Skip to main content
Suplementy

Čím môžeme nahradiť proteín? | 11 alternatív k srvátkovému proteínu

Čím môžeme nahradiť proteín? | 11 alternatív k srvátkovému proteínu
Claire Muszalski
Certifikovaná výživová poradkyňa3 rokov Ago
Zobraziť profil Claire Muszalski

Pre mnohých športovcov je proteínový prášok neoddeliteľnou súčasťou každodennej výživy. Najpoužívanejšou formou je srvátkový prášok. Keďže sami vyrábame proteíny, máme pre vás niekoľko dôležitých informácií z prvej ruky.

Srvátkový proteín sa vyrába z mlieka rovnako ako kazeínový proteín. Vzniká spracovaním srvátkovej tekutiny a oddelením bielkovín od tukov a laktózy. Srvátka sa následne suší a získava práškovú formu, ktorá obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín. Je to veľmi kvalitný a obľúbený doplnok výživy. Srvátkový proteín však nie jedinou z možností. Existuje rozmanité spektrum proteínov, ktorými ho môžete nahradiť.

Niekto môže totiž trpieť rôznymi alergiami alebo intoleranciami a musí prijímať potravu, ktorá je vhodná pri takýchto zdravotných obmedzeniach. Iní zasa dodržiavajú rôzne diéty z vlastnej vôle a preferujú určitý typ stravy, napr. vegánsku alebo vegetariánsku.

Prejsť na:

Ak sa chcete dozvedieť podrobné detaily o funkcii srvátkového proteínu v ľudskom tele, pozrite si video, ktoré natočil výživový poradca Richie…

Suplementy

Ktorý multivitamín je pre vás najlepší?

Pomôžeme vám s výberom vhodného multivitamínu presne pre vás...

Suplementy

Ako nabrať svaly | 9 najlepších doplnkov výživy na naberanie

Pozrite si 9 základných doplnkov výživy, ktoré vám pomôžu pri naberaní svalov počas objemovej fázy tréningu.

 

1. Vegánske a vegetariánske proteíny

Prvým na rade je vegánsky proteínový prášok, ktorý obsahuje bielkoviny získané na rastlinnej báze. V našej ponuke nájdete trojkombináciu zloženú z hrachového proteínu, konopného proteínu a proteínu z hnedej ryže. Tento produkt obsahuje vynikajúci zdroj BCAA (stavebných prvkov bielkovín, ktoré prispievajú k nárastu a regenerácii svalových tkanív).

Spolu s týmito esenciálnymi aminokyselinami obsahuje tento rastlinný produkt až 22g bielkovín v jednej porcii.

 

2. Bezlaktózové proteíny

Jedným z najčastejších problémov pri konzumácii srvátkového proteínu je intolerancia laktózy. Keďže srvátka sa získava z mlieka a syrov, ľudia s neznášanlivosťou laktózy sa musia takýmto výrobkom vyhnúť a musia hľadať vhodnú alternatívu.

Ideálnou variantou sú rastlinné alebo vaječné proteíny vrátane proteínov z hnedej ryže, konope alebo hrachu. Pravdepodobne vás prekvapí informácia o tom, že v jednej porcii majú tieto proteíny rovnaký obsah bielkovín ako ten srvátkový. Pozrite si našu ponuku vegánskych a vegetariánskych proteínov,

 

3. Organické proteíny

Prešli ste na organickú stravu? Organické proteínové prášky sú ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí sa chcú vyhnúť umelým prísadám, sóji alebo sladidlám. Náš organický srvátkový proteín je vyrobený v prísne kontrolovaných a certifikovaných mliekarňach, ktoré spracovávajú organické produkty. Kravy v týchto mliekarňach sú schopné žiť prirodzeným štýlom bez obmedzení.

Tieto kravy sa pasú na bohatých zelených pastvinách a poskytujú veľmi kvalitné mlieko. Proteín tak obsahuje až 20g bielkovín v jednej porcii.

 

4. Konopné proteíny

Konopný proteín je medzi tými rastlinnými jedným z najobľúbenejších. Obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín a ideálne podporí regeneráciu a nárast vašej svalovej hmoty.

Okrem toho obsahuje omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, ktoré človek bežne prijíma z rýb alebo iných zdrojov potravy. Je to opäť dobrá správa pre vegánov – tento proteín podporí zdravie vášho srdca a kĺbov. Náš 100% konopný proteínový prášok neobsahuje žiadne zbytočné prísady.

 

5. Hrachové proteíny

Hrachový proteínový izolát obsahuje približne 23g bielkovín v jednej porcii. Je to vynikajúca alternatíva k bežnému srvátkovému proteínu. Pomáha s reguláciou hmotnosti, pretože dokáže dobre zasýtiť. Je menej pravdepodobné, že človek bude pri pocite sýtosti návalovo jesť.

 

6. Proteíny z hnedej ryže

Proteín z hnedej ryže obsahuje 23g bielkovín v jednej porcii. Ideálne sa hodí pre vegetariánov a vegánov. Taktiež obsahuje veľké množstvo železa – jedna polievková lyžica vám poskytne až 10% odporúčanej dennej dávky.

Ryža je bežne vnímaná ako zdroj sacharidov, no nemusíte sa báť. Náš proteín obsahuje len 2g sacharidov v porcii o veľkosti jednej polievkovej lyžice. Áno, je vhodný aj do prísnej diéty.

