Skip to main content
Strava

Najlepšie a najhoršie diéty za rok 2020 na základe hodnotenia odborníkmi na výživu

Najlepšie a najhoršie diéty za rok 2020 na základe hodnotenia odborníkmi na výživu
Jamie Wright
Spisovateľ a expert3 rokov Ago
Zobraziť profil Jamie Wright

V roku 2020 sa udialo veľa zvláštnych udalostí – naučili sme sa podávať lakeť namiesto ruky, pracovať výhradne z domu, nosiť rúško a ďalšie veci. Niektorí z nás sú zavretí doma už niekoľko mesiacov.

Svet sa možno tento rok trochu spomalil, no fitness priemysel a oblasť výživy nás dokáže stále prekvapiť niečím novým.

Zastávame názor, že najlepšia diéta je tá, ktorá vám najviac vyhovuje vo vašom životnom štýle. Chceme vám však ponúknuť prehľad rôznych diét, ktoré existujú. Ako odborníci vám povieme objektívny názor, aby ste mohli sami zhodnotiť, či niektorá z nich stojí za vyskúšanie.

najhoršie diéty za rok 2020

 

“Najhoršie” diéty za rok 2020

Zhodnotiť niektorú z diét ako “najhoršiu” je trochu odvážne, pretože prakticky každá diéta má cieľ reorganizáciu vašich stravovacích návykov. To však neznamená, že musíte byť otrokom svojho jedla. Ak niektorú z nich zhodnotíme ako “najhoršiu”, vyjadrujeme tým, že daná diéta je príliš obmedzujúca, dlhodobo neudržateľná, prípadne škodlivá.

Diéty v tomto zozname sú príliš striktné a z časového hľadiska nezohľadňujú meniace sa požiadavky vášho tela. Môžu byť dokonca zdraviu škodlivé, keďže v nich často chýbajú niektoré základné živiny.

 

Mäsová diéta (Carnivore)

Mäsová diéta (al. carnivore diéta) je obmedzujúca diéta, ktorá pozostáva hlavne z konzumácie mäsitých pokrmov. Patrí sem mäso, ryby, vajíčka a iné živočíšne produkty. Pri dodržiavaní tejto diéty je vylúčené prijímať akúkoľvek inú stravu ako ovocie, zelenina, strukoviny alebo semená. Nie, nerobíme si srandu. V podstate sa z vás stane poriadny mäsožravec.

Tvorca tejto diéty je Shawn Baker. Shawn tvrdí, že táto diéta môže pomôcť zmierniť problémy so zmenami nálad a prispeje k regulácii hmotnosti.

Určite vám neunikol fakt, že pri takejto diéte nemusíte mať starosť o kontrolu príjmu bielkovín. Skutočne, takáto diéta vám môže pomôcť nabrať svaly a zhodiť tuk, prípadne upraviť hladinu krvného cukru, no kvôli zákazu všetkých ostatných potravín dávame tejto diéte rázne “červenú”.

Sme si istí, že sme vás presvedčili o tom, že takáto diéta nemá v zdravotnom štýle čo hľadať. Akákoľvek diéta, ktorá zakazuje príjem ovocia a zeleniny, je nerozumná.

carnivore diéta (mäsová diéta)

 

Surová strava (Raw diéta)

Raw diéta, ktorá v poslednej dobe získala obrovskú popularitu, spočíva v konzumácii nespracovaných potravín. Tie by mali mať prevažne organický pôvod. Niektorí zástancovia tejto diéty jedia všetky potraviny nespracované. Príkladom môžu byť surové vajcia alebo iné potraviny, u ktorých je pred konzumáciou vyžadovaná tepelná úprava.

Ľudia, ktorí dodržiavajú túto diétu, veria, že proces varenia môže poškodiť nutričný profil potravín. Tvrdia, že varenie zničí enzýmy a výživné látky v danom jedle, ktoré sú nevyhnutné pre správne trávenie.

Na tomto tvrdení je kúsok pravdy. Niektoré živiny sa varením môžu poškodiť, príp. úplne zničiť, ale to nevylučuje fakt, že varenie všeobecne zvyšuje biologickú dostupnosť výživných látok.

Ako je to s tými enzýmami? Vedci tvrdia, že enzýmy prítomné v potravinách slúžia skôr ako benefit daného zdroja a nemajú výrazný vplyv na strávenie daného jedla.

Naše telo produkuje adekvátne množstvo enzýmov na spracovanie potravín. Organizmus sám reaguje na prijatú potravu a vylučuje enzýmy, aby bola dobre strávená. Proces varenia nemá prakticky žiaden vplyv na schopnosť nášho tela správne a primerane tráviť prijaté potraviny.

RAW diéta

 

Diéta založená na DNA

Možno ste si už aj vy všimli, že testovacie spoločnosti zahlcujú sociálne médiá a ponúkajú svoje služby v oblasti testovania DNA. Chcú vám následne ponúknuť ďalšie služby, na základe ktorých získate “dokonalý” stravovací plán vzhľadom k vašim génom.

Je potrebných ešte veľa výskumov na to, aby sme jednoznačne dokázali zavrhnúť túto diétu ako neúčinnú. Rovnako ale potrebujeme veľa výskumov na to, aby sme ju zhodnotili ako účinnú. Táto diéta v podstate zatiaľ nestojí na vedeckých základoch.

Štúdie zatiaľ preukázali, že rôzni ľudia reagujú rozdielne na rovnaké stravovacie plány. Bola vykonaná štúdia na dvojčatách s rovnakou DNA, ktorej výsledkom bolo zistenie, že ani jednovaječné dvojčatá nereagujú rovnako na ten istý stravovací plán. Podľa princípov DNA diéty sa očakáva, že dvojčatá budú reagovať na danú stravu rovnako. Spoľahlivosť tejto diéty je preto nejasná.

Ďalšími faktormi, ktoré tu zohrávajú dôležitú úlohu, sú spánok, tréningový režim, črevný mikrobióm. Tieto faktory sú podstatnejšie a dôležitejšie pri zohľadňovaní individuálnych reakcií ľudí na stravu. DNA stravovanie nemusí byť úplne hlúpy princíp, ale z hľadiska užitočnosti je v súčasnosti preceňovaný.

Diéta založená na DNA

 

Alkalická (zásaditá) diéta

Alkalická (al. zásaditá) diéta spočíva v konzumácii prevažne zásaditých potravín. Podľa princípov tejto diéty by mal človek obmedziť konzumáciu kyselinotvorných potravín. Výsledkom by mala byť normalizácia hladiny pH v tele a vyššie celkové zdravie.

V skutočnosti je to úplne inak.

Po prvé: ak by bola hladina pH v našej krvi nesprávna, bolo by nám veľmi, veľmi zle (to v preklade znamená: boli by sme mŕtvi).

Po druhé: aby telo fungovalo správne, v rôznych jeho častiach musí byť odlišná hladina pH. Príkladom je náš žalúdok, ktorý na správnu funkciu potrebuje kyslejšie prostredie. To pomáha pri rozklade potravín.

Po tretie: ľudské telo si dokáže hladinu pH regulovať veľmi efektívne, a to aj v závislosti na skonzumovanom jedle.

Táto diéta môže znieť v princípe skvele, ale nie je podložená žiadnym vedeckým dôkazom. Nemusíte dodržiavať žiadnu “alkalickú” stravu a vyhýbať sa konzumácii ovocia a zeleniny.

alkalická diéta

 

Whole30 

Zakladatelia tejto diéty tvrdia, že Whole30 nie je diéta, plán na chudnutie ani rýchle riešenie na zlepšene postavy. Tento stravovací princíp by mal “zmeniť váš život” tým, že prestanete mať náhly hlad, obnoví sa zdravie vášho tráviaceho systému, budete mať viac energie a zlepší sa vám imunita… aspoň tak to hovoria.

V čom spočíva táto diéta? V skratke sa jedná o 30 dní bez konzumácie cukru, alkoholu, obilnín, mliečnych výrobkov a strukovín. Do 31. dňa by mali byť všetky vaše problémy vyriešené. Otázkou je, prečo práve 30 dní? Tvorcovia ani žiadny výskum to nedokážu odôvodniť. Zvláštne, však?

Diéta Whole30 je príliš prísna a dlhodobo neudržateľná. Dokázali by ste prežiť na kuracom mäse a špargli? Ľudská strava musí byť vyvážená a striedma. Z nášho pohľadu je to nerozumný typ stravovania.

Whole30 diéta

 

Dukanova diéta

Keď už hovoríme o tých prísnych diétach, poďme sa pozrieť na ďalšiu. Ako poslednú tu máme Dukanovu diétu. Táto diéta spočíva v štvorfázovom prístupe k chudnutiu.

Počiatočná fáza diéty vylučuje konzumáciu takmer všetkých bežných potravín. Môžete jesť len zdroje čistých bielkovín. Zakazuje sa ovocie, zelenina, strukoviny, obilniny a mliečne výrobky. Aha, pardon, máte dovolené zjesť 1 ½ lyžice ovsených otrúb (za odmenu).

V druhej fáze sa dovoľuje príjem malého množstva neškrobovej zeleniny, a to každý druhý deň. Za odmenu si znova môžete dať 2 polievkové lyžice ovsených otrúb. Super, však?

V tretej fáze je dovolený príjem bielkovín, zeleniny a niektorých sacharidov a tukov. Áno, uhádli ste! Môžete si dať ešte 2 ½ PL ovsených otrúb!

Vo štvrtej fáze máte povolené  v podstate všetko, až na to, že ako odmenu si môžete dať až tri lyžice ovsených otrúb.

Dá sa povedať, že pri dodržiavaní tejto diéty schudnete veľmi rýchlo, no strata hmotnosti bude spôsobená vylúčením bežných potravín. Stratíte podkožnú vodu a pravdepodobne aj svalovú hmotu. Časom pravdepodobne stratíte aj zdravý rozum a normálny vzťah k jedlu. Nie je to vhodný spôsob stravovania.

Dukanová diéta

 

“Najlepšie” diéty za rok 2020

Znova zdôrazňujeme, že najlepšia diéta je tá, ktorá vám najviac vyhovuje vo vašom životnom štýle. Neexistuje jediná “najlepšia” diéta, ktorá bude fungovať každému. Stravovací režim si musíte prispôsobiť vzhľadom k vašim cieľom a preferenciám.

Existuje však niekoľko zásad a stratégií stravovania, ktoré vám môžu poskytnúť značné množstvo zdravotných benefitov.

 

Stredomorská diéta

Toto je z nášho pohľadu jeden z najlepších spôsobov stravovania. Jedná sa o najobľúbenejšiu svetovú stravu. Takýto stravovací režim môže podporiť vaše zdravie a normálny vzťah k jedlu. Stredomorská strava vás v podstate v ničom neobmedzuje a je udržateľná (a to ako z hľadiska zdravia, tak aj z hľadiska udržateľnosti výroby potravín vo vzťahu k životnému prostrediu).

Stredomorská strava má vo všeobecnosti vysoký obsah zeleniny, ovocia, strukovín, orechov, fazule, obilnín, rýb a nenasýtených tukov ako olivový olej. V stredomorskej strave je nižší príjem mäsitých pokrmov a mliečnych výrobkov.

Medzi výhody stravovania v takejto podobe patrí zníženie rizika obezity a efektívnejšia regulácia hmotnosti v porovnaní so stravovaním na západe.

V krátkosti teda môžeme povedať, že ak chcete dodržiavať nejakú diétu, ale nechcete sa príliš obmedzovať, jedzte stredomorskú stravu.

stredomorská diéta

 

Čiastočne bezmäsitá strava (flexitariánska diéta)

Flexitariánska diéta je prístup k stravovaniu, ktorý spočíva v konzumácii jedál rastlinného pôvodu, no zároveň povoľuje konzumáciu mäsa a živočíšnych výrobkov s mierou. V podstate ide o flexibilnejšiu verziu vegetariánskej alebo vegánskej stravy.

V stručnosti sa dá povedať, že táto diéta propaguje stravovanie na rastlinnej báze kvôli zdraviu a udržateľnosti, no zahŕňa aj mäsité pokrmy, pretože aj tie prirodzene patria do našej stravy. Palec hore!

Flexitarián diéta

 

Volumetrická diéta

Na rozdiel od väčšiny ostatných diét sa v tejto diéte pristupuje k chudnutiu tak, že sa človek snaží jesť čo najviac jedla (pri súčasnom chudnutí / regulácii hmotnosti). Má to jeden háčik: potraviny, ktoré konzumujete, sú “kaloricky efektívnejšie”. Znamená to, že napriek svojmu veľkému objemu vám poskytnú len málo kalórií.

Diéta sama o sebe nemusí byť tým najchytrejším riešením, ale môže byť užitočnou pomôckou pri dodržiavaní inej diéty pre tých, ktorí neustále bojujú s hladom. Štúdie už prišli so zoznamom potravín, ktoré obsahujú menšie množstvo kalórií. Pri konzumácii takýchto potravín sa dobre zasýtite aj napriek tomu, že vám neposkytnú príliš veľa energie.

