak odpoveď, ktorá mi bola takmer vždy daná znela v zmysle:

„To nie je také jednoduché, ako si ty myslíš.“

Záver

Čo si vlastne z tohto článku zobrať? Keď si čítate nejaký článok na internete, či už na našom blogu, alebo na stránke nejakého športovca, alebo niekde inde, tak to berte s určitou mierou rezervy. Tým myslím, že si to prečítajte a majte to v pamäti, ale neverte tomu úplne a už vôbec neverte tomu, že názory ktoré sú v tom článku sú JEDINÉ správne.

Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert
Zobraziť profil Andrej Preťo
Andrej sa od svojich 13 rokov venuje aktívnemu, skoro poloprofesionálnemu, športovaniu v oblasti kulturistiky. V minulosti sa zúčastnil jednej celoslovenskej kulturistickej súťaže (MS SR Juniorov v Hnušti 2015), kde obsadil 3. miesto. Počas poslednej prípravy na ďalšiu súťaž v roku 2016 sa Andrej zranil a neskôr v dôsledku tohto zrania absolvoval operáciu ramena. Podľa jeho slov mu aj táto skúsenosť priniesla niečo do života, pretože ako sám hovorí, dnes už musí cvičiť opatrnejšie a výrazne viac sa sústrediť na správnu techniku cvičenia. Vyštudoval vysokú školu Bezpečnostného inžinierstva v Žiline a aj keď jeho vysokoškolské vzdelanie nemá nič spoločné zo športom, jeho vášeň ku kulturistike ho neustále motivuje do sebavzdelávania sa ohľadom základných funkcií ľudského organizmu a anatómie ľudského tela, na úrovni medicínskych skrípt a bestsellerov na tému fitness, vyžíva a posilňovanie. Kulturistika, aktívny životný štýl, zdravá strava a doplnky výživy sú dnes už jeho neoddeliteľnou súčasťou. Aj keď Andrej nepracuje ako osobný tréner alebo špecialista na výživu, je u neho táto kapitola stále otvorená, tak isto ako aj súťaženie v kulturistike. Viac informácií o Andrejovi nájdete na jeho fan page: https://www.facebook.com/AndrejPretoClassicBodybuilder/
myprotein