Skip to main content
Strava

Aký typ tréningu je najefektívnejší? | Má fyzická aktivita vplyv na pamäť? | Zaujímavé štúdie

Aký typ tréningu je najefektívnejší? | Má fyzická aktivita vplyv na pamäť? | Zaujímavé štúdie
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka3 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Aký je najlepší spôsob, ako cvičiť? Aká strava je tá najlepšia? Toto sú otázky, ktoré zaujímajú každého z nás. Veda síce nepozná odpoveď na všetko, ale mnohé výskumy nám uľahčujú rozhodovanie. Odporúčame vám pravidelne čítať náš blog, aby ste sa dozvedeli najnovšie informácie zo sveta fitness.

Tentokrát sa zameriame na odpoveď, či je vysokointenzívny intervalový tréning (HIIT) tou najlepšou voľbou. Taktiež si povieme pár slov o tom, aký vplyv má šport na našu pamäť.

 

Ako mám cvičiť, aby bol tréning čo najefektívnejší?

Každý z nás obľubuje iný štýl tréningu. Niektorí milujú beh, iní zase cvičenie s ťažkými váhami alebo vzpieranie. Často sa snažíme cvičenie zakomponovať do nášho bežného životného štýlu. Dobrým príkladom je práve HIIT tréning, ktorý človek odcvičí rýchlo, aby mal čas na ostatné aktivity počas dňa.

Čo si o tom všetko myslia vedci? Bol robený výskum na 30 dospelých ľuďoch, ktorí predtým necvičili. Na to, aby sa mohli rozhodnúť, ktorý tréning je najefektívnejší, museli cvičiť rôznym štýlom.1

HIIT tréning je známy tým, že ľahko precvičí celé telo. Účastníci výskumu potvrdili, že tréning je efektívny a vyčerpávajúci, no vysoké tempo, ktoré sa počas tohto typu cvičenia bežne využíva, môže byť pre začiatočníkov mimoriadne vyčerpávajúce. Pri tomto type tréningu si preto dávajte veľký pozor, ak ste začiatočník.

Nanešťastie neexistuje žiadny unikátny tréningový plán, ktorý by podľa výskumníkov bol ten najlepší a najefektívnejší. Všetci ľudia sú rozdielni a každý z nás si musí nájsť to, čo mu najviac vyhovuje.

Niekedy môže byť pre vás 20-minútový HIIT tréning jedinou možnosťou, pretože na iný typ tréningu nemáte čas. Inokedy zasa môžete mať chuť na poriadny silový tréning, ktorý môže trvať i viac než hodinu. Vyzerá to tak, že najlepší tréning je ten, kvôli ktorému sa príliš nemusíte obmedzovať a cvičíte ho s radosťou.

 

Pomáha šport udržiavať zdravú pamäť?

Všetci poznáme ten pocit, keď sa nám po cvičení zdvihne nálada a máme opäť chuť niečo robiť. Cvičenie by malo mať teda priaznivý účinok na fungovanie mozgu, no nie? Vieme, že cvičenie posilňuje naše svalstvo, no ako to je s mozgom? Vyzerá to tak, že ho posilňuje taktiež.2

Výskumníci sa rozhodli otestovať ľudskú pamäť v súvislosti s cvičením. Chceli zistiť, či má na ňu cvičenie výrazný vplyv. Výskum bol robený na tridsiatich fyzicky zdravých mužoch. Výskumníci sledovali rozdiely v pamäti v rámci dvoch druhov tréningov a fázy odpočinku. Dva druhy tréningov pozostávali z 30-minútového stredne namáhavého cvičenia a 15-minútového intenzívneho cvičenia.

Záver je veľmi zaujímavý. Zistilo sa, že účastníci mali najlepšie výsledky po tom najintenzívnejšom tréningu. Čo to pre nás znamená? Vyzerá to tak, že vysokointenzívne tréningy sú mimoriadne namáhavé pre naše telo, ale v konečnom dôsledku ich oceníte nielen kvôli svalom, ale aj kvôli zdravej pamäti.

 

Čo si treba zapamätať

Zistili sme, že HIIT tréning vám môže priniesť množstvo benefitov. Je to krátke a efektívne cvičenie, ktoré si môžete dovoliť aj počas zaneprázdneného životného štýlu. Obohatí vás nielen po silovej stránke, ale aj celkovým mentálnym zdravím. Ak cvičíte pravidelne a chcete vedieť, ktorý tréning je ten najlepší, odpoveď je jednoduchá. Je to ten tréning, ktorý si najviac užívate. Pre každého to môže byť niečo iné.

1. Stork, M. J., Williams, T. L., & Ginis, K. A. M. (2020).Unpacking the debate: A qualitative investigation of first-time experiences with interval exercise. Psychology of Sport and Exercise, 101788.
2. Bosch, B. M., Bringard, A.,Logrieco, M. G., Lauer, E.,Imobersteg, N., Thomas, A., … & Igloi, K. (2020). Effect of acute physical exercise on motor sequence memory. Scientific Reports, 10(1), 1-13.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein