Skip to main content
Tréning

Ako Predchádzať Bežným Zraneniam Z Bicyklovania

Ako Predchádzať Bežným Zraneniam Z Bicyklovania
Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert5 rokov Ago
Zobraziť profil Myprotein.Sk
Zostaňte na sedle, nie na gauči.

Či už sa jedná o odreniny alebo preťažené kolená, zranenia môžu odohnať všetku zábavu z bicyklovania, prinajhoršom môžu viesť k úplnému obmedzeniu vykonávania tejto aktivity. Aby k tomu nedošlo, príp. aby ste zabezpečili čo najrýchlejšiu regeneráciu, je dobré dbať na správnu prevenciu a zotavovanie.

Zatiaľ čo niektoré zranenia treba vyžadujú len niekoľkodňovú liečbu, iné budú potrebovať profesionálnu pomoc a rehabilitačný program. Niektorí ľudia sú jednoducho náchylní na zranenie, takže by ste sa mali zamerať na prevenciu tak, že sa nebudete preťažovať a poskytnete vášmu telu dostatočný čas na regeneráciu.

Porozprávali sme sa s dvojitým olympijským medailistom Bryanom Steelom o tom, ako si udržiava špičkovú formu a ako je možné zotaviť sa čo najrýchlejšie z tých najčastejších zranení.

zranenia na bicykli

Tipy na prevenciu proti zraneniam od Bryana Steela

Dvojitý olympijský medailista Bryan hovorí: "Uistite sa, že pred skončením jazdy sa uvoľňujete a ochladzujete pomaly. Nezastavujte, ak nevládzete, radšej prehoďte na nižší prevodový stupeň a posledných 10 minút jazdite pomalšie. Keď jazdu dokončíte, prichádza čas na potréningové jedlo, ktoré je mimoriadne dôležité. Doplňte si sacharidy a bielkoviny. Nakoniec nezabudnite tieto svaly natiahnuť a dosiahnuť tak dobrú regeneráciu a prevenciu proti zraneniam."

Pozrite si jeho site, kde nájdete viac rád a tipov, a tiež tréningové plány, ktoré vám pomôžu dosiahnuť vaše ciele v cyklistike.

Koleno

Neumožnia vám boľavé kolená jazdiť dlhšiu vzdialenosť? Uistite sa, že smerujú presne nad vaše chodidlá. Ak nie, môže to spôsobiť nerovnováhu vo vašich kvadricepsoch a následne bolesti kolien. Bryan tiež hovorí, že "strečing je na prevenciu proti zraneniu mimoriadne dôležitý." Natiahnite si zadné svaly a hamstringy po každej jazde, pretože i problémy s týmito veľkými svalmi môžu spôsobovať bolesti kolien.

Podľa štúdie "Common Injuries in Cycling" môže byť ďalšou príčinou bolesti opakujúca sa flexia/extenzia kolena, ktorá vedie k peripatelárnej bolesti. Patelofemorálny kĺb absorbuje silu vyvolanú kvadricepsmi v dolnom ťahu pedálovania. Existuje niekoľko dôvodov vedúcich k tomuto problému, ako napríklad správny výber bicykla, pretrénovanie, svalová nerovnováha a vlastné jedinečné anatomické vlastnosti.

zranenia na bicykli

Dolná Časť Chrbta

Podľa štúdie je chronická bolesť na bicykli zvyčajne výsledkom dlhodobej ohnutej polohy.1 V podstate by sa dalo povedať, že bolesť dolnej časti chrbta môže byť spôsobená výškou a uhlom vášho sedla. Aby ste zabránili tejto bolesti, vezmite bicykel k špecialistovi, aby posúdil jeho vhodné nastavenie.

Ak chcete váš chrbát posilniť a stabilizovať, mali by ste venovať zvýšenú pozornosť sile a pružnosti nižších brušných svalov a telesného "jadra" (core).1

Odtlačenie Od Sedla

Hodiny, ale aj napríklad 10 minút strávených na sedle pri vašich začiatkoch, môžu byť bolestivým zážitkom. Ak ste práve začali jazdiť na bicykli, mali by ste dať modrinám niekoľko týždňov predtým, než sa začnete reálne obávať o svoje zdravie.

Ak je však bolesť chronická, mali by ste zvážiť niektoré z nasledujúcich liečebných postupov. Zadovážte si moderné a anatomicky tvarované sedlo (rozdielne pre cyklistov mužského a ženského pohlavia), noste polstrované cyklistické nohavice a nič iné a tiež sa uistite, že vaše sedlo je v správnej polohe, aby bol tlak rovnomerne rozložený.

zranenia na bicykli

Odreniny

Ak ste bicyklom prešli po klzkom povrchu a šmykli sa, pravdepodobne ste zažili bolestivé poranenie. Okrem trápne veľkej diery na vašom oblečení nemusia rany vyzerať na prvý pohľad až tak hrozne. Odrenina však môže byť nepríjemná a rozhodne potrebuje čo najrýchlejšiu liečbu.

Aby ste predišli infekciám, musíte vyčistiť rany a odstrániť akékoľvek kamienky alebo prach. Nanešťastie to bude sprevádzané šúchaním a štípaním z antibakteriálnych utierok alebo sprejov. Ak ste utrpeli ťažký pád, mali by ste aplikovať i ľadové zábaly na zníženie opuchu. Pokúste sa nechať ranu odkrytú, aby ste ju mohli vysušiť a vyliečiť.

Čo Si Treba Zapamätať

Ak by ste si mali zapamätať len tri veci z tohto článku, je to vhodné nastavenie bicykla, nepreťažovať sa a strečovať / posilňovať svalstvo. Pamätajte na tieto tri tipy a znížite si vaše šance na zranenie. Ak v skutočnosti bojujete s bolesťou, vždy sa obráťte na svojho lekára alebo fyzioterapeuta pre osobné a odborné rady.

1 Schwellnus, M. P., & Derman, E. W. (2005). Common injuries in cycling: Prevention, diagnosis and management. South African Family Practice, 47(7), 14-19.

Autor: Evangeline Howarth

Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert
Zobraziť profil Myprotein.Sk
myprotein