Skip to main content
Strava

Vplyv socializácie na motiváciu a vyjedanie pred televíziou | Zaujímavé štúdie

Vplyv socializácie na motiváciu a vyjedanie pred televíziou | Zaujímavé štúdie
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka3 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Hľadáte nové výskumy zo sveta fitness? Zaujímajú vás najnovšie štúdie a vedecky podložené fakty o strave a cvičení? V našich článkoch sa dočítate o najnovších výskumoch z oblasti fitness. Dozviete sa tu rôzne zaujímavosti – pomôžeme vám trénovať efektívnejšie a stravovať sa zdravšie. Poskytneme vám inšpiráciu a ukážeme vám, ako to robia špičkoví športovci. Profesionálni atléti majú veľmi zaujímavé životné príbehy a vy sa môžete poučiť z chýb, ktoré robili oni.

Tentokrát sa pozrieme na to, aká dôležitá je sociálna interakcia pri dodržiavaní stanoveného fitness plánu. Okrem toho si môžete prečítať o roztržitosti v stravovaní a jej vplyve na dosahovanie výsledkov…

vyjedanie a šport

 

Potrebujete motiváciu na tréning?

Všetci vieme, že niekedy je proste ťažké vstať z gauča a ísť cvičiť. Čo také vám môže pomôcť? S odhodlaním vám môže pomôcť myšlienka, že pri cvičení stretnete známych.

Vzhľadom k výsledkom nového výskumu môže byť motivujúcou alternatívou fitness aplikácia, kde sa môžete socializovať.1

Štúdie sa zúčastnilo 1300 dospelých, z ktorých približne polovica využívala fitness aplikáciu. Vedci zistili, že skupina, ktorá využívala fitness aplikáciu na socializáciu, bola viac motivovaná cvičiť. Hlavným faktorom bola virtuálna podpora od druhých.

Štúdia tiež preukázala, že čím ste súťaživejší, tým viac budete motivovaní. Je to tak preto, lebo v aplikácii sú využívané rôzne herné stimuly a odmeny, ktoré povzbudzujú človeka k podávaniu vyššieho výkonu.

Výskumníci však upozorňujú aj na druhú stránku veci. Aplikácie môžu mať aj negatívny vplyv, keďže umožňujú užívateľom porovnávať sa s ostatnými. Zistilo sa, že tí, ktorí sa najviac porovnávali s ostatnými, mali menší sklon k cvičeniu.

Radi zdieľate svoje výsledky cez fitness aplikácie alebo sociálne médiá? Majte na pamäti, že pri motivovaní k cvičeniu môže zohrávať dôležitú úlohu osobnosť človeka.

 

Môžete jesť sladkosti pri sledovaní televízie?

Koho by nepotešil voľný večer pred televíziou s plným sáčkom čipsov v ruke? Kto nemá v obľube čipsy, môže ich v predstave nahradiť zmrzlinou, čokoládou, pizzou alebo čímkoľvek, čo má rád. Aj vám sa stáva, že balenie takejto maškrty je zrazu preč, ani o tom neviete? Je to kvôli rozptýleniu. Takýmto rozptýlením pri jedení sa zaoberali vedci, ktorí prišli so zaujímavými výsledkami.2

Výskumu sa zúčastnilo 120 ľudí. Títo ľudia dostali od vedcov vysokokalorické alebo nízkokalorické nápoje, ktoré mali piť počas plnenia rôznych úloh. Úlohy sa líšili hlavne úrovňou potrebnej pozornosti. Po vypití nápoja dostali účastníci ďalšiu maškrtu v podobe čipsov – vedci tak pozorovali, či sa líšila veľkosť zjedenej porcie v závislosti od počtu kalórií v nápoji, ktorý predtým vypili.

V závere sa zistilo, že účastníci, ktorí splnili úlohu s vysokou mierou potrebnej pozornosti, zjedli rovnaké množstvo čipsov bez ohľadu na množstvo kalórií v nápoji, ktorý predtým vypili. Účastníci, ktorí splnili úlohu s nižšou mierou potrebnej pozornosti, zjedli v priemere o 45% menej čipsov po vypití vysokokalorického nápoja v porovnaní s tými, ktorí vypili nízkokalorický nápoj.

Výskumníci tak naznačujú, že ak človek vo veľkej miere zapája svoju pozornosť a počas toho konzumuje jedlo, je vyššia pravdepodobnosť, že si neuvedomuje pocit sýtosti a prejedá sa. Príkladom činnosti, ktorá vyžaduje vysokú mieru pozornosti, môže byť pozeranie televízie alebo hranie počítačových hier.

 

Čo si treba zapamätať

Vidíme, že vo fitness priemysle vychádzajú neustále nové výskumy, z ktorých sa máme čo učiť.

Z novej štúdie vyplýva, že ak potrebujete motiváciu, pomôcť vám môže aj obyčajná fitness aplikácia. Môžete cez ňu zdieľať svoje úspechy, socializovať sa a súťažiť s ostatnými členmi. Z ďalšieho výskumu vyšiel záver, že ľudia by si mali dávať väčší pozor na to, čo zjedia počas aktivít, ktoré vyžadujú vysokú pozornosť. Pri vyjedaní si nemusíme uvedomovať pocit sýtosti.

1. Petersen, J. M., Kemps, E., Lewis, L. K., & Prichard, I. (2020). Psychological mechanisms underlying the relationship between commercial physical activity app use and physical activity engagement. Psychology of Sport and Exercise, 101719.
2. Morris, J., Vi, C. T., Obrist, M., Forster, S., & Yeomans, M. R. (2020). Ingested but not perceived: Response to satiety cues disrupted by perceptual load. Appetite, 104813.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein