Skip to main content
Uncategorised

Max Whitlock O Ambíciách, Neúspechoch A Obeti

Max Whitlock O Ambíciách, Neúspechoch A Obeti
Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert5 rokov Ago
Zobraziť profil Myprotein.Sk

V máji oslavujeme 15. narodeniny, a teda 15 rokov naplnených ambícií našich zákazníkov. V rámci tejto oslavy chceme osláviť progres, a to nie len náš, ale i všetkých, ktorí boli súčasťou našej cesty. Sme hrdí, že vás všetkých môžeme podporovať. Jedným z našich ľudí je aj Max Whitlock MBE.

Max je umelecký gymnasta z Veľkej Británie a päťnásobný olympijský medailista a šesťnásobný svetový medailista, a to i napriek tomu, že má len 26 rokov. Prvýkrát sa stal zlatým medailistom Veľkej Británie v umeleckej gymnastike, kde na Letných olympijských hrách v roku 2016 vyhral v kategóriách "men's floor" a "pommel horse".

Pred 15 rokmi musel čeliť obrovskému rozhodnutiu

"Pred pätnástimi rokmi som bol mladým chlapcom vo veku 11 rokov, bol som na začiatku svojej kariéry v gymnastike. V tom čase som nevedel, že čoskoro príde veľké rozhodovanie, ktorému budem musieť čeliť. Jednalo sa o jedno z najväčších rozhodnutí v mojej kariére.

Môj tréner sa rozhodol odísť a vrátiť sa do svojho rodného mesta v Slovinsku a ja som zistil, že si musím vybrať. Buď som mohol nasledovať trénera a presťahovať sa od rodiny, alebo som mohol skončiť s gymnastikou.

Nechcel som s tým skončiť. Aby som mohol pokračovať, presťahoval som sa do Slovinska, a tam som žil a trénoval. Na 12-ročného chlapca to bolo veľké rozhodnutie.

Keďže som bol taký mladý, bolo veľmi ťažké žiť s pocitom, že neviem, kedy sa vrátim. Bolo to ťažké nie len pre mňa, ale i pre celú moju rodinu. Bolo to však správne rozhodnutie."

Jeho láska k športu sa rozohnila už v siedmych rokoch

“Gymnastika je neuveriteľná. Dala mi do života mnoho a naozaj verím, že je to jeden z najlepších športov na svete. Som veľmi hrdý a zároveň šťastný, že som gymnastike dal šancu.

Láska k tomuto športu u mňa neustále narastá (začínal som ako 7-ročný) a mám šťastie, že sa tomuto športu môžem venovať naplno. Dáva mi množstvo príležitostí a možností robiť veci, ktoré by som nikdy predtým nerobil."

Neverí, že je to obetou

"Na túto otázku sa ma pýtajú často; ‘Čo som musel obetovať, aby som bol taký úspešný?’ Niektorí športovci to považujú za obetu, no ja cítim, že pokiaľ za tým vidíte len to odriekanie a strašnú obetu, niečo to môže znamenať.

Ja tento šport robím kvôli tomu, aby som si to naplno užil. Celá moja kariéra bola vždy o tom, ako som sa tešil na cestu za dosiahnutím cieľa a všetkými procesmi, ktorými som si musel prejsť. Pokiaľ sa takto nastavíte, uvidíte, ako sa budete neustále zlepšovať.

Myslím si, že človek sa prirodzene venuje najviac tomu, čo má najradšej — pokiaľ sa niečomu venujete veľa, zlepšujete sa. To je motto, ktorého sa držím."

Ľudia o jeho ambíciách pohybovali

"Ambícia pre mňa znamená všetko. Viete, stanoviť si takéto ciele môže byť pre niekoho nedosiahnuteľné. Ľudia sa vašim cieľom budú smiať, ako tomu bolo aj u mňa, ale ak si veríte, nemusíte sa ničoho obávať. To je v tomto prípade to najdôležitejšie. Dôležitou súčasťou pri dosahovaní úspechu je byť ambicióznym."