Volumetrická diéta

 

Čo si treba zapamätať

Tento rok sa pomaly, ale isto blíži ku koncu. Priniesol nám množstvo rôznych prístupov k stravovaniu, ktoré môžu vyzerať na prvý pohľad skvele, no pritom nemajú logické vysvetlenie. Niektoré nové spôsoby stravovania však stoja za vyskúšanie.

Pamätajte, že “najlepšia” diéta je taká, ktorá vyhovuje práve vám. Nemusí to byť žiadna z tých, ktoré sme spomenuli. Ak si však neviete vybrať, odporúčame vám, aby ste vyskúšali niektorú z tých, ktoré sme uviedli v pozitívnom svetle.

Ak si dávate na začiatku každého roka prísne novoročné predsavzatia, tentokrát urobte zmenu. Nemusíte byť na seba tvrdí. Vyskúšajte napríklad stredomorský alebo flexitariánsky prístup k stravovaniu – tieto prístupy sú udržateľné a nespočívajú v nezmyselných zákazoch! Ak vám takáto diéta nebude príliš vyhovovať, môžete sa inšpirovať jej princípom a nastaviť si vlastnú.

1. Crosby, A., Fabbri, A.D.T. “A review of the impact of preparation and cooking on the nutritional quality of vegetables and legumes”. Department of Nutrition, Harvard T. H. Chan School of Public Health, 2015, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X15000207#bibliog0005
2. Rothman, S. Liebow, C. Isenman, L. “Conservation of digestive enzymes”. Physiol Rev. January 2002. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11773607/
3. Spector, T. “Predicting inter-individual differences in biochemical and behavioural response to meals with different nutritional compositions using metabolomic and microbiome profiling”, April 2018. https://www.hra.nhs.uk/planning-and-improving-research/application-summaries/research-summaries/predict-study-personalised-responses-to-dietary-composition-trial/
4. Bonjour, JP. “Nutritional disturbance in acid-base balance and osteoporosis: a hypothesis that disregards the essential homeostatic role of the kidney.”, Br J Nutr. October 2013. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23551968/
5. D’Innocenzo, S. Biagi, C. Lanari, M. “Obesity and the Mediterranean Diet: A Review of Evidence of the Role and Sustainability of the Mediterranean Diet.”, Nutrients. 2019;11(6):1306. June 2019, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627690/
6. Challa, HJ. Ameer, MA. Uppaluri, KR. “DASH Diet To Stop Hypertension”. January 2020, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482514/
7. Stelmach-Mardas, M. Rodacki, T. Dobrowolska-Iwanek, J. et al. “Link between Food Energy Density and Body Weight Changes in Obese Adults.”, Nutrients., April 2016, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848697/

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Jamie Wright
Spisovateľ a expert
Zobraziť profil Jamie Wright
Jamie Wright získal tituly MSc v odbore Human Nutrition a BSc Honours v odbore Sports and Exercise Science. Súčasne spolupracuje s viacerými organizáciami a tiež vedie súkromnú prax, ktorá pomáha jednotlivcom pri dosahovaní cieľov v oblasti správnej výživy. Dostal akreditáciu organizáciou Association for Nutrition a pomohol už stovkám rôznych klientov, ktorí pozostávajú napríklad z matiek v domácnosti alebo profesionálnych športovcov. Zameriava sa na vedecky podložený rozvoj holistickej výživy a svojim klientom tak pomáha dosahovať vytúžené ciele v oblasti fitness. Okrem bežnej praxe Jamie pravidelne prispieva aj svojimi výživovými článkami a prezentáciami. Svoj výskum prezentoval napríklad na britskom kongrese UK Obesity Congress alebo na zámorských konferenciách. Je autorom niekoľkých e-kníh a pomáha rôznym športovým organizáciám. Svoj výskum rozpracoval na tému regulácie hmotnosti, športovej výkonnosti a doplnkov výživy. Jamie je vášnivým športovcom a milovníkom psov. Jeho cieľom je zdieľať svoje skúsenosti a vedomosti, ktoré získal v rámci akademického vzdelania a profesionálnej práce. Chce poskytovať jasný smer v obrovskom množstve dezinformácií a chaosu, ktoré existujú aj na poli zdravotníckeho a fitness priemyslu.
myprotein