 

7. Sójové proteíny

Sójový proteín je rovnako účinný ako mnoho proteínov na živočíšnej báze. Je to ideálny zdroj bielkovín pre všetkých, ktorí sa snažia schudnúť. Sójové bôby sú strukoviny, ktoré majú prirodzene vysoký obsah bielkovín a nízky obsah tuku.

Sójová múčka sa pri výrobe proteínu spracováva na sójový proteínový izolát, ktorý pozostáva približne z 90 až 95 % obsahu bielkovín. Pri tomto procese sa minimalizuje výskyt tukov a sacharidov.

Náš sójový proteínový izolát obsahuje až 27g bielkovín v jednej porcii!

 

8. Proteíny z vaječných bielkov

Vaječné bielky sú všeobecne známe ako najlepší diétny zdroj bielkovín pre budovanie svalov. Vaječný proteín má vysokú biologickú dostupnosť, čo znamená, že vaše telo (najmä svalová hmota) ho pri trávení využije efektívnejšie.

 

Vaječný proteín má taktiež vyšší obsah aminokyselín s rozvetveným reťazcom (BCAA) – obsahuje až 6,7g BCAA v jednej porcii s minimálnym množstvom tukov a sacharidov. Pre porovnanie, srvátkový proteín obsahuje v rovnako veľkej porcii približne 5,5g BCAA.

 

9. Kazeínové proteíny

Kazeín je mliečny produkt (rovnako ako srvátka). Najväčšou výhodou kazeínu je jeho schopnosť udržať pocit sýtosti po dlhší čas.

Jedná sa o pomaly stráviteľný proteín, ktorý sa ideálne hodí na užívanie v dobe pred spaním. Počas spánku naše telo neprijíma žiadnu potravu niekoľko hodín. Ak si dáte kazeín, môžete tak podporiť nárast svalov a pálenie tuku.

 

10. Kolagénové proteíny

Kolagénový proteín obsahuje až 90% bielkovín. Je to veľmi vysoké percento, ktoré zároveň značí, že v proteíne sa nenachádza príliš veľa tukov alebo sacharidov.

Kolagén sa v tele využíva pri mnohých procesoch. Táto látka dodá vášmu telu aminokyseliny, ktoré prispievajú k nárastu a udržaniu svalovej hmoty. Ideálne sa hodí do diéty.

 

11. Hydrolyzované hovädzie proteíny

Hydrolyzovaný hovädzí proteín je skvelou alternatívou k srvátkovému proteínu pre tých, ktorí majú alergiu na laktózu.

Tento proteín obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny a podporuje regeneráciu a budovanie svalov. Má nízky obsah cukru a tuku a neobsahuje zbytočné kalórie.

 

Čo si treba zapamätať

Dôležité je mať na pamäti, že aj vegáni a vegetariáni môžu plnohodnotne užívať proteín, aj keď to nebude práve ten bežný srvátkový. Existuje veľké množstvo rôznych alternatív a náhrad srvátkového proteínu, ktoré sú rovnako kvalitné, len sa líšia v zdrojoch, z ktorých sa vyrábajú.

Zmenu proteínu môžete zvážiť aj v prípade, že nemáte žiadnu alergiu alebo špeciálnu diétnu potrebu. Môže vám to pomôcť udržať pestrosť v strave.

 

Páčil sa vám tento článok? Pozrite si ďalšie a naučte sa niečo nové:

 

Časté otázky

Existujú nejaké náhrady srvátkového proteínu? 

Najbežnejšou alternatívou k srvátkovému proteínu je vegánsky proteín. Ten sa väčšinou vyrába z konope, hrachu, hnedej ryže alebo sóje. Inými nevegánskymi alternatívami sú vaječné bielky a kazeíny.

Prečo by som mal/a zvážiť alternatívu k bežnému srvátkovému proteínu? 

Takáto alternatíva môže byť vhodná pre ľudí s alergiou alebo potravinovou intoleranciou. Hodí sa rovnako pre udržanie pestrosti v strave.

Vyrábajú sa nejaké vegánske proteíny? 

Najobľúbenejšími vegánskymi proteínmi sú sójové, hrachové, konopné a ryžové proteíny. Okrem toho existujú ešte špeciálne vegánske zmesi, ktoré obsahujú bielkoviny z rôznych rastlinných zdrojov.

Aké sú typy bezlaktózových proteínov? 

Ak trpíte intoleranciou na laktózu, nemusíte mať obavy. Môžete si vychutnať plnohodnotný a kvalitný proteín z iných zdrojov.

Čo je vôbec organický proteín? 

Organický proteínový prášok je vhodný pre ľudí, ktorí sa snažia vyhýbať umelým prísadám, sóji alebo sladidlám.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Claire Muszalski
Certifikovaná výživová poradkyňa
Zobraziť profil Claire Muszalski

Claire je certifikovanou výživovou poradkyňou v Academy of Nutrition and Dietetics. Je tiež trénerkou v International Consortium for Health and Wellness Coaching. Má vyštudovaný bakalársky titul v odbore biológie a magisterský titul v klinickej dietetike a výživy na Pittsburskej univerzite.

Claire miluje hovoriť a písať o jedle a fitness. Rada využíva svoje skúsenosti na to, aby mohla čo najlepšie pomôcť ostatným pri dosahovaní ich fitness cieľov.

Claire je tiež certifikovanou inštruktorkou spinningu a rada sa venuje behaniu a joge. Keď sa jej príliš nechce trénovať, povzbudzuje športové tímy svojho rodného mesta v Pittsburghu, alebo varí pre svoju rodinu v pohodlí domova.

Viac o Claire sa dočítate na tomto odkaze.

myprotein