Prišli aj neúspechy, no on sa z nich učil

"Čo sa týka gymnastiky, rok 2018 bol mimoriadne ťažký. V očiach verejnosti bolo získanie striebornej medaily na hlavnom šampionáte považované za neúspech — pre mňa ako športovca to bolo veľmi ťažké znášať.

Je zložité povzniesť sa nad tým, že verejnosť pokladá za úspech len víťazstvo so zlatom. Tlak sa v tomto prípade masívne zvýši.

Pre mňa osobne bol rok 2018 v podstate skvelý a moc som sa počas tohto obdobia naučil v oblasti gymnastiky a zvyšovania obtiažnosti. Zažil som aj mnoho rizika a bolo pre mňa obrovskou motiváciou, že mám vlastne viac skúseností, ktoré môžem využiť v budúcnosti.

To, čo sa stalo vo finále, bolo pre mňa veľkou motiváciou vrátiť sa do posilňovne. Dal som si do poriadku svoje zvyky a rutinu a ešte viac som sa začal sústrediť na detaily, aby som sa uistil, že všetko, čo robím, je perfektné.

Viem, kam sa mám posúvať, aby bol rok 2019 čo najúspešnejší. Plánom a dlhodobým cieľom je Tokio."

Neustále sa usiluje dosiahnuť viac

"Hneď po mojej druhej olympiáde v Riu som sa rozhodol zamerať sa na atletiku s využitím dvoch nástrojov. Musel som tak zvýšiť úroveň obtiažnosti a zlepšiť si zručnosti. Chcel som mať pred sebou veľkú výzvu. Tým, že tu dnes sedím, viem, že to bolo správne rozhodnutie.

Teraz som sa rozhodol zvýšiť počet nástrojov až na štyri kusy. Môžem tak pomôcť tímu, a to tak, že budem dobrou oporou a zálohou na tie ďalšie dva kusy. Taktiež si týmto dokážem udržiavať všestrannú kondíciu, takže úroveň vo fitness by som mal dosahovať takú, v akej som bol, keď som mal 21-22 rokov.

To je môj cieľ, aby som si dokázal predĺžiť svoju kariéru a dosiahnuť dlhovekosť.”

Jeho najväčší úspech nemá nič spoločné s gymnastikou

"Najkrajšou a najlepšou vecou na svete bolo pre mňa stať sa otcom. Je zábavné sledovať, ako sa vaše priority zmenia v priebehu okamihu. Celý zážitok bol neuveriteľný a fascinujúci a nič mi z môjho športu nevzal. Milujem to, čo robím a som rád, že som schopný ukázať to celej krajine. Je to naozaj úžasný pocit reprezentovať vašu krajinu a mávať vlajkou… no pocit, že ste sa stali otcom, prekonáva všetko."

O 15 rokov bude gymnastika stále dôležitou súčasťou jeho života

"Nikdy neviete. Môže sa stať, že budem stále súťažiť. V prípade, že budem stále na vysokej úrovni a fit, prečo nie? To by bol celkom úspech. Do tej doby už budem športový senior, ale existuje takáto možnosť.

Rád by som inšpiroval generáciu a dával veľa príležitostí, ktoré som aj ja vďaka športu získal. Som veľmi hrdý na to, že som jedným z tímu, ktorí pomohli tomuto športu mimoriadne narásť. Za posledných 10 rokov nastal obrovský pokrok a je to úplne iný šport než akým bol, keď som začínal.

Nevieme, ako na tom bude za ďalších 15 rokov, no rád by som zostal jeho súčasťou.

 

Chcete sa o Maxovi dozvedieť viac? Sledujte ho na Instagramovom profile @maxwhitlock

Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert
Zobraziť profil Myprotein.Sk
myprotein