Skip to main content
Strava

Môže kvalita spánku ovplyvniť to, čo počas dňa zjete? | Zaujímavé štúdie

Môže kvalita spánku ovplyvniť to, čo počas dňa zjete? | Zaujímavé štúdie
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka3 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Radi si v posilňovni s kamarátmi pokecáte o témach, ktoré sa týkajú cvičenia a stravovania? Čítajte náš blog! Dozviete sa tu tie najzaujímavejšie fakty zo sveta fitness. Ponúkame vám najnovšie štúdie a objavy z oblasti tréningu, stravy a všetkého, čo s tým súvisí.

Tentokrát sa zameriame na efekt REM spánku na stravovanie počas dňa. Taktiež si povieme niečo o tom, aký má zmysel označovanie potravín rôznymi farbami…

 

Môže spánok ovplyvniť vaše stravovacie návyky?

Vieme, že spánok je pre celkové zdravie človeka veľmi dôležitý. Môže mať ale vplyv aj na to, čo počas dňa zjeme? Je to pomerne komplikovaná téma, no vedcom sa úspešne podarilo vyvodiť záver.

Náš spánok je rozdelený do niekoľkých fáz. Jednou z nich je aj fáza REM (z angl. rapid eye movement sleep, teda paradoxný spánok). Táto fáza spánku ešte nie je dostatočne preskúmaná. Vedci však zistili, ktoré časti mozgu pracujú najviac počas tejto fázy.

Jednou z častí mozgu, ktorá je najviac aktívna počas REM spánku, je hypotalamus. Špecifické neuróny v tejto oblasti ovplyvňujú napríklad chuť do jedla, správanie po prebudení alebo rôzne závislosti.

Výskumníci sa pokúsili potlačiť tieto neuróny u myší počas fázy REM spánku. Sledovali, či je možné ovplyvniť ich každodenné správanie.

Bolo dokázané, že po potlačení týchto neurónov jedli myši počas dňa menej potravy. Naznačuje to fakt, že REM spánok je neoddeliteľnou súčasťou regulácie príjmu potravy a chuti do jedla.

Aj keď bol výskum robený na myšiach, bolo by veľmi zaujímavé zistiť, či by sme pozorovali podobné výsledky aj u ľudí. Bolo by to pravdepodobne ťažšie vzhľadom na moderné spánkové poruchy.

Ako je to u vás? Pozorujete rozdiel v jedení, keď sa zle vyspíte?

 

Prečo si dnes vyberáme lepšie potraviny ako kedysi?

Keď si v obchode vyberáme potraviny, často sa pozeráme na nutričné hodnoty na štítkoch. Vždy tomu tak ale nebolo.

Označovanie potravín bolo zaužívané ešte v roku 2006. V tej dobe sa v niektorých krajinách začali označovať potraviny štítkami červenej, oranžovej alebo zelenej farby. Indikovalo to úroveň prospešnosti pre zdravie človeka. Bral sa do úvahy napríklad obsah tukov alebo soli.

Otázkou je, aký je výsledok po viac než desiatich rokoch využívania tejto pomôcky? Výskumníci sa zamerali na pozorovanie zmien v nákupnom chovaní od doby, kedy sa začali využívať takéto farebné štítky.2

Zistilo sa, že ľudia začali nakupovať prevažne zdravšie potraviny. Okrem toho sa znížila spotreba polotovarov.

Vďaka tejto novej legislatíve sa napríklad vo Veľkej Británii znížil príjem kalórií v priemere až o 588 za mesiac. Týka sa to hlavne označovaných potravín, z ktorých je možné vyčítať, čo presne obsahujú – ľudia viac dbajú na znížený príjem nasýtených tukov, soli a cukru.

Aj keď to nie je zásadný vedecký objav, napovedá to však o motivácii ľudí stravovať sa zdravšie. Označovanie potravín nás upozorní na to, či patrí dané jedlo do skupiny „zdravých“.

Videli ste niekedy takéto označenie na potravinách? Na Slovensku sa s tým asi dosť ťažko stretneme, ale možno by to bol dobrý nápad, čo myslíte?

 

Čo si treba zapamätať

Ak poznáte nutričné hodnoty potravín, pomôže vám to správne sa rozhodnúť pri nákupe jedla. Zároveň vieme, že dostatočný a kvalitný spánok je pre zdravé jedenie počas dňa veľmi dôležitý. Prerušovaný a nekvalitný spánok môže viesť k nezdravému spôsobu stravovania. Dbajte preto o svoje zdravie a majte prehľad o tom, čo počas dňa zjete.

1. Oesch, L. T., Gazea, M., Gent, T. C., Bandarabadi, M., Herrera, C. G., & Adamantidis, A. R. (2020). REM sleep stabilizes hypothalamic representation of feeding behavior. Proceedings of the National Academy of Sciences, 117(32), 19590-19598.
2. Fichera, E., & von Hinke, S. (2020). The response to nutritional labels: Evidence from a quasi-experiment. Journal of Health Economics, 102326.